Eğitimde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin neden herkes için önemi var?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

OECD , SDG 4'ün öncü BM ajansı olan UNESCO ile yakın işbirliği içinde çalışmakta ve öğrenme çıktılarının ve becerilerin ölçülmesinin izlenmesi ve değerlendirilmesi yoluyla SDG gündeminin uygulanmasında kilit rol oynamaktadır. En son sayısında SDG 4’e yakından bakıyoruz.Focus'taki Eğitim Göstergeleri  kısa ve OECD ülkeleri için neden önemli olduklarını açıklıyor. 

SDG 4'ün iki yönü, onu önceki Milenyum Gelişim Hedeflerinden ayırıyor(Binyıl Kalkınma Hedefleri) 2000'den 2015'e kadar olan eğitim konusunda. İlk olarak, gerçekten küresel. SDG'ler, zengin ve fakir ülkeler arasında farklılık göstermeyen evrensel bir gündem oluşturuyor. Tüm ülkeler SKH'lerle tanışmakta zorlanıyor ve şu ana kadar hiçbiri başarı talep edemez. Kısa bir gösterime göre, en zengin ülkeler bile hala SDG 4'ü elde etmenin bir yolunu buluyor. İkincisi ve daha da önemlisi, SDG 4 eğitim ve öğrenme çıktılarını öne ve merkeze koyuyor. Binyıl Kalkınma Hedefleri gündeminde odaklanılan ana nokta olan erişim, katılım ve kayıtlar hala önemlidir; ancak SDG'ler eğitime erişimi ve eğitime katılmayı bir amaçtan ziyade sadece bir ilk adım olarak görüyor.

İnsanlar ve ekonomiler için - ve SDG gündeminin kazanılması için önemli olan - çocuklar ve gençlerin eğitimde edindikleri becerilerdir. Eğitim yoluyla geliştirilen yeterlilik, beceriler ve karakter nitelikleri - yeterlilikler ve sertifikalardan daha fazlası - insanları profesyonel ve özel yaşamlarında başarılı ve esnek kılar; ve bireysel refahlarını ve toplumlarının refahını belirlerler.

Kısaca tanımladığımız gibi, SDG 4 öğrenmeyi erken çocukluk gelişimi, bakım ve okul öncesi eğitim ile başlayan yaşam boyu bir süreç olarak tanımlar. Bu ilk yıllar, sosyal ve ekonomik geçmişlerine bakılmaksızın her çocuğa öğrenme şansı vermek için önemli bir fırsattır. OECD verilerine göre, sosyal ve ekonomik arka plan, çocuğun eğitim sonuçlarının en önemli prediktörlerinden biri olmaya devam ediyor. Bu eşitsizlikler genç yaştan itibaren belirgindir ve genellikle bir ömür boyu genişler. Kaliteli erken çocukluk eğitimi ve bakımına (EÇEB) erişimin arttırılması, yoksul ailelerin çocuklarının eğitim sonuçlarını iyileştirmenin en etkili ve verimli yollarından biridir. EÇEB'deki yatırımlar ayrıca istihdamı ve kazanım umutlarını, sağlık sonuçlarını ve refahın diğer boyutlarını iyileştirir.

SDG 4, kısaca özetlediğimiz gibi, eğitimde hakkaniyetin önemini yeniden teyit ediyor. Tüm ülkelerdeki eğitim sistemlerinde sosyal eşitsizlikler mevcuttur ve bu sayede dezavantajlı geçmişe sahip çocuklar, kendilerine göre daha önceki yaştaki meslektaşlarına göre düşük performans göstermektedirler. Öğrencilerin okuma ve matematikteki performansı, yukarıdaki tablodaki gibi, cinsiyetleriyle nispeten zayıf bir şekilde ilişkilidir; ancak okullarının konumu ve sosyo-ekonomik durumları tarafından kuvvetle belirlenir. Birçok ülkede - ve özellikle düşük - orta gelirli ülkelerde - güçlü bir kentsel-kırsal ayrılık var - 15 yaşına geldiğinde, kentsel alandaki çocuklar genellikle öğrenme başarısı açısından kırsal akranlarından en az bir yıl önce .

OECD ülkeleri bu iddialı gündemi desteklemede kilit rol oynamaktadır - sadece hedeflere ulaşmak için değil, aynı zamanda ilerlemeyi ölçmek için gerekli olan metodolojileri ve yaklaşımları geliştirmeye yardımcı olarak. Bu özellikle kaliteli erken çocukluk gelişimi, bakım ve ilköğretim öncesi eğitim ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için gerekli olan veri ve metodolojinin hala eksik olduğu alanlarda önemlidir.

Son yirmi yılın deneyimi, verilerin - özellikle de öğrenme değerlendirmesi ve hanehalkı verilerinin - SDG 4'e ulaşmanın temel bir bileşeni olduğunu onaylamıştır. Güncel, kaliteli eğitim verilerinin mevcudiyeti, kanıta dayalı politika diyaloğunu desteklemek için hayati öneme sahiptir ve karar alma, özellikle bütçelerin sınırlı olduğu durumlarda. OECD, SDG 4 mimarisindeki (UNESCO ve UNESCO İstatistik Enstitüsü'nün en önemlisi) kurumsal ortakları ile birlikte çalışmakta ve özellikle küresel SDG 4 göstergelerinin tam coğrafi kapsamını sağlamak için daha yüksek kaliteli veriler için yatırım davası açmaktadır. öğrenme ve eşitlikle ilgili olanlar.

SDG gündemini destekleme çalışmaları sayesinde, OECD eğitimde sosyal eşitsizliği azaltma konusundaki kararlılığını, çocuklarının ve gençlerinin aynı geçmişe ve yaşamlarına bakılmaksızın aynı fırsatlara sahip olmalarını sağlama konusundaki kararlılığını yinelemektedir. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak