Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1970'lerde araştırmacılar, atmosferdeki ozon miktarının orta derecede azaldığını ve kutup bölgelerinin çevresinde ozon “delik” inin genişlediğini gözlemlemişlerdir. Atmosferdeki hızla büyüyen bir delik fikrinin - insanlık için ölümcül sonuçlara yol açabileceği - halkın kloroflorokarbonları ve diğer ozon tüketen maddeleri kullanmalarını ve şirketlerin ve hükümetlerin harekete geçmelerini bu kadar güçlü bir şekilde ele geçirdi. 1987'de Montreal Protokolü imzalanmış ve bu maddelerin bazılarının sanayide kullanımı aşamalı olarak kaldırılmıştır. AraştırmacılarYavaş yavaş ozon tabakasının iyileştiğini söyleyin. Bu başarı öyküsü olağanüstü - örneğin, küresel ısınmanın ele alınmasında karşılaşılan zorluklara bakın - ancak gençliğimizin Dünya'nın geleceği için çevresel farkındalığını arttırmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
15 yaşındakilerin çevresel farkındalıklarına baktığımızda, bu ayın Focus'daki PISA'sı bazı önemli soruları yanıtlamaya çalışıyor: Öğrenciler çevresel sorunların giderek daha fazla farkında mı? 15 yaşındakiler Dünya'nın geleceği konusunda daha iyimser mi? Ve çevre bilinci olan öğrenciler kimler?
Çevreyi gelecek nesiller için korumak istiyorsak, öğrencilerin çevreye yönelik tehditleri daha bilinçli hale getirmeleri esastır.
Sonuçlar çevresel farkındalığın 15 yaşındakiler arasında orta derecede arttığını göstermektedir. 2006'dan 2015'e kadar olan dokuz yılda ve her iki PISA döngüsünde bahsedilen çevresel sorunların çoğunda, bilgilendirildiklerini bildiren öğrencilerin payı (“Bu konuda bir şeyler biliyorum ve genel sorunu açıklayabilir”) veya -enformed (“Ben buna aşinayım ve bunu iyi açıklayabileceğim”) OECD ülkelerinde ortalama olarak orta derecede arttı. Örneğin, atmosferdeki sera gazı artışından haberdar olduklarını belirten öğrencilerin oranı, 2006'da% 57 iken, 2015'te% 64'e yükseldi ve öğrencilerin kullanım hakkında sorulduğunda benzer bir yüzde puanlık artış gözlendi. Genetiği değiştirilmiş organizmaların
Çevresel farkındalıktaki bu genel iyileşme büyük ölçüde, öğrencilerin çevre sorunları hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiği ölçüde İsrail, Meksika, Portekiz ve Türkiye'deki artışların bir sonucudur. OECD ortak ülkeleri arasında Endonezya, Katar ve Tunus'ta benzer artışlar gözlemlendi. Bu arada, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hong Kong (Çin), İtalya, Japonya ve Hollanda'da çevre bilinci sadece orta düzeyde olsa da kötüleşti.
Ancak, öğrenciler çevre konusunda daha iyimser olmayacaklar. OECD ülkelerinde ortalama olarak, gezegenin kaderi hakkında iyimser olan öğrencilerin - çevre sorunları ile ilgili sorunların önümüzdeki 20 yıl içinde daha iyi olacağını bildirenlerin payı - aynı dönemde nispeten sabit kalmıştır. 2015 yılında, 15 yaşındakiler, ormanların temizlenmesi, nükleer atık ve hava kirliliği ile ilgili sorunlar hakkında 2006'daki benzerlerinden biraz daha iyimserdi, ancak gelecekte suyun mevcudiyeti konusunda daha kötümserdi.
Çevresel konular hakkında bilgi sahibi olduğunu bildiren öğrencilerin gelecekte bu sorunların daha da kötüye gideceğini düşünmeleri çok daha büyük bir olasılık olduğundan, daha büyük bir iyimserlik daha büyük bir iyimserlik sağlamayacak kadar şaşırtıcı değildir. Örneğin, sera gazı artışı, su sıkıntısı ve hava kirliliği ile ilgili bilgi sahibi olduğunu iddia eden 15 yaşındaki öğrenciler, bu sorunların önümüzdeki 20 yıl içinde daha da kötüye gideceğine inanma olasılığının yaklaşık% 40'ını oluşturuyordu.
Öğrencilerin ve okulların birçok özelliği çevresel farkındalık ile pozitif ilişkilidir. Örneğin, bilimsel olarak düşünülmüş öğrenciler - yani, fen etkinliklerine katılan yüksek performanslı öğrenciler, bilimde bir kariyer peşinde koşmayı beklerler ve geniş bilim konuları ile ilgilenirler - ve fen etkinlikleri sunan okullarda olanlar daha fazla çevresel farkındalık gösterdi. Bununla birlikte, sadece birkaç özellik, çevre ile ilgili iyimserlikle pozitif ilişkiliydi: öğrencilerin katıldığı bilim etkinliklerinin sayısı ve öğrencilerin sorgulamaya dayalı öğretime maruz kalması.
Çoğu kişi, bu bozulmanın büyüklüğü ve sonuçları hakkında devam eden bir tartışma olsa bile, çevrenin son birkaç yılda kötüleştiğine katılıyor. Neyse ki, çevreyi korumak için birçok kamusal ve özel girişim var ve dünyadaki öğrenciler günümüzde gezegeni etkileyen en önemli çevresel sorunların giderek daha fazla farkındalar. Çevreyi gelecek nesiller için korumak istiyorsak, öğrencilerin çevreye yönelik tehditlerden daha fazla haberdar olmaları ve bu bilgiyi sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemeleri, eylem maliyetlerini düşürmeleri ve çevre sorunlarına yenilikçi çözümler aramaları için kullanmaları gerekmektedir.
Kaynak: https://oecdeducationtoday.blogspot.com/2018/09/pisa-science-environment-awareness-climate-change.html