Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1- Kitlesel eğitimin amacı; vatandaşları, sanayinin gereksinim duyduğu alanlara yönelik yetiştirmek ve varolan toplum ideolojisini çocuklar öğretmektir.
Egemen sınıf okullar aracılığıyla sahip olduğu iktiadarı sürdürmektedir. Okullar eleştirel düşüncenin gelişimini engelemektedir.
Kapitalist sistemde okul, güçlüler ve zenginlerin amaçlarına hizmet etmekte, güçsüz ve fakirlerin gelişmesi ve dönüşmesini engellemektedir.
2- Okulda öğretilen konular tekdüze, sıkıcı ve entellektüel anlamda öğrencilerin ilgisini çekmemektedir. Okullar, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini yok etmekte ve onları etiketlemektedir. ( Başarılı , başarısız/ Tembel , çalışkan vb)
Okullar; öğrencileri çeşitli yöntemler ve testlerle sınıflandırmakta ve istemedikleri mesleklere zorla yöneltmektedir.
Sürekli eğitimde fırsat eşitliğinden söz edilmesine rağmen bu ilke retorik olmanın ötesine geçememektedir.
3- Eğitim ve okul sistemi toplumsal yapıda sosyal hareketliliği sağlayamamaktadır. Sistem toplumdaki insanlar arasında statü oluşturmakta ve görünmeyen bir kast sistemi oluşturmaktadır.
Varlıklı ailenin çocukları özel okullarda yabancı dil eğitim yapan proğramlarda hatta yurtdışında eğitim görmekte iken yoksul kesimin çocukları giderek sıradanlaşan devlet okullarına gitmeye zorlanmaktadır.
Hatta devlet okulları arasında da geçişleri sınırlandırarak kimin hangi okula gideceğini önceden belirlemektedir.
Bu haliyle Eğitim sistemi ve Okullar var olan toplumsal eşitsizlik ve adaletsizliği kaldırmak yerine bunu kalıcı hale getiren bir yapıya dönüşmüştür.
4- Modern okullar, öğrencilere tek doğru fikrini aşılamakta,onları koşullandırmakta, önceden hazırlanmış bir takım bilgi paketlerini dayatmakta, öğretim programında öngörülen bu bilgileri öğrenmeleri ve yaşamlarını buna göre düzenlemeye zorlamaktadır.