Eski Cumhuriyet Bayramı törenlerinde geçit törenine katılan kurum ve esnaflar traktör römorku veya bir kamyon karoseri üstünde

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Eski Cumhuriyet Bayramı törenlerinde geçit törenine katılan kurum ve esnaflar traktör römorku veya bir kamyon karoseri üstünde verdikleri hizmet ve ürünleri temsil edecek gösterişli düzenek hazırlar ve halkın arasından geçerlerdi.
Çiçekler, grafon kağıtlarıyla tam bir bayram neşesiyle süslenmiş kamyonlarda mesela şekerciler bir taraftan pişmaniye çekerken diğer taraftan da halka karamela veya kağıtlara sarılmış akide şekeri ve çikolata atarlar, kabzımal ve manavlar ise mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden, bakkallar da sattıkları her çeşit ürünü önceden küçük kese kağıdı veya külahlara koyup hazırladıkları örnekleri fırlatırlardı.
Berberler koltuğa oturan birinin sakalını ustura ile tıraş eder, terzi esnafından bir veya birkaçı makinede dikiş dikerken diğer birisi arkadaşına elbise provası yapardı.
Bakırcılar kendi imalatları olan bakır malzemelerle süsledikleri römork veya araç karoserlerinde çekiçle, önlerinde kabı döverler, kalaycılar araç üzerine kurdukları düzenle bir taraftan körük yardımıyla ateşi devamlı canlı tutar diğer yandan da, bakır kapları kalaylardı.
Tenekeci ve sobacılar, odun sobası ve boru imal ederler, yorgancı, semerci ve eğerciler iğne, iplik ve çuvaldızları ile ellerindeki işlerini tören sırasında tamamlama gayreti içerisinde olurlardı.
Aslında savunma sanayiinde Türkiye’nin ilk özel sektör fabrikasını kuran Zümrezade Ahmet Şakir'in sobalarını yaşı 50’nin üstünde olanlar mutlaka hatırlar. Zengin modelleriyle dönemin en kaliteli sobalarındandı.

Fotoğraf 29 Ekim 1950'li yılların Cumhuriyet Bayramı'nda Vatan Caddesi'ndeki geçit törenindendir.

Atatürk'ümüze binlerce şükran ve minnetle tüm grup üyelerimizin Cumhuriyet Bayramlarını içtenlikle kutluyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak