Ergen Öğrencilerinin Hayatına Dokunan Bir Okul

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Binanın çevresindeki sınıflarda, okulun dokuzuncu sınıf öğrencileri, yakında konferans salonundaki gruba gerçek zamanlı veriler sağlayacak çevrimiçi bir akıl sağlığı anketiyle doluydu. Bunlar bir tür triyaj ekibiydi - özellikle öğrencilerin geçen hafta içinde ne sıklıkta kendilerini incitme düşüncelerini sordukları soru 24'ün cevaplarıyla ilgileniyorlardı.

Saat 10.35 olduğunda sonuçların büyük çoğunluğu gelmişti. Takip eden birkaç saat içinde ekip üyeleri, bu soruya ‘sık’ ya da ‘oldukça sık’ cevaplarını veren öğrencileri sınıflarından alıp birebir görüşmeye çağırdılar.

Bu çalışmayı yürütenlerden biri olan psikolog Jamie Murray’e göre, öğrencilere verilmek istenen mesaj şuydu: “Sorununuzun olması bir sorun değil.”

Birçok okul son yıllarda ruhsal ve zihinsel sağlık desteği vermeye başlamış olsa da, çok sayıda okul yöneticisi öğrencilerden bu denli hassas bilgileri istemeye çekiniyor ve bir kriz anında çocuklara yardım edecek donanıma sahip olmamaktan ve istenmeyen bir olay olduğunda buna müdahale edemezler ise sorumlu tutulmaktan korkuyorlar. 

Okulun bulunduğu Colorado eyaleti, hem gençler hem de yetişkinlerde ülkedeki en yüksek intihar oranlarından birine sahip. 13 adet hapishaneye ev sahipliği yapan bölgede, intihar oranları eyalet ortalamasının da üstünde bulunuyor.

Cañon City’deki yöneticiler bu ruhsal ve zihinsel sağlık testinin getireceği yasal mesuliyet kaygıları ile vakit kaybetmek yerine, öğrencilere karşı sahip oldukları sorumluluk hissine odaklandıklarını söylüyorlar.

Bölge sağlık koordinatörü Brian VanIwarden, “Bu test sürecini başlattığımızda işlerin daha da karmaşık hale gelebileceğinin farkındaydık,” diye konuştu. “Bizim işimiz bu çocuklara yardım etmek.”

Öğrenci sağlığı konusunda eyalet çapında iki yılda bir yapılan bir anket, intihar düşüncesinin Coloradolu gençler arasında ne kadar yaygın hale geldiğini gözler önüne seriyor. 2017’de yapılan ankete göre, Colorado’daki ortaokul ve lise öğrencilerinin yüzde 17’si intiharı düşündüğünü, yüzde 7’si ise bir veya birden fazla intihar girişiminde bulunduğunu söylüyor. 

3500 öğrencisi olan Cañon City bölgesinde yeni uygulanan ruhsal ve zihinsel sağlık testi, öğrencilerin sosyal-duygusal ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmeyi hedefleyen daha büyük bir çalışmanın bir parçası. Geride bırakılan iki yılda bölgede yeni bir müfredat kabul edildi, yerel zihin sağlığı merkezleri ile daha yakın iş birlikleri kuruldu ve zihin sağlığı konularında öğretmenlere eğitim verildi. 

Bölge, okullarda uygulanması için BIMAS-2 (Davranış Müdahale İzleme Değerlendirme Sistemi) adı verilen 34 soruluk bir anketi seçti. Bu anketi hazırlayanlar arasında Kuzey Colorado Üniversitesi’nden bir psikoloji profesörü de bulunuyordu.

Cañon City’deki lise öğrencileri ankete ilk defa geçtiğimiz Ekim ayında katıldı. Nisan ayında ise her gün başka sınıf öğrencilerinin katılacağı şekilde dört gün üst üste yeniden uygulandı. Her iki seferde de, okuldaki 1000 öğrencinin 800’ünden fazlası bu isteğe bağlı ankete katıldı.  

Geçtiğimiz sene yapılan iki BIMAS anketi yaklaşık 2000 dolara mal oldu. Bölge yöneticileri, önümüzdeki sene anketi 7 ve 8. sınıflara da uygulamayı planlıyor. 

Anket, öğrencilere geride bıraktıkları haftadaki düşünce ve davranışları hakkında bir dizi soru soruyor. Ankette, ‘Hafta boyunca sinirlendiniz mi?’, ‘Arkadaşlarınızla görüştünüz mü?’, ‘Odaklanmada zorluk çektiniz mi?’ veya ‘Okula gitmediğiniz oldu mu?’ gibi sorular bulunuyordu.

Ve tabii ki, öğrencilere kendilerine zarar vermeyi düşünüp düşünmedikleri soruldu.

Murray, “Araştırmalar, kendine zarar vermenin genellikle bir başa çıkma yöntemi olduğunu ve depresyon ve huzursuzluk göstergesi olabileceğini söylüyor,” diye konuştu.

Kendi kendine zarar vermenin, bir bıçakla deriyi kesmek, bilerek morarmalara sebep olmak ya da yemek yememek gibi birçok yöntemi bulunuyor. Ergenlerin kendilerine zarar vermeyi düşünmeleri her zaman bunu yapacakları veya intihar etmek istedikleri anlamına gelmiyor.

Murray, “Bir anda ‘Aman Tanrım, kendine zarar veriyorsun veya kendini öldürmek istiyorsun’ diye düşünmek istemiyoruz,” diye konuştu.

Uzman ekip işte burada devreye giriyor. Görevleri, ankette kendilerine zarar vermeyi düşündüklerini söyleyen çocuklar ile (acil durumlarda hemen o gün) görüşerek konuyu daha derinlemesine ele almak.

Uzman ekip, sonbahar ve bahar aylarında yapılan testler boyunca yaklaşık bir düzine vakada, öğrencilerin yüksek risk sahibi olduğuna kanaat getirerek resmi değerlendirmelerin yürütülmesi için onları toplum zihin sağlığı merkezlerine yönlendirdi. Murray’e göre o öğrencilerden bazılarının kendilerini öldürme konusunda somut planları vardı.

Murray, “Anketin hayatlar kurtardığı konusunda hiçbir şüphem yok,” diye konuştu.

Ders gününün ortasında sınıftan alınmak bazı öğrencileri huzursuz ederek savunmaya geçmelerine sebep olsa da, Murray çocukların bu görüşmelerden sonra genellikle rahatladıklarını ifade etti. 

Bazı öğrencilerin “Bunu bekliyordum. Birilerinin beni anlayabilmesini bekliyordum,” dediklerinden bahsetti.

Murray, bu anket çalışması bölgede başlatıldığında okullarda çeşitli sağlık kuruluşlarının sağladığı rehberlik hizmetinden yararlanan 29 öğrencinin bulunduğunu, bugün ise bu sayının 150’ye çıktığını söyledi.

Öte yandan pek başka okul aynı anketi uygulamaya başladı. 2400 öğrencilik Woodland Park bölgesi, geride bıraktığımız ilkbahar aylarında bu anketi yaptırdı ve 700 öğrencilik Park County bölgesi ise anketi önümüzdeki eğitim yılında 7 ila 12. sınıflara yaptırmaya başlayacak.

VanIwarden, BIMAS anketi uygulamasının; acilen ilgilenilmesi gereken sorunları olan öğrencileri ortaya çıkardığını, genel anlamda öğrenci sağlığını ölçtüğünü ve zihinsel sorunlarla ilişkilendirilen utanç duygusunu yıkmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Ortaya çıkan verilerden en önemlisi, birçok ergenin okul ve yaşam ile başa çıkmada daha çok yardıma ihtiyaç duyduğu oldu. Anket, mutsuz olduğunu söyleyen çocukların illa ki gözle görülür şekilde kötü notlara, katılım ve davranış sorunlarına sahip öğrenciler değil; yüksek notları ve güçlü arkadaşlıkları olan ve okul dışında da birçok faaliyetle ilgilenen çocuklar da olabileceğini ortaya koydu.

Murray, “Bu öğrencilerin içlerinde hissettikleri endişe ve stresten tam anlamıyla haberdar değildik,” diye konuştu.

Bu gibi bulgular her yaş grubundaki öğrencilere stresle sağlıklı bir şekilde başa çıkma konusunda yardımcı olmanın önemini gösteriyor. Okul çağında üç çocuğu olan VanIwarden, “Bir yanda bize önemli veriler kazandıran BIMAS anketi, öte yanda da bu problemlere nasıl yaklaşmamız gerektiğini söyleyen bir müfredatımız var,” diye konuştu. 

“Elimizin altında böyle şeyler bulunduğu için o kadar minnettarım ki,” diyor ve ekliyor, “Bunlar, okumayı öğrenmek kadar önemli.”

Kaynak: https://www.kqed.org/mindshift/53780/its-ok-to-not-be-ok-how-one-high-school-saved-lives-with-a-34-question-survey

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak