Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Analık İzni MEBBİS'e Nasıl İşlenir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Analık İzni MEBBİS'e Nasıl İşlenir
Maalesef öğretmenlerin doğum öncesi ile doğum sonrasında yasal hakları olan analık iznini (ücretli) MEBBİS’e nasıl işleneceğini bilmeyen okul müdürlükleri olduğu gibi İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de var( il ve ilçe düzeltme işlemlerinde ve okulları yönlendirirken). Okulların hatalı işlemlerini düzeltebilecek olan ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinin bile MEBBİS’e işlemeye bilmemesi ise öğretmenleri mağdur etmektedir. Hatta bilmedikleri gibi sanki biliyormuş gibi yanlış işlemlerinde ısrarcı şekilde devam ederek öğretmenleri mağdur eden İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerini gördükçe şaşırıyorum. O yüzden İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri özellikle özlük ve mali kısımlara bakan bölümlerdeki personellerini hatta ve hatta şube müdürlerini gözden geçirerek bunun gibi konularda eksiklikleri varsa gerekli eğitimleri vermesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere yasalarımız ve bakanlığımız mevzuatına göre öğretmenlere 8 hafta doğum öncesin 8 haftası ise doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 hafta analık izni (ücretli) verilmektedir. Bu sürelerin ise doktorun uygun görüşü ile doğum öncesi izni son üç haftaya kadar yani beş haftalık doğum öncesi izni doğum sonrasına aktarılabiliyor. Tabi burada karıştırılan husus ise doktor tarafından son üç haftalık doğum öncesindeki sürede çalışamaz raporunun sağlık raporu ile karıştırılması oluyor. Fakat doktorun vermiş olduğu doğumdan önceki bu üç haftalık çalışamaz raporu yasalara göre zorunlu olan minimum verilmesi gereken doğum öncesi izninin kullanılmasına dönük prosedür işlemidir.


 
Doğum öncesi ve sonrası Analık İznin (ücretli) MEBBİS’e nasıl işleneceğini bilmeyen okul ve ilçe ile İl Milli Eğitim Müdürlükleri,  yol göstermesi babında aşağıdaki yönlendirmeleri takip ederek doğru işlemi yapabilirler… Yanlışta ısrar edenler için “Bilmemek ayıp değildir, öğrenmemek ayıptır” kelimesini de hatırlatarak yazıma geçiyorum…

(1) Öncelikle kurumun MEBBİS modülüne giriş yapılarak e- personel modülü butonuna tıklanır.

“mebbis kurum giriş ve e personel giriş” ekran resmi ;

(2) e- personel modülünden açılan ekranda orta altta bulunan ara butona tıklayarak kurumda çalışan tüm personeller ekrana getirilir.

 “Ara butonu ile tüm personel ekrana getirilir” ekran resmi;

(3) Açılan ekranda bulunan kurumun personellerinden analık izni girilecek ilgili  öğretmene (personele) tıklanır ve sol taraftaki menü kısmındaki “Mazeret İzni/3289 Sayılı Kanun Gereği İzin” bölümüne tıklanarak giriş yapılır.

İşte burada birçok okul hatta İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri yanlış yapmaktadır. Özellikle doğum öncesi alınan doktor raporlarını sağlık kuruluşundan alındığı için sisteme “sağlık ve refakat izni” bölümüne işlemektedirler ama alınan bu raporlar normal sağlık raporu olmayıp analık izni kapsamında olan resmi evraklardır.


 
  “Mazeret izni 3289 Sayılı Kanun Gereği İzini”  giriş ekran resmi ;

Not: Dolayısıyla Okul ve İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin dikkat etmesi gereken husus , öğretmenin hastaneden almış olduğu doğuma bağlı sağlık raporlarını, normal sağlık raporları kapsamında olmadığı ve doğuma bağlı alınmış doktor raporları kapsamında olduğu için “sağlık ve refakat izni” kısmına değil “Mazeret İzni/3289 Sayılı Kanun Gereği İzin” bölümüne tıklayarak giriş yapmaları gerekir.

(4) “Mazeret İzni/3289 Sayılı Kanun Gereği İzin” kısmına tıklandığında gelen ekranın sağ taraftaki veriliş bölümüne tıklanır ve gelen kısımlardan analık izni (Doğum öncesi ) veya analık izni (doğum sonrası) kısımlarından birisi duruma göre işaretlenir.

5 1 MAZERET İZNİ BÖLÜMÜ DOĞUM ÖNCESİ ANALIK İZNİ GİRİŞ EKRANI EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ;

Doğum öncesi veya doğum sonrası analık izni işaretlemesi yapıldıktan sonra doktor raporuna uygun bir şekilde başlama tarihi, bitiş tarihi, süresi, adres kısmı, onay tarihi ile onay sayısı girilerek sol orta üst kısımdaki kaydet tuşuna basılarak işlem sisteme girilmiş olur.

5 2 MAZERET İZNİ BÖLÜMÜ DOĞUM ÖNCESİ ANALIK İZNİ GİRİŞ EKRANI EKRAN GÖRÜNTÜSÜ;

(5) Kaydet Tuşuna bastıktan sonra öğretmenin doğum öncesi ( doğum sonrası da olabilir ) analık izni sisteme eklenmiş olur ve aşağıdaki gibi ekranda görünür.

6 Doğum öncesi ve doğum sonrası izni girilmiş  ekran resmi ;

(Not) Yazımın başında belirttiğim gibi bazı okullar hatta bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bilgi eksikliğinden ve yanlışta ısrarcı olduklarından kaynaklı doğum öncesi ile doğum sonrası analık izinlerini MEBBİS’e işlerken ne yazıkki “sağlık ve refakat izni” bölümüne eklemektedirler. Fakat aşğıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere mazeret izni bölümünde olan doğum öncesi ile sonrası analık izni kısımları bulunmamaktadır.

7 sağlık ve refakat izni bölümünde analık izni kısmının olmadığı ekran görüntüsü;

Görüldüğü üzere analık izni (Doğum öncesi ) veya analık izni (doğum sonrası) kısımları “sağlık ve refakat izni” bölümünde olmaz iken “Mazeret İzni/3289 Sayılı Kanun Gereği İzin”  bölümünde bulunmaktadır. O yüzden okul ve il ile ilçe milli eğitim müdürlükleri ( il ve ilçe düzeltme işlemlerinde ve okulları yönlendirirken) öğretmenlerin doğum öncesi ile doğum sonrası analık izinlerini kısımları “sağlık ve refakat izni” bölümüne değil “Mazeret İzni/3289 Sayılı Kanun Gereği İzin”  bölümüne işlemeleri gerekir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber