Eğitim Sistemine Tepki İçin İstifa Eden Bir Sınıf Öğretmeni

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bir ilkokul öğretmeni, eğitim sisteminin “affedilemez” sonuçlarının ve bürokrasinin çocuk mutluluğu üzerindeki önceliklerini desteklemeyi başaramadığını tespit ettikten sonra öğretmenliği bıraktı. 
Tickford Park İlkokulu’nun eski müdürü Sally Ahmad’a göre, okulların öğrencilere yüklediği sorumlulukların baskıları, okul ve öğretmenlerin asıl görevi olan, çocukların iyiliği ve mutluluğunu gözetme işinden onları gitgide uzaklaştırıyor. Oldukça çekişmeli geçen merkezi sınavlara (SAT – İngiltere’deki standart değerlendirme testleri) ilişkin açıklamasında Ahmad, bu büyük baskının, okulun 6. senesinde, 10-11 yaş grubu çocuklara yönelik olmasının son derece yanlış olduğunu söylüyor.

Mevcut sistemin çocukların ruh sağlığına etkileri
44 yaşındaki Ahmad, çocukların sarılmaya, yakınlaşmaya, şakalaşmaya, soru sormaya ve beraber gülmeye ihtiyaçlarının olduğu yaşlarda bunların ellerinden alınıp, bireysel gelişimi destekleyici eğitim metotları yerine puan tabloları ve sürekli sınav-rekabet stresiyle doldurulmalarının, çocuk sağlığı açısından doğru olmadığını anlatıyor. Bu sistemin, yetişkin hayatlarında oldukça olumsuz geri dönüşleri olacağında da ısrarcı. Mevcut eğitim sistemi ve beklentiler sebebiyle, çocukların bu kadar erken yaşta yetişkin davranışları sergilemesinin beklenmemesi gerektiğinin üzerinde duran eski okul müdürü, özellikle bu uygulamalardan sonra çocukların okula stresli geldiklerini ve ailelerin onlarda anksiyete belirtilerine rastladığını belirtiyor.


Sally Ahmad, Tickford Park İlkokulu’ndaki öğrencileriyle açık havada ders yaparken.
“Bize dayatılan, ancak doğru bulmadığım bir sisteme bağlı bir okulda nasıl yöneticilik yapabilirim ki?”
20 yıldır eğitim sektöründe çalışan Sally Ahmad’ın halihazırda başka bir işi de yok. Ancak başka bir iş bulmadan istifa ederek, ne olursa olsun prensipleri ve inandıkları doğrulardan vazgeçmemeleri gerektiği konusunda öğrencilerine örnek olarak ayrıldığını düşünüyor.

Ahmad, istifa mektubunda velilere şöyle sesleniyor: “En büyük amacım, çocukların okulda geçirdikleri tüm süreden keyif almaları oldu. Öğrenmeye sevgi duymaları, pozitif arkadaşlıklar kurmaları, harika hatıralar biriktirmeleri, yaşam boyu işlerine yarayacak özellikler kazanmaları ve toplumda değerli bireyler olduklarını hissetmeleri çok önemli. Okulların artık çocukların “çocuk” olarak yetiştirilmesini ön planda tutmadıklarını görüyorum. Bize dayatılan, ancak doğru bulmadığım bir sisteme bağlı bir okulda nasıl yöneticilik yapabilirim ki? Bu, hayatımın en zor ve duygusal kararıydı.”

Ahmad’ın istifasının ardından
Öğretmenin, ayrılışından sonra ailelerden en büyük ricası, çocuklara istifasında hiçbir sorumluluklarının olmadığını tam anlamıyla açıklamaları. Ailelerse, okulun Facebook sayfasında yayınlanan istifa mektubunun altında eski müdüre teşekkürlerini iletmeye devam ediyor. 11 yaşından beri öğretmenlik yapmak isteyen Sally Ahmad ise, çocuklarla çalışmaya devam etmeyi ve pozitif farklılıklar yaratmayı umuyor.

Standart testlere tepkiler artıyor
İngiltere’de pek çok ailenin SAT sınavlarının getirdi stresi sebebiyle 10-11 yaşındaki çocuklarını okuldan almayı planladıkları son zamanlarda oldukça konuşulan bir mevzuydu. Özellikle son Paskalya tatilinde çocuklara verilen ödev miktarı, pek çok veliyi harekete geçirmişti. Veliler okullara, çocuklarının sınav stresi sebebiyle iyi durumda olmadıklarını anlatmaya çalışıyor, evde çözmeleri için gönderilmiş çok sayıda test kağıdının fotoğraflarını paylaşarak tepkilerini dile getiriyorlardı.

Bazı okul müdürlerinin tepkiler karşısında verdikleri cevaplara, “Çocuklarımızı Çocuk Bırakın” kampanyasından yazılan bir mektupta ise yaşanan sıkıntılar şöyle dile getiriliyor: “Çocuklarımızı yetiştirmek gibi bir göreviniz olduğunu ve bunun sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığınızı biliyoruz. Ancak bizim de aileler olarak, onların ruh sağlıklarının, okul edinilen bilgilerden daha ön planda tutulması gerektiğini düşündüğümüzü anlamanızı istiyoruz.”

Ulusal Eğitim Birliği ve Eğitim Bakanlığı’nın taban tabana zıt tutumu
Ulusal Eğitim Birliği genel sekreteri Mary Bousted yaptığı açıklamada, yasaya göre çocukların hayata hazırlanması için bu baskının iyi olduğunun gerekçe olarak gösterilmesinin son derece yanlış olduğunu belirtiyor. Hayatta başarılı olmanın, çocuk yaşta pek çok başarısızlıkla ulaşılabilecek bir mertebe olmadığının altını çizen Bousted, birçok çocuğun bu sınavlar sebebiyle sıkça başarısızlık duygusu yaşadığını ve bunun etik olmadığını söylüyor.

Çocukların ruh sağlığında son zamanlarda görülen olumsuz patlamanın kesinlikle bu düzenlemeler sebebiyle tetiklendiğini dile getiren genel sekreter, gençler arasında intihar oranının artmasının, sınavda başarısızlıkların tetiklediği kronik umutsuzluk duygusundan dolayı olduğu kanısında. Bununla beraber, pek çok aile de SAT sınavlarından muaf eyaletlere taşınmanın peşinde.

Tüm bunlara karşın, Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalar ise şu şekilde: “Reformlarımız ve öğretmenlerimizin üstün çabaları sayesinde 2010’dan bu yana 10 milyon daha fazla çocuk, daha iyi okullarda okuyor. İki basamaklı bu sınav sayesinde çocuklar, ortaokulda ve devamında daha fazla kullanacakları okumayı, yazmayı ve toplamayı çok iyi öğreniyorlar.”

Hazırlayan: Team Behind It

Kaynaklar: https://inews.co.uk/news/education/school-head-quits-teaching-with-emotional-letter-i-do-not-agree-with-what-is-being-forced-up-on-us/

https://www.independent.co.uk/news/education/education-news/primary-school-headteacher-letter-resignation-curriculum-reforms-tickford-park-sats-a8314781.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak