Emine Erdoğan ve Bakan Yılmaz'dan Okuryazarlık Seferberliği Açılış Programı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yenimahalle Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen "Okuryazarlık Seferberliği" açılış programına katılan Emine Erdoğan, kız çocuklarının eğitimi için 15 yıl önce "Haydi Kızlar Okula" isimli seferberlik başlatıldığını, binlerce kızın eğitim yuvalarına yönlendirildiğini hatırlattı. Erdoğan, bu seferberliğin sadece bir eğitim kampanyası değil, aynı zamanda bir sosyal dönüşüm seferberliği olduğunu belirtti. Kızları erken yaşta evlilikten, çocuk işçiliğinden koruyacak güvenli limanın eğitim yuvaları olduğunu vurgulayan Erdoğan, böylece 350 bin kız çocuğuna aydınlık bir geleceğin yolunun açıldığını aktardı. Emine Erdoğan, 2008´de ismini koyduğu "Ana kız okuldayız" kampanyası ile eğitim alma imkanı olmayan kadınlar için seferberlik başlatıldığını ifade ederek, bu kampanyanın sonunda 1 milyon 832 bin kadına sertifika verildiğini söyledi. Milletin okuma yazma seferberliği konusunda son derece hassas olduğunu dile getiren Erdoğan, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan eğitim kampanyalarının büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

Son 15 yıllık dönemdeki yoğun çabalarla eğitim alanında önemli kazanımlar elde edildiğine dikkati çeken Emine Erdoğan, bütçede 2002´de eğitime 11 milyar liralık pay ayrıldığını, 2017´de bunun 122 milyar olduğunu belirtti. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığını, temel eğitimde kızların okullaşma oranı ile erkek öğrencilerin okullaşma oranı arasında bir fark bulunmamasının da sevindirici olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, "Ortaokulda kızlarımızın okullaşma oranı yüzde 99,12 iken erkek öğrencilerimizin oranı yüzde 99,33´dür. Özellikle kız çocuklarının okullaşması konusundaki çağrılara duyarlılıkları nedeniyle tüm milletimize şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

"Yüzde yüz okur yazar bir toplum olacağız"

Türkiye´de örgün eğitim çağını geçen 14 yaş üzeri nüfusun yüzde 4´ünün okuma yazma bilmediğine işaret eden Erdoğan, yani yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın bindiği otobüsün, aldığı ilacın adını okuyamadığını aktardı. Emine Erdoğan, "Resmi olarak bugün başlattığımız bu seferberlikle ülkemizde okuma yazma bilmeyen kimse kalmayacak. Yüzde yüz okur yazar bir toplum olacağız." dedi. Geçen şubat ayında Müge Anlı´nın çağrısıyla ATV´deki "Tatlı Sert" programına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katılarak kampanyaya desteklerini açıkladıklarını anımsatan Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığının çalışmaları neticesinde kursların bugün resmi olarak başlatıldığını söyledi. Emine Erdoğan, okuma yazma bilmeyen tüm vatandaşları kampanyaya davet ederek, "Özellikle gündelik telaşlar içinde daha önce böyle bir imkanı olmayan evde, işte, tarlada, fabrikada ter döken emektar kadınlarımızın bu imkanı değerlendirmelerini rica ediyorum. Yaşınız kaç olursa olsun bu fırsatı kaçırmayın. Sadece 8 haftalık bir kurs hayatınızı değiştirebilir. İnanıyorum ki bu dahi ileri hedefler için basamak olacak. Birçok kardeşimiz ileride ilkokul denkliğinde bir diplomaya da sahip olacaklardır." ifadelerini kullandı.

"Okuma ihtiyacı barut gibidir. Bir kere tutuşunca artık onu söndüremezsiniz"

"Okuma ihtiyacı barut gibidir. Bir kere tutuşunca artık onu söndüremezsiniz." sözünü aktaran Erdoğan, ilk emri "Oku" olan bir dinin mensupları olarak bu çağrının cevapsız kalmayacağına inandığını söyledi. Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kampanyanın açıklandığı son bir aylık süreçte kurslara başvuranların sayısı 270 bini geçmiştir. İnanıyorum ki 2,5 milyon vatandaşımızın tümü süreç içinde bu seferberliğe katılacak, ülkemizde okuma yazma bilmeyen hiç kimse kalmayacaktır. İnşallah bundan sonrası eğitim alanında kaliteyi artırmaya yönelik kampanyalar olacaktır. Artık ülkemiz gücünü perçinleyecek yeni hedeflere odaklanmada daha yüksek eğitim standartlarına talip olmalı. Okuma yazmanın ötesinde nitelikli bir okur yazar toplum olma yolunda hızla ilerlemeliyiz." Türkiye´nin genç nüfusu, güçlü ekonomisi, tarihi ve kültürel zenginliğiyle uzun vadeli hedefleri bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, bilgi teknolojilerinin yepyeni bir dünyaya çağırdığı bir dönemde, eğitim alanında toplumca çok daha nitelikli adımlar atılacağını belirtti. Erdoğan, kampanyaya öncülük eden Müge Anlı´ya, ATV ve Turkuvaz Medya yönetimine, Millî Eğitim Bakanlığına ve bu seferberlikte "Ben de varım." diyen vatandaşlara şükranlarını sundu. Sekiz haftanın sonunda sertifika sevincini de beraber paylaşma temennisinde bulunan Erdoğan, kampanyanın hayırlı olmasını diledi.

Türkiye´de okuryazar olmayan hiç kimse kalmayacak

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın daha önce destek verdiği, 2003 yılında başlatılan "Haydi Kızlar Okula" ve 2008 yılında başlatılan "Ana-Kız Okuldayız" kampanyalarından başarılı neticeler alındığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan´ın, "İnanıyoruz ki bu proje de amacına ulaşacak. Okuma yazma bilmeme düzeyini sıfıra indirene kadar çabalarımızı sürdüreceğiz." şeklindeki ifadeleri doğrultusunda Türkiye´de okuryazar olmayan hiç kimsenin kalmayacağını dile getiren Yılmaz, "Yaşları ne olursa olsun eğitim ve öğretim hakkından yararlanamayan, temel okuma yazma eğitimini tamamlamayan kişiler için de eğitim şüphesiz en temel haklardandır." diye konuştu.

Okuryazarlık Seferberliği çalışmalarının amacına ulaşması için Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, illerde valiliklerin, ilçelerde kaymakamlıkların çalışmalara başladığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Okuma yazma kursuna katılmakta ve devam etmekte zorluk yaşayanların karşılaşabilecekleri her türlü engeli kaldırmaya yönelik tedbirler alındı. Kursa katılacakların kullanacağı ders materyalleri hazırlandı ve kursiyerlere dağıtıldı. Okuma yazma öğreten mobil uygulama yazıldı ve cep telefonlarında, akıllı tahta ve tablet bilgisayarlarda kullanılabilir hale getirildi. Örnek ders videoları çekildi ve Eğitim Bilişim Ağı EBA üzerinden yayına verildi." 

“Bir kişi bile başvursa kurs açılacaktır”

Bakan Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumunun 2017 yılı verilerine göre 80 milyon 810 bin olan nüfusun 60 milyonunun 14 yaşın üzerinde olduğuna dikkati çekerek, "Bu nüfustan örgün eğitim çağına çıkmış olanlardan 2 milyon 462 bini, yani toplam nüfusun yüzde 4´ü hala okuma yazma bilmemektedir." dedi. Okuryazarlık Seferberliği kapsamında 1-19 Şubat tarihleri arasında halk eğitim merkezleri tarafından il ve ilçelerde okuma yazma bilmeyenlerin tespiti amacıyla tarama faaliyetleri yapıldığını bildiren Yılmaz, şunları söyledi: "Halihazırda bin 12 kurumda yetişkinlere kurslar açılmaktadır. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda kurslar açılabilecektir. Bir kişi bile başvursa kurs açılacaktır. Türkiye genelinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği ile okuma yazma öğrenmek isteyen kursiyer sayımız cuma itibarıyla 275 bin 282 kişiye ulaşmıştır. Kurslara yönelik tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor ve okuma yazma bilmeyenlere ulaşmak için çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz."

Okuryazarlık eğitimlerinin daha önce 120 saatte verildiğini ancak bu eğitimin içinde toplama gibi matematiksel işlemlerin de bulunduğunu aktaran Yılmaz, Okuryazarlık Seferberliği kapsamındaki kursların ise temel okuryazarlık kapsamında 80 saatten oluşacağını belirtti. Yılmaz, "Dolayısıyla annelerimiz, kardeşlerimiz, bacılarımız çok daha kısa süre içinde okuryazarlığı çözeceklerdir." dedi. Yılmaz, büyüklerin, annelerin ve ninelerin eğitimin ilk halkaları olduğuna işaret ederek, "Onlar okuyacak ki evlatları da bilsin, torunları da bilsin." ifadesini kullandı. 

“Türkiye´de tek bir kişi kalmayıncaya kadar nüfusun tamamını okuryazar kılacağız”

Bakan Yılmaz, ortalama eğitim süresinde, genel okullaşma oranında ve 15 yaş okuryazar oranında büyük mesafeler alındığına dikkati çekti. 2002´de 5,5 yıl olan ortalama eğitim süresinin 8 yıla çıkarıldığını hatırlatan Yılmaz, şu bilgileri paylaştı: "15 yaş üzeri okuryazar oranı yüze 85,1 idi, şimdi ise yüzde 96. Genel okullaşma oranı yüzde 62 idi, şimdi yüzde 82´nin üzerine çıktı. 2002´de kızlarımızın okullaşması ortaöğretimde brüt yüzde 58 idi, şimdi yüzde 103. Bu rakamla Avrupa´da birinciyiz. Yükseköğretimde 2002´de kızların brüt okullaşma oranı yüzde 19 idi, şimdi yüzde 103. 2002´de her üniversite çağına gelmiş kızımızdan ancak 12´si üniversiteye gidebilirken şimdi üniversiteye gitme çağına gelmiş kızlarımızdan yüzde 44´ü gidiyor. Bu dönemin önceliği kızlarımızın okullaşma oranını artırmak. Bu konuda çok büyük mesafe aldık." Okuryazarlık oranının 1935´te erkeklerde yüzde 30 olduğunu, yani her üç erkekten birinin okuryazar olduğunu belirten Yılmaz, "2017 rakamlarına göre erkeklerde yüzde 98,88, kadınlarda yüzde 94,10. Demek ki biraz daha gayret göstermemiz, çalışmamız gerekli." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Yılmaz, "Okuryazarlık Seferberliği ile Türkiye´de tek bir kişi kalmayana kadar nüfusun tamamını okuryazar kılacağız." dedi. Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi´nde 3 sınıfta 45 kişinin kursa kayıt olduğunu aktaran Yılmaz, kursiyerlere başarı diledi.  

Konuşmanın ardından, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Emine Erdoğan´a hediye takdiminde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan ile Bakan Yılmaz, daha sonra okuma yazma seferberliğine katılan kadınların bulunduğu sınıflara ziyarette bulunarak, kursiyerlerle sohbet etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber