Eğitimde 2020'ye Kadar Değişecek Olanlar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 İşte öğrendiklerimiz:

ÖĞRENCİLER DİĞERLERİYLE UZAKTAN ETKİLEŞİMLİ OLACAK

Günümüzdeki sınıflar – yazı tahtalarında yaşanan değişiklikler dışında – neden 30 yıl öncesindeki sınıflarla hemen hemen aynı gözüküyor?

Democrats for Education Reform adlı kuruluşun direktörü Joe Williams, “Bazı heyecan verici istisnalar dışında, devlet okulları modern hayatta teknolojinin teşvik ettiği köklü değişikliklerin uğramadığı sayılı kurumlardan biri,” diyor. “Sınıflarda bilgisayar bulunmasından bahsetmiyorum; işlerin yapılış şeklindeki temel bir değişimin eksikliğinden bahsediyorum, çünkü teknoloji işleri kolaylaştırıyor ve daha verimli bir hale getiriyor.”

Williams, eğitim teknolojisinin öğrenciler için bireyselleştirilmiş öğretime doğru ilerlemeye devam edeceğini öngördüğünü belirtiyor. Edcamp Vakfı’nın direktörü Hadley Ferguson da bu ifadeyi destekliyor: Çocukların; sınıf duvarlarının ötesine geçerek diğer öğrencilerle, öğretmenlerle, ünlü yazarlarla, bilim insanlarıyla ve uzman kişilerle uzaktan etkileşime geçebileceğini ve öğrenimlerini bu şekilde ilerletebileceklerini söylüyor. Bu “dijital çocukların” bir kısmının ileride öğretmen olacağını ve online öğrenme topluluklarını kurmaya ve kullanmaya devam edeceklerini ekliyor.  

Teknolojinin başarısı beceri sahibi öğretmenlere bağlı olacak
2020’ye kadar çocukları kendi kendine giden arabalar içinde okula gönderiyor olabiliriz belki, ama bu öğrenimlerini hologram öğretmenler tarafından gerçekleştirecekleri veya sınav kağıtlarının insansız hava araçları tarafından dağıtılacağı anlamına gelmiyor.

Bridge International Academies’in kurucularından Shannon May, “Teknoloji kullanımını eğitim ihtiyaçları belirleyecek, yani teknolojinin ‘havalı’ olması eğitimi gölgede bırakmayacak,” diyor. “Çocukların eline daha fazla tablet koymaya çalışarak olmayacak bu; eğitim teknolojisi, yeni teknolojinin ‘havalı’ olmasından bağımsız bir şekilde mümkün olan en iyi öğrenmeyi sağlamak için yeni yollar bulacak.”

General Assembly’nin yönetim kurulu başkanı ve kurucusu Jake Schwartz, teknoloji geliştikçe sınırlarının da netleşeceğini tahmin ediyor. “’Çevrimiçi olmak’ dünyamızdaki eğitim sorunları için bir çözüm değil, ancak yeni becerilerin öğretilmesine daha fazla erişim sağlayabilir,” diyor. “Bu, eğitimciler tarafından oluşturulan ve yönetilen müfredat ve programlarla birleştiğinde güçlü hale gelir ancak. İnsan faktörü her zaman önemlidir.”   

Diploma hakkındaki fikirlerimiz değişecek
Schwartz, öğrenim kredisi borcuyla yaşayan insan sayısındaki artışın okul ücretlerini düşük tutma baskısı ile bir araya gelerek ücretli kurumların sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini söylüyor.    

“Lisans seçeneklerinin ayrıştırılmasıyla birlikte yeniliğe gidilecek,” diyor Schwartz. “Sektör, yeterlilik temelli programlara doğru bir değişim gösterecek ve öğrenciler arasında daha sert bir rekabet olacak.” Eğitim ile iş hayatı arasındaki uçurum akademisyenleri, öğrencileri onlara ihtiyaç duyan bir işgücüne nasıl hazırlayacakları konusunda daha yaratıcı düşünmeye zorlayacak.

May bu fikre katılıyor: “Günümüzde, okulda geçirdiğiniz yıllar sonucu verilen diploma ‘öğreniminize’ dair en büyük gösterge olarak kabul görüyor. Ancak, bu diplomalar söz konusu kişinin okulda belli bir zaman geçirdiği gerçeğinden başka hiçbir şey ifade etmez. Gelecekte, belli becerileri ölçen yeterlilik temelli sertifikalar ve kişisel becerileri mesleki gruplarla birleştirme yetisi hem işverenler hem de iş arayanlar için küresel bir ‘değer’ haline gelecek.”

Teknolojinin sunduğu imkanlar da bu değişimi besleyecek. Ferguson, “Bu imkanlara dayanan yeni bir müfredat oluşturulacak; öğrencilerin ezberci öğrenimden uzaklaşarak gerçek dünyadaki zorlukları aşmalarına ve onları çözmelerine olanak tanınacak,” diyor.

Öğrenciler kendi seslerini duyuracak
Okullar için sağlıklı yemekler üreten Revolution Foods şirketinin kurucusu Kirsten Saenz Tobey, biraz araştırma yapmak için bir okulun kantinine gitti. Çocuklara yemek seçenekleriyle ilgili ne düşündüklerini sorduğunda bir öğrenci, “Sizce bu yemek bana saygı duyan biri tarafından hazırlanmış gibi duruyor mu?” diye cevap verdi.  

Müşterilerinin öğrenciler olduğunu dile getiren Tobey, öğrencilerin saygı duyulduklarını ve dinlendiklerini hissetmedikleri takdirde kendi şirketinin sunduğu sağlıklı yemeklerden almayacaklarını söylüyor. Bu nedenle de şirketi, çocukların günün menüsünü ve besin değerlerini görebilecekleri, yemeklerle ilgili geri bildirimde bulunabilecekleri bir uygulama çıkarmaya hazırlanıyor.

Tobey, sağlıklı yaşam ortakları olarak öğrencilerle ve ailelerle ilgilenmenin, onlara saygı duymanın çok farklı noktalara geleceğini söylüyor: “Geleneksel eğitim son derece sabit ve ağır işliyor – otur ve kitabını oku, sessiz ol, soru sorma. Değişmesi gereken çok şey var hala.”  

Eğitimciler ve kurumlar uyum sağlamaya zorlanacaklar
Yukarıdaki unsurlar değiştikçe – daha geniş bir küresel erişim, saygıya ihtiyaç duyan öğrenciler ve beceri sahibi mezunlar talep eden işgücü – eğitimin köklerinin de bu duruma uyum sağlamaları gerekecek.

May’e göre bu, yoğunlaşan ve değişen dünyamıza dikkat etmek anlamına geliyor. 2100 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlası Hindistan’da, Çin’de ve Afrika kıtasında yaşıyor olacak. “Küresel politika liderliği ve eğitim araçlarının ve hizmetinin satışı ABD’deki sorunlar ve ihtiyaçlardan çok Afrika, Güney Asya ve Çin’deki sorunlar ve ihtiyaçlar tarafından şekilleniyor olacak,” diyor. “Piyasa talebi ile kentleşmeye ve nüfus artışına bağlı politika meseleleri eğitimin odağını değiştirecek.”

Schwartz, “Hiçbir okul için temel farklılaştırıcı etken içerik veya müfredat olmayacak. Bunun yerine okullar, karmaşık eğitim fırsatlarını öğrenciler ve mezunlar için ne kadar kullanışlı hale getirdikleri konusunda yargılanacaklar,” diyor.

“Çoğu meslek için, teknolojik yenilikler sayesinde çalışma biçimlerinde gerçekleşen büyük değişimlere örnek verebiliriz. Ancak öğretim, şu andaki öğretmenlerin öğrencilik zamanlarındaki şekli ile korkunç derecede benzerlik gösteriyor. Değişmeye başladı, ancak bu değişim inanılmaz derecede yavaş gerçekleşiyor.”  

Kaynak: https://www.fastcompany.com/3043387/5-big-ways-education-will-change-by-2020

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak