El Yazısı Öğretimi Neden Önemli?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

By Brooke MacKenzie
Teknoloji günlük yaşamın yadsınamaz bir gerçeğidir ve öğrencilerin öğrenmelerini destekleyebilir. Ancak bunun sınırlamaları vardır: El yazısı öğretiminin ilköğretimdeki klavyeyle öğretimi ile tamamen değiştirilmesi, öğrencilerin okuryazarlık kazanımlarına zarar verebilir. El yazısı ve harf oluşumu neden bu kadar önemli?

Araştırma, harf adlandırma ile harf yazma akıcılığı arasında bir ilişki olduğunu ve harf isimliliği ile başarılı okuma gelişimi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. El ile beynin sinir devresi arasında güçlü bir bağlantı var - öğrenciler harflerin kritik özelliklerini daha iyi yazmayı öğrenirken, onları daha akıcı olarak tanımayı da öğreniyorlar . Harflerin bu şekilde tanınması, harfe yazmada daha fazla akıcılığa yol açar, bu da daha büyük bir okuma okumasına yol açar.

El yazması ve öğrenme üzerine yapılan birkaç çalışmayı özetleyen bir makalede , yazar Maria Konnikova, “Yazma yoluyla hafızaya verdiğimizde harfleri daha iyi öğrenmekle kalmıyoruz, genel olarak hafıza ve öğrenme kabiliyeti de yararlanabilir.” onları daha etkili öğrenirler. Öğrenciler el yazısı becerilerini geliştirmeden önce klavyeye geçmek, harfleri tanıma yeteneklerini azaltabilir. Konnikova ayrıca, klavyede olduğu gibi el ile yazan öğrencilerin daha fazla fikir üretebileceklerini ortaya koyan bir araştırmaya da değindi. El yazısı daha iyi olan öğrenciler beynin “okuma ve yazma ağlarında genel aktivasyonun arttığını” gösterdiler.


EL YAZISI ÖĞRETMEK NASIL
Nasıl yazdırılacağını öğrenmek, K-2 seviyesindeki öğrenciler için ince motor becerileri açısından el yazısı öğretiminin ilk adımıdır. El yazısı eğitimi büyük bir zaman yatırımı gerektirmez: Kısa süreli dersler ve öğrenciler için sık sık geri bildirim, müfredatın tüm alanlarına okul günü boyunca dahil edilebilir.

El yazısı öğretiminin dört ana yönü vardır: kalem tutuş, formasyon, okunaklılık ve ilerleme hızı.

Kalem tutuşu: Bir çocuğun kalemi nasıl tuttuğuna gelince, doğru ve yanlış tutuşlar vardır . İşaret parmağı ve başparmağın kalemi orta parmağa tuttuğu doğru kavramalar, rahat ve etkili el yazısı ile sonuçlanırken, yanlış kavramalar zayıf harf oluşumuna ve yorgunluğa neden olabilir.

Zayıf bir kalem kavramasına sahip bir öğrenci, kalem tutacağı gibi aletler kullanmaktan veya halka parmağı ile kıkırdak etrafına lastik bir bant sarmaktan - çok sıkı değil! Ayrıca “bastırma ve çevirme” ipucunu da öğretebilirsiniz: Öğrenci kalemi yazı ucu ona bakacak şekilde yerleştirir, kalemi başparmak ve işaret parmağı arasına sıkıştırır ve kalemi doğru konuma çevirir.

Oluşum: Bu, öğrencinin mektup oluşturma yolunda nasıl gittiğini gösterir. Düz çizgiler öğrencilerin eğri çizgilerden daha kolay yazdığından, öğrencilere küçük harflere geçmeden önce büyük harfleri yazmayı öğretmek gelişimsel olarak uygundur.

El yazısı öğretiminin fonetik öğretiyle bütünleşmesi çok önemlidir: Öğrenciler harfleri nasıl yazacaklarını öğrenirken, harflerin çıkardığı sesleri de öğrenmeli ve uygulamalıdırlar. El yazısı ve dikte etme etkinlikleri, çok boyutlu herhangi bir fonik öğretim programının temel taşıdır, çünkü öğrencilerin harfleri seslere bağlarken tutarlı bir şekilde oluşturmalarını zorunlu kılmak, beyindeki fonik kavramlarını daha iyi yerleştirmek için hizmet edecektir.

Harf oluşturma ile mücadele eden öğrenciler için, açık öğretim özellikle önemlidir. Öğrencilere, harflerini en baştan (veya küçük harflerde olduğu gibi ortada) başlamalı ve mümkün olduğu kadar sürekli vuruş kullanmalıdır. Bazı harfler kalemlerini kaldırmalarını ister ve ne zaman yapmaları gerektiğini öğretmeleri gerekir. Çizgili kağıdın kullanılması, öğrencilere çeşitli görsel yardımcılar sağladığı gibi faydalıdır: vuruş yönü için ok işaretleri, başlangıç ​​noktaları için noktalar, izleme için noktalı harfler, vb. Öğrenciler ayrıca “gökyazı” harflerinden yararlanırlar; kollarını dışarı doğru tutarken işaret parmağı.

B , d , p ve q harfleri daha genç öğrenciler tarafından karıştırılmaktadır. Bu harflerin doğru oluşumunu öğretmek, farklı başlangıç ​​noktalarına sahip olduklarından karışıklığı azaltmaya yardımcı olabilir - b , örneğin, yukarıdan başlar , d ortadan başlar. Bu harflerin motor kalıplarını içselleştirmek, tanınmayı daha otomatik hale getirebilir.

Okunabilirlik: Okunabilirliği etkileyen önemli bir faktör kelimeler arasındaki boşluktur. Öğrencileri kelimeler arasında “parmak boşluğu” kullanmaya teşvik etmek faydalı olacaktır - sağ elli öğrenciler bir sonrakini yazmadan önce bir kelimenin ardından çizgiye parmağını koyabilirler. Bu teknik, dar bir dil depressörünü boşluk aracı olarak kullanmaktan faydalanacak olan solak öğrenciler için işe yaramaz.

Pacing: Eğer öğrenciler uygun bir kalem kavrama kullanıyorsa ve doğru harfleri oluşturuyorsa, bu genellikle pacing zorluklarını çözecektir. Pacing'e bakarken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir faktör de basındadır: Öğrenciler yazı kağıdını kağıdın üzerine çok sert şekilde bastırmamalı çünkü yazı yazmak yorgunluğa ve büyük oranda azaltılmış harf üretimi oranına neden olabilir. Fakat çok hafif bastırırlarsa, zayıf kasların veya uygun olmayan kalem kavramasının bir işareti olabilir. Öğrencileri, ne kadar sert basacaklarını ayarlamalarına yardımcı olmak için çeşitli materyallerle (işaretçiler, kısa kalemler, boya kalemleri, silinebilir işaretçiler) yazmaya teşvik edin.

Okul günleri öğretim öncelikleri ile doludur ve el yazısının yoldan düşmesine izin vermek kolay olabilir. Bununla birlikte, günde sadece birkaç dakika ile öğrencilerin mektup oluşturma becerileri gelişebilir, bu da genel okuryazarlık gelişimi için olumlu sonuçlara yol açar.

https://www.edutopia.org/article/how-teach-handwriting-and-why-it-matters

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak