Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Eğitimcilerden Okullarda Öğrencilere Verilecek Olan Öğle Yemeğiyle İlgili Çok Önemli Uyarı. Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Kırklareli İl Başkanı Emrah MUTLUER, okullarda verilecek olan öğle yemeği ile ilgili çok önemli bir açıklamada bulundu. Mutluer'in yazısı şu şekilde
MUTLUER yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı Eğitim ile ilgili son zamanlarda ciddi değişikliklere gitti. Bu değişikliklerin de bir çoğu servislerle ilgili olup, yapılan değişiklikleri desteklediğimizi belirtmek isteriz. Milli Eğitim Bakanlığını ve diğer kurumları bu değişikliğe iten gerekçeler ise canımızı çok yakan kazalar ve öğrenci ölümleri oldu.
Maalesef önleyici önlemleri alma konusunda geç kaldığımızı da bu noktada itiraf etmeliyiz.
Aynı üzücü olayları yaşamamak adına, Lider Eğitimci Yazarlar Derneği olarak Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yöneticilerini uyarmanın da boynumuzun borcu olduğunu düşünüyoruz.
YEMEK FİYATLARINA DİKKAT!
Şimdi sizlere soruyoruz. Bugünün şartlarında 1.5TL’ye nerede yemek yiyebilirsiniz, ve ne yiyebilirsiniz?
Şaşırdınız mı?
Şaka değil bu, gerçek. Maalesef taşımalı da olsa en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza öğlen verilecek yemek hizmetinin kişi başı ücreti bu.
Tutar, kimi illerde 3,5 TL, kimi illerde 5,5 TL, kimi illerde 6 TL. Kimi iller ise, öğretmenevlerinden yararlanarak taşımalı öğrencilerimize yemek hizmeti sunuyor.
İkinci soru şu?
6 TL’ye siz nerede yiyebilirsiniz ve ne yiyebilirsiniz?
1,5 TL’ye ne yiyebilirseniz onun tam 4 katı fazla yemek yiyebilirsiniz. (Bu da pek mümkün değil ama neyse)
SORUNUN KAYNAĞI NE?
Milli Eğitim Bakanlığı taşımalı eğitim için yemek ihalesi yapar. Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihaleye katılmak isteyen firmalar gelir, fiyat verir ve kişi başı en az fiyat teklifi veren firma, yemek ihalesini kazanır.
İyi de bu ihale yapılırken hiç mi gerçekçi olunmaz? Hiç mi sorulmaz? 1.5, 3.5 ya da 6 TL’ye geleceğimizin teminatı öğrencilerimize ne yedirirler?
Ya da bir başka soru soralım? 1.5 TL’ye öğrenciler yesin diye yapılan ihalenin yemeklerinden, ihale komisyon üyeleri, il ve ilçe milli eğitim müdürleri her gün yer mi?
ÖNERİLERİMİZ NEDİR?
1. Bakanlık özellikle yemek ihalesinde İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerini gerçekçi olmaları konusunda uyarmalı ve yeterli ödeneği göndermelidir.
2. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulu olan ihale komisyonları gerçekçi bir analiz yaparak teklif edilen ücrete kaliteli yemek yapılıp yapılamayacağına göre değerlendirme yapmalıdır. (ihaleye en ucuz teklifi veren firmanın ihaleyi kazanmasının önüne geçilmelidir)
3. Taşımalı eğitim yapılan okul müdürleri, ilgili yönetmelikte yer aldığı şekliyle düzenli olarak beyan edilen listedeki yemeklerin gelip gelmediğini, yeteri kadar doyurucu olup olmadığını ve diğer hususları dikkate olarak kontrol etmelidir.
4. Taşımalı öğrencilere yemek hizmetinin verildiği yerde nöbetçi olan öğretmenler, oldukça titiz davranmalı (yemeği yiyenin kendi çocuğu olduğunu düşünmeleri yerinde olur) ve en ufak bir aksiliği ya da eksikliği tutunak altına alıp okul idaresine bildirmelidir. Örneğin yemek listesinde etli patetes var ama et yok, gelen yemek soğuk, yemek pişmemiş, yemek hijyenik değil, yeterince doyurucu değil, içinden kurt çıktı, bulgur pilavı taşlı, peçete yok, çatal yok, su içecek bardak yok…
5. Yemek servisinde sağlık açısından metal tabldot kullanılması zorunlu tutulmalı, yemekler sürekli olarak kontrol edilmelidir.
6. İhale komisyonları ve il ilçe milli eğitim müdürleri, ihaleyi alan firma ile ilgili tutulan tutanaklarda, sanki ihaleye girmeye zorlanmış gibi, o paraya bu kadar yemek yapılır savunmasına itibar etmemeli, kendilerinin asli görevinin ihaleyi alan firmaya acıyıp affetmek olmadığı, öğrencilerimize kaliteli yemek yedirmek olduğu hatırlatılmalıdır.
7. Taşımalı öğrencilerden, belirli aralıklarla e-okulda açılacak bir modül aracılığıyla (bu yerel imkanlarla da yapılabilir) taşımalı servis ve taşımalı yemek uygulamasından memnun olup olmadığı ile ilgili memnuniyet anketi yapılmalı, çıkan sonuca göre işlem yapılmalıdır.
Çocuklarımıza kimsenin kalitesiz ve ne olduğu belirsiz olacak yemek yedirmeye hakkı yoktur.
Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı yöneticilerini özellikle bu konuda çok dikkatli olmaya çağırıyor, yaşanacak olumsuz durumlarda sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz.
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği olarak bizler, tüm illerden gelen bilgiler ışığında, yetkilileri anında uyaracağız ve yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek adına kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmeye devam edeceğiz.