Dünyadaki erken çocukluk eğitimi ve bakımını karşılaştırmak neden bu kadar zor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Örneğin, Fransa'da yaşıyorsanız ve çocuğunuz üç yaşından küçükse, “crèche” adı verilen ve merkezi merkezli bir EÇEB tesisinde kaydolma şansı çok yüksekti. Kreşler tipik olarak sosyal işler ve sağlık bakanlığına bağlanır ve eğitimden ziyade daha çok bakımla ilişkilendirilir. Norveç'e taşınırsanız, küçük çocuğunuz doğumdan (veya 1 yaşından itibaren) ilkokulun başlangıcına kadar olan yaşa dayalı, merkez merkezli bir EÇEB programına kayıt olacaktır. Anaokulu adı verilen bu program çocuğunuza bütünsel ve pedagojik bir eğitim ve bakım şekli sunacak ve genellikle eğitim bakanlığı tarafından yönetilecektir. Bu arada Danimarka'ya seyahat ediyorsanız, ülkenin aile gündüz bakımı EÇEB'inin hem iyi bir şekilde geliştirildiğini hem de düzenli EÇEB sistemine dahil olduğunu göreceksiniz.

Bu ülkelerdeki önemli farklılıklar, EÇEB hizmetlerinin dünyadaki karşılaştırılmasının zorluğunu vurgulamaktadır. EÇEB ile ilgili karşılaştırılabilir eğitim istatistiklerini çeşitli boyutlardaki büyük farklılıklar ışığında nasıl üretebiliriz - yalnızca EÇEB hizmetlerinin sunulduğu yerde (merkezler / okullar veya evde) değil, kapsadıkları yaş gruplarında, aldıkları fonları, ve teslimatlarının niteliği, birkaç isim. Karşılaştırılabilir EÇEB istatistiklerini geliştirmek kesinlikle kolay bir iş değil, çünkü Focus kısaca en son Eğitim Göstergelerinde tanımladığımız gibi ve son on yılda kayda değer ilerlemeye rağmen, birçok zorluk devam ediyor.

EÇEB hizmetlerinin kalitesini ve onu etkileyen özellikleri daha iyi ölçmek için daha uzun bir yolumuz var.

İlerleme ile başlayalım. On yıldan daha az bir zaman önce, EÇEB ile ilgili istatistiklerin çoğu ilkokul öncesi eğitim ile sınırlıydı - yani üç yaşından ilkokul başlangıcına kadar olan çocuklar için tasarlanmış programlar. Bu sınırlama araştırmacılara bir engel oluşturuyordu ve çok küçük çocuklar için mevcut olan EÇEB'in yararına ilişkin bazı çalışmaların sonuçlarına uymuyordu. Uluslararası eğitim seviyesi sınıflandırma (ISCED) - eğitim programlarını eğitim seviyelerine göre düzenleme için referans sınıflandırma - 14 yıl içinde ilk kez revize edildiğinde işler değişmeye başladı. Uzmanlar arasındaki canlı tartışmaların ardından, benzer eğitim içeriği sunan EÇEB hizmetlerini daha iyi tanımlamak için ISCED 2011'e birkaç yeni kriter eklenmiştir: örneğin, EÇEB'e katılımın süresi ve yoğunluğu,

Ancak bu tek değişiklik değildi. Sınıflandırma ayrıca üç yaşın altındaki çocuklar için tasarlanan EÇEB hizmetlerini ele geçirmek üzere genişletildi. Sonuç olarak, tüm erken çocukluk programlarını kapsayan ISCED 0 programları şimdi yaşlarına ve eğitim içeriğinin karmaşıklık seviyesine bağlı olarak iki kategoriye ayrılmıştır: çok küçük çocuklar için erken çocukluk eğitim gelişimi (ISCED 01) ve öncesi ilköğretim eğitimi (ISCED 02). Bu sınıflandırma daha sağlamdır ve 2015 yılından bu yana yayınlanan EÇEB hakkındaki çoğu eğitim istatistiğinin temelini oluşturur.


Bu sınıflandırma bir gelişme olmasına rağmen, hala mükemmel değildir. Bazı EÇEB programları, örneğin tüm EÇİD kriterlerine uymadıkları için - ulusal EÇEB sistemlerinin ayrılmaz bir parçasını teşkil etseler ve üç yaşın altındaki çocukların önemli bir kısmını kapsamasına rağmen, ISCED 0 kapsamında değildir. Yukarıdaki rakamın belirttiği gibi, bu programlar şimdi eğitim istatistiklerinde yakalanmaktadır ve diğer ISCED 0 programlarından ayrı olarak analiz edilmektedir. Bu ayrım, EÇEB hizmetlerinin bazı ülkelerde diğerlerine göre daha eğitim odaklı olduğunun altını çizerek, EÇEB hükümlerine daha iyi bir genel bakış sunar.

Ayrıca, çocuklar arasındaki EÇEB sunumundaki farklılıkların daha iyi anlaşılması gerekmektedir - özellikle çocukların EÇEB'e katıldığı saat sayısı konusunda. Örneğin Meksika'daki çocuklar, Rusya Federasyonu'ndaki çocuklar için haftada 50 saat, okul öncesi eğitimde haftada 15 saat geçiriyorlar. Bu değişkenlik, kayıt ve finansman istatistiklerini yorumlarken dikkate almak için önemlidir.

Son olarak, bilgimizin sınırlı ve karşılaştırılabilir verilerin kıt olduğu alanlarda ilerlemek için uluslararası çabalara ihtiyacımız var. OECD'nin devam eden çalışmaları, EÇEB hakkındaki mevcut verilerin kapsamını genişleterek bu zorluğun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketimizden (TALIS) elde edilecek sonuçlar ve Güçlü Başlangıç ​​anketi, küçük çocuklar arasında öğrenme ve refah kalitesi anlayışımızı derinleştirmemize yardımcı olacaktır. Ve 2018'de, Uluslararası Erken Öğrenme ve Çocuk Refahı Çalışmamız, çocukların ilk kez bilişsel ve bilişsel olmayan öğrenme sonuçlarını değerlendirdi.

Toplam EÇEB istatistikleri her yıl daha sağlam ve karşılaştırılabilir hale geldi. Ancak, EÇEB hizmetlerinin kalitesini ve onu etkileyen özellikleri daha iyi ölçmek için daha uzun bir yolumuz var. Bunu yaptıktan sonra, nihayet politika ihtiyaçları ile EÇEB'in uluslararası olarak karşılaştırılabilir en iyi verileri arasındaki bağlantıyı güçlendirebileceğiz.

https://oecdedutoday.com/early-childhood-education-care-international-measurement-oecd/

Anahtar Kelimeler:
Erken çocukluk Eğitimi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak