Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Müziğin mihenk taşı olması sebebiyle, müzik eğitimi konusunda elbette genel olarak klasik müzik baz alınıyor ve çocukların Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin ve Brahms gibi isimlerle mümkün olduğunca erken yaşta tanışmaları önemli bulunuyor. Peki ya çağımızın modern ve elektronik müziği?
Müzik yazılım şirketi Ableton, yeni bir eğitim girişimi çerçevesinde okullara ulaşarak, çocuklara günlük hayatta dinledikleri, ancak ana akım müzik eğitiminde görmezden gelinen elektronik müziğin nasıl üretildiğini öğretmeyi hedefliyor. Ableton iletişim müdürü Chris Woods, başlangıçta istedikleri halde maddi durumları el vermeyen veya teknolojiyi nasıl kullanacaklarını bilmeyen okulların başvurularını değerlendirdiklerini belirtiyor. Alec Reed Academy’de müzik teknolojileri öğretmeni olan Melissa Parker da böyle başvurmuş öğretmenlerden. Parker, kendisi için kaydettiği elektronik müzik parçalarını Ableton’a göndererek 15 adet Push ünitesi kazandıklarını anlatıyor. Sadece 1 tanesi bile işe yarayacakken tam 15‘inin birden şahane olduğunu da ekliyor.
Kısıtlı imkanlarda alternatif müzik eğitimi
Parker’ın çalıştığı okul, olanakları oldukça kısıtlı bir bölgede. Buna rağmen, 8. sınıflar için bir dans müziği projesi hazırlamışlar. Bu projeyle öğrencilere şarkı yapılarını anlatıp, konuya dahil olmalarını sağlayacaklar. Yaşam standartları gereği bir enstrüman çalmayı öğrenecek imkanları olmayan bu öğrencilere, elektronik müzikle de olsa müzik dünyasına giriş yapabilecekleri bir fırsat sağlanmaya çalışıyorlar. Öğrencilerin öğrenmeye son derece hevesli olduklarının altını çizen öğretmene göre, çocukların yaratıcılıklarını ve marifetlerini gösterebilecekleri müzikal alan, artık piyano gibi klasik enstrümanlardan ibaret değil.
Okullarda elektronik müzik üretiminin çocuklara öğretilmesinin önündeki en büyük engel, elbette oldukça klasik kökenli olan müfredatlar. Bu uygulamanın çocuklar için çok iyi bir fırsat olduğunu, ancak birçok okulun uygulamayı öğrenmekten çekindiğini belirten Parker’a göre, ekipmana ulaşma zorluğu aşıldığında, çocuklarla elektronik müzik aracılığıyla iletişim kurmanın çok iyi sonuçlar doğuracağına inanıyor.
Push ünitesi için fiyatlar ikinci elleri de dahil olmak üzere 170-500 Euro arası değişiyor. Kullanmayı öğrenmek içinse ücretsiz YouTube kanalları mevcut. Öğrenmek için harcanılan zamanda kısıtlama yok; içinden çıkılamayan sorunlar içinse forumlar var. Herhangi bir klasik enstrümanı çalmak için uzun vadede yapılan yatırımdan daha uygun bir bütçeyle müzik dünyasına giriş yapılabilecek olması da oldukça cezbedici.
Yetersiz bir klasik müzik eğitimi mi, yoksa nispeten daha yeterli elektronik müzik eğitimi mi?
Ancak tüm bunların yanında, konuyla ilgili bir eleştiri de, çocukların bilgisayar ekranı karşısında çok vakit geçirmeleri hakkında. Royal College of Art’tan öğretmen Jon Wozencroft’a göre, okul çağındaki çocukların müzikle alakadar edilmesi oldukça güzel, ancak Wozencroft, bunun elektronik seslerden ziyade doğal seslerle yapılmasının daha doğru olduğu kanaatinde. Şehirdeki trafik sesinden kuş seslerine, çocukların daha önce kulak kabartmadıkları çevresel seslere yönlendirilmelerinin de işe yarayacağını belirtiyor.
Ableton ile elektronik müzik derslerine başlamış öğretmen Parker’a göre ise, ülke çapında müzik eğitimi oldukça erişilemez bir çerçevede devam ediyor ve çocukların özgüvenleri bu sebeple erken yaşlarda zedeleniyor. Melissa Parker, güncel müfredatta ulaşılabilirliğin daha kolay olduğu teknolojik müzikal performansa önemli bir yer verilmesi ve eğitim sisteminin teknolojiyi yakalaması gerekliliğini savunuyor.
Hazırlayan: Team Behind It
Kaynak: https://www.theguardian.com/music/2016/jun/30/electronic-music-school-lessons-ableton-youtube