EĞİTİMLE İLGİLİ TEOREMLER

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde eğitim yapılarını ve bu yapılara ait norm şartlarını irdeleme açısından aşağıda verdiğim teoremleri paylaşmak istedim.

TEOREM 1. Bir binanın okul olması için gerek ve yeter şart bu bina içerisinde akademik bilgilerin, sosyal, kültürel, insani ve ahlaki değerlerin öğretilmesi ve öğrenilmesidir.

İSPAT: Önce birinci tarafın doğruluğunu kabul edip ikinci tarafın doğru olduğunu göstereceğiz. Buna göre herhangi bir binanın okul olduğunu kabul edelim. Buna göre bu okul binası kapsamında,
1) Okulun idarecileri vardır.
2) Okulun memur ve çalışan personeli vardır.
3) Okulun öğretmenleri vardır.
4) Okulun öğrencileri vardır.
5) Okulun sınıfları vardır.

O halde, okulun idarecileri olduğuna göre idareciler tarafından dersler öğretmenlere dağıtılmış olup okulun haftalık ders programı yapılmış ve ilanen okulda bulunan herkese duyurulmuştur. Aynı zamanda okulda çalışan memur ve işçiler tarafından da okulun her türlü işleyişi yerine getirilmiştir.
Sorumlu olduğu dersleri alan öğretmenler, programda belirtilen sınıflara gidip derslerini anlatmak suretiyle aşağıdaki işleri yapmış demektir.

a) Öğretmenler, müfredat çerçevesinde derse ait konuları öğrencilerine anlattığı için akademik bilgilerin öğretilmesi ve öğrenilmesi sağlanmıştır.
b) Tarih, İnkılap Tarihi ve Coğrafya derslerini anlatan öğretmenlerimiz, öğrencilerimize tarih, tarihi gerçekler ve dünyanın coğrafi özelliklerini öğretmişlerdir.
c) Hukuk ve Adalet, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Kültür ve Medeniyet tarihi, Felsefe, Temel Dini Bilgiler derslerini anlatan öğretmenlerimiz, öğrencilerimize sosyal, kültürel, insani ve ahlaki değerleri öğrettiklerinden dolayı Teoremin ikinci tarafının doğruluğu ispatlanmıştır.

Şimdi de ikinci tarafın doğru olduğunu kabul edip birinci tarafın doğru olduğunu göstereceğiz. Buna göre bina içerisinde akademik bilgilerin, sosyal, kültürel, insani ve ahlaki değerlerin öğretilmesi ve öğrenilmesi sağlanıyorsa bunlar ancak okul içerisinde gerçekleşen olaylar ve durumlardır. Bütün bunların gerçekleşmesi için okul içerisinde olması gerekenler bina içerisinde olacağından söz konusu bina bir okul olup Teoremin birinci tarafının ispatı da yapılmış olup teorem ispatlanmıştır.

TEOREM 2. Bir öğrenci gerekli akademik bilgileri, toplumun sosyal, kültürel, insani ve ahlaki değerlerini öğrenememiş ise ya dersler boş geçiyordur ya da okul yapısının norm şartları yoktur veya uygulanamıyordur.

İSPAT: Bir öğrencinin, öğrenciliğin ve okulun misyonu gereğince okuduğu okulda alması gereken akademik bilgileri ve toplum değerlerini, Teorem 1 gereğince öğrenmiş olması gerekir. Öğrenci sınıfta bulunmasına rağmen bu akademik bilgileri ve sosyal değerleri öğrenememiş ise sınıfta bu bilgi ve değerleri öğretecek öğretmen yok demektir. Ancak sınıfta öğretmen var fakat yine de söz konusu bilgi ve değerler öğrenilememiş ise bu bilgi ve değerleri kalıcı hale getirecek sınavlar, disiplin kuralları ve sosyal değerlendirmeler gibi zorunluluklar yoktur veya varsa bile önemsenmemektedir. Buna göre teorem ispatlanmıştır.

TEOREM 3. Bir Ana Bilim Dalında Lisans eğitimi yapılamıyorsa o Ana Bilim Dalında Lisansüstü eğitim yapılamaz.

İSPAT: Teoremin ispatı açıktır. Ayrıca bu teoremi destekleyen örnekler mevcuttur.

TEOREM 4. Bir toplumda akademik bilgiler, toplumun sosyal, kültürel, insani ve ahlaki değerleri öğretilemiyorsa o toplumun medeniyet sistemleri olan “Dil Sistemi”, “Kültür Sistemi”, “Milli Hassasiyetleri Sistemi” ve “Eğitim Sistemi” zayıflar ve güç kaybeder.

İSPAT: Medeniyet sistemleri sadece gelenek ve göreneklerle oluşan sistemler değildir. Bu sistemler çoğunlukla öğretilerek ve öğrenilerek oluşan literatür birikimidir. Örneğin “Dil Sistemi” mutlaka öğretilerek öğrenilir. Eğer Dil sisteminin yapısı ve özellikleri öğrenilemez ve kullanılamazsa bu sistemin zayıflayacağı aşikardır. Aynı şekilde diğer medeniyet sistemleri için de benzer yorum yapılabilir. Böylece ispat tamamlanmıştır.

TEOREM 5. Bir Eğitim yapısında başarılı olunması için gerek ve yeter şart bu eğitim yapısına ait norm şartlarının uygulanmasıdır.

İSPAT: Birinci yön; Eğitimde başarılı olunmuşsa bu tesadüfen olacak bir şey olmadığından mutlaka bir tertip ve düzen içerisinde elde edilmiş demektir.
İkinci yön; Eğitim yapısına ait norm şartları uygulanırsa bu çerçevede hem bilgi hem de motivasyon sağlanacağından gerek akademik gerekse sosyal ve kültürel başarılar elde edilecek demektir.

Prof. Dr. Mustafa Kandemir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak