Doğru Işıklandırılmış Sınıflar, Öğrencilerin Daha İyi Öğrenmesini Sağlıyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yeni yapılan bir araştırma, dinamik ışıklandırmanın öğrencilerin sınıftaki performanslarını destekleyebileceğini gösteriyor.

Güney Koreli araştırmacılar, sınıftaki ışıklandırmanın, sınava girmekten teneffüse ve kitap okumaya kadar çok çeşitli ve birbirinden farklı etkinliğe göre ayarlanabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar aydınlatmayı, ışığın CCT (“Correlated Color Temperature”; İlişkili Renk Dereceleri) değerlerini ölçerek ve bunu yaparken Kelvin ölçeğini kullanarak “sıcak” ile “soğuk” arasında tanımlıyorlar.

Araştırmayı yürüten Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki ekipten Dr. Hyeon-Jeong Suk, bu araştırmanın sonuçlarından başka, ışıklandırmanın ruh halimizi etkilediğini ve kendimizi daha iyi hissetmek için ışıklandırma üzerinde oynayabileceğimizi söylüyor.

“Farklı CCT değerleri, performansı artırmasının yanı sıra fiziksel ve ruhsal durumumuz üzerinde de çok etkili” diyor Suk. “Ancak, ışıklandırmanın bu katkıları henüz eğitim ortamlarına tam olarak uyarlanmış değil. Araştırmayı başlattığımızda eğitim ortamlarındaki aydınlatma olanaklarının tahminimizin de gerisinde olduğunu görerek çok şaşırmıştık.”

Araştırma, dördüncü sınıfta okuyan 54 öğrencinin matematik sınavına girdiği iki ayrı sınıfta yapıldı. Sınıflardan birisinde, CCT değerleri 3500 K (“sıcak” sarımsı bir beyaz), 5000 K (nötr) ve 6500 K (doğal gün ışığını taklit eden “soğuk” mavimsi bir beyaz) arasında değişebilen LED ışıklar kullanılırken, kontrol grubu olarak kullanılan diğer sınıfta standart floresan aydınlatma kullanıldı.


Solda floresanla aydınlatılan, sağda ise ayarlanabilir LED ışıklarla aydınlatılan sınıf yer alıyor.
Araştırmacılar, öğrencilerin 6500 K aydınlatma kullanılan sınıfta daha dikkatli ve tetikte olduklarını ve bu sınıfta girdikleri sınavlarda daha yüksek notlar aldıklarını gözlemledi.

Enstitüde doktora çalışmasını sürdüren ve araştırmayı ilk yayınlayan akademisyen olan Kyungah Choi, “Ön araştırma ve saha deneyi, 6500 K değerindeki aydınlatmanın akademik performans üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu, 3500 K değerindeki aydınlatmanın ise derse ara vermeyi teşvik ettiğini gösterdi” diyor.

Araştırmacılar ayrıca öğrencilerle de görüşerek, ışıklandırmadaki değişikliklerin performansları üzerindeki etkisini fark edip etmediklerini de kaydetti.

Suk, “Matematik sınavında gözlemlediğimiz performans artışının yanı sıra aydınlatmayla ilgili önceden neredeyse hiç bilgisi olmayan küçük çocukların bile bizim gözlem sonuçlarımızı doğrulaması şaşırtıcıydı” diyor. “Bu da, aydınlatmanın herkes üzerinde doğrudan ve sezgisel bir etkisi olduğunu ve yaşa ya da bilgi düzeyine bağlı kalmaksızın herkesin bu etkiyi fark edebileceğini gösteriyor.”

Bu araştırma esas olarak eğitim sektörüne odaklanmış olmasına rağmen, daha önce de ifade edildiği gibi dinamik ışıklandırma, kullanıcıların ruh halini olumlu etkiliyor. Işıklandırma, çok küçük bir değişiklikle bile insanların fiziksel ve zihinsel durumlarında büyük değişikliklere sebep oluyor.

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/entry/lighting-boost-learning-concentration_us_5720cb14e4b0b49df6a9b73e?ir=Education§ion=us_education&utm_hp_ref=education&

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak