EĞİTİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

AMERİKA Birleşik Devletleri'nin 35. Başkanı Kennedy'nin elinden ödül alan, Ürgüplü namı değer "Eşekli Kütüphaneci" Mustafa GÜZELGÖZ

23 yaşında memur olan Mustafa Güzelgöz'ün tayini Ürgüp’te bir kütüphaneye çıkar. O dönemde kütüphaneye okuyucu pek gelmez..
Güzelgöz, aklına koyduğu bir fikri uygulamaya başlar. Bir eşek alır ve iki sandık yüklenir. Sandıklara kitapları doldurur ve haftanın iki günü köy köy gezip çocuklara dağıtmaya başlar.
Mustafa Güzelgöz her defasında çocuklar tarafından alkışlarla karşılanır. "Eşekli Kütüphaneci" lakabını da böylelikle almış olur . Zamanla insanlar kütüphaneye gelmeye başlar. Güzelgöz artık üç eşek ile yöredeki 36 köye hizmet götürür hale gelir.

Kadınlar okusun diye...
Kadınları okumaya özendirmek için kütüphaneye, dikiş makinesi üreticilerinden ücretsiz olarak makine getirten Güzelgöz, Salı günlerini dikiş günü olarak belirler. Kütüphanede kadınlar kumaşlarıyla dikiş sırası beklerken ellerine birer kitap verir.
Ayrıca ücretsiz okuma yazma kursları vererek de kadınların okuması için girişimlerine devam eder.
Okuma yazma kursu dışında "halıcılık" kurslarını başlatır bu sayede bölgede halıcılık canlanır.

1963’te uluslararası bir yarışma düzenlenir. Devlet Planlama Teşkilatı, Güzelgöz’ün yaptığı çalışmaları yarışmaya gönderir.77 ülke arasından Türkiye adayı Mustafa Güzelgöz birinci olur ve “Dünya Barış Gönüllüleri İnsanlığa Hizmet Ödülü” nü ABD Devlet Başkanı John Kennedy’nin elinden alır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak