Eğitim Sen: Öğrencilere angarya işler yaptırılarak çocuk işçiliği özendiriliyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

MEB'in Okullara gönderdiği genelgeyle, meslek lisesinde okuyan öğrencilerin, evlerin bakım ve onarım işlerini yapmasını isteyen genelgeye Eğitim-Senden tepki geldi. Bu genelgeyle çocuk işçiliğine özendiriliyor 
 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz imzasıyla yayımlanan genelge kapsamında, meslek liselerinde öğrenim gören 1 milyon 300 bin öğrenci, Türkiye genelinde başlatılan staj programı kapsamında, yaşlıların, engellilerin ve dezavantajlıların evlerinde ‘toplum hizmeti’ vermeye başladı. Liselerin inşaat, elektrik, tesisat, bilişim ve mobilya, dekorasyon gibi bölümlerinde okuyan öğrencilere, öğretmenler eşliğinde ihtiyaç sahibi, yoksul, yaşlı, engelli, muhtaç veya kimsesizlerin evlerinde bakım ve onarım yaptırılıyor.

Bu kapsamda, Ankara Sincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri evlere götürüldü. Okulun tesisat bölümü öğrencilerine, evin çatısının olukları değiştirildi, drenaj hattı çektirildi, şofben bakımı yaptırıldı, alçı çektirildi. Metal bölümü öğrencilerine ise evin bahçe kapısı ve parmaklıkları değiştirildi, evin boya badana işlerini yaptırıldı.
Elektrik bölümü öğrencileri, evin bütün priz ve lamba anahtarlarının değişimlerini yaptı, sigorta kutusunu yeniledi, ihtiyaç duyulan yerlere kablo ve hat çekti.

‘Staj kapsamında’
Onarılan evde incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, öğrencilere evlerde yaptırılan uygulamaların, staj kapsamına alındığı bilgisini verdi. Projenin verilerinin mayıs ayı sonunda sisteme girilerek, kayıt altına alınacağını dile getiren Gülay, bu kapsamda Türkiye genelinde kaç evin bakım ve onarımdan geçirildiğinin, kaç insana yardım edildiğinin belli olacağını söyledi.

Çocuk işçiliği özendiriliyor
BirGün’e konuşan KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Kazım Yılancı, uygulamanın ucuz işgücüne neden olduğunu ve çocukların emeklerinin sömürüldüğünü aktardı.
Yılancı, “Öğrencilerin bu tip faaliyetlere götürülmesi tabii ki doğru değil. Bu uygulama çocukları ucuz işgücü haline getiriyor. Bu işlere çocukların gönderilmesi angaryadır. Bunun adı emek sömürüsüdür. Çocukların emeği sömürülmektedir. Eğer bakıma muhtaç insanlara yardım edeceklerse istihdam alanı yaratmaları gerekir. Eğitim çağındaki çocuğun yeri okuldur” dedi.

Bu işlerde görev alan çocukların başına bir kaza gelmeyeceğinin garanti edilemeyeceğini belirten Yılancı şunları söyledi: “Çocuklar yaralanmaya açık bir şekilde çalışacak. Öte yandan uygulama çocuk işçiliği de özendiriyor. Çocuk mesleği öğrenecekse okul ortamında bu sağlanabilir. Okul dışında olacaksa da bunun için gerekli önlemler alınarak ve sigortalı olarak yapılmalıdır.”

Kaynak:birgun.net

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber