Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İşte çocuğunuzun öğretmeniyle yapacağınız ve verimli sohbetler yapmanıza yardımcı olacak sekiz ipucu.
Randevu alın
Öğretmenlerin çalışma günleri halihazırda dopdolu geçer. Çocuğunuzun öğretmeninin okul öncesinde ya da sonrasında boş bir anını yakalayıp onunla koridorda konuşmaktansa, 15-20 dakikalık bir randevu talep edin. Bu genellikle, verimli bir konuşma yapmak için yeterli bir zaman dilimidir. Ayrıca, öğretmenin de çok vaktini almamış olursunuz.
Disleksi hakkında bildiklerinizi paylaşın
Öğretmenin disleksi hakkında ne kadar bilgi sahibi olup olmadığı üzerine varsayımlarda bulunmaya çalışmayın. Ne kadar bilgisi olursa olsun, ikinizde de çocuğunuza yardımcı olabilecek değerli bilgiler mevcut.
Daha önce disleksi hakkında faydalı bulduğu materyallere rastlayıp rastlamadığını sorun. Geçmişte size yardımcı olmuş makaleleri ya da diğer bilgileri öğretmenle paylaşın. Bilgi paylaşımı yaparak, iletişim için ortak bir zemin yaratabilirsiniz.
İşe yarayan ve yaramayan yöntemleri paylaşın
Çocuğunuzun öğretmeni daha önce disleksi olan çocuklarla çalışmayı deneyimlemiş olabilir. Ancak, sizin çocuğunuz için en çok hangi yöntemlerin işe yaradığını bilemeyebilir. Geçmişte çocuğunuza nelerin yardımcı olduğundan bahsedin. Örneğin, öğretmenlerinin anlattıklarından oluşan notlar, çocuğunuzun sınavlara çalışmasına yardımcı olmuş olabilir. Neyin işe yaramadığından da mutlaka bahsedin. Mesela, yazısını bir akranının düzeltmesi çocuğunuzu utandırmış veya kaygılandırmış olabilir.
Net olun, ama eleştirel olmayın
Çocuğunuzun ihtiyaçları hakkında doğrudan ifadeler kullanmak önemlidir. Çocuğunuza yardımcı olabilecek şeyleri ima etmekten ya da genellemeler yapmaktan ziyade, spesifik olun. Gerçekten ne istediğinizi öğretmenin tahmin etmesini beklemeyin.
Aynı zamanda, ısrarcı ya da aşırı eleştirel olmamaya çalışın. Bu, faydadan çok zarara yol açabilir. Bu, öğretmeni, disleksiyi anlamak için daha fazla zaman ve çaba harcamaya muhtemelen teşvik etmeyecektir.
Örnekler gösterin
Disleksinin çocuğunuzun çalışmalarını nasıl etkilediğini öğretmene söyleyebilirsiniz. Ancak, eğer örnekler gösterirseniz, öğretmenin konuyla ilgili çok daha net bir fikri olacaktır.
Geçen dönemden yazı örneklerini ya da çocuğunuzun ilk kitap incelemesi ödevini götürün mesela. Çocuğunuzun aldığı notları gösterin. Çalışma örnekleri, öğretmenin çocuğunuzun nerelerde zorlandığını tam olarak görmesine yardımcı olur.
Çocuğunuzun güçlü yönlerinden de bahsedin
Öğretmenlerin öğrencilerini tanıması zaman alır. Eğer çocuğunuz disleksi ise, öğretmen vaktini çocuğunuzun yaşadığı zorlukları anlamaya ayırabilir.
Ancak, öğretmenle çocuğunuzun neyi iyi yaptığı hakkında konuşmak da çok önemlidir. Çocuğunuzun güçlü yönlerinden, ilgi alanlarından bahsedin. Öğretmene, disleksinin çocuğunuzun kimliğinin yalnızca bir parçası olduğunu hatırlatın. Böylelikle öğretmeni, çocuğunuzun başarılı olması için fırsatlar planlamaya teşvik edebilirsiniz.
Mevcut düzenlemeler ile ilgili bilgileri paylaşın
Çocuğunuzun öğretmeninin, disleksi olan çocukların özel eğitim programlarına aşina olduğunu varsaymayın. Çocuğunuz bu tarz programlardan birini uyguluyorsa, düzenlemelerle ilgili bir kopyayı da incelemesi için öğretmene verin.
Öğretmene, bu düzenlemelerin çocuğunuz için ne kadar büyük farklar yarattığı konusunda konuşmak için her zaman müsait olduğunuzu bildirin. Aynı zamanda, ihtiyacı olan destekle birlikte çocuğunuzun okuldaki beklentileri karşılamak için elinden geleni yapacağına inandığınızı açıkça belirtin.
Nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun
Unutmayın, öğretmenler en iyi, çözümün parçası olmak isteyen ebeveynlerle çalışırlar. Okulda öğretmenin yaptığını evde destekleyebilmek için neler yapmanız gerektiğini sorun. Neler yapabileceğinizle ilgili fikirleriniz varsa öğretmenle paylaşın.
Öğretmenlerle uyumlu olmak, çocuğunuzun okulda öğrendiği okuma yöntemlerini güçlendirmenize olanak verir. Ayrıca, çocuğunuzun mümkün olan en fazla desteği ona sağlamak için öğretmeniyle bir ekip olarak çalıştığınızı bilmesini sağlar.
Kaynak: http://www.readingrockets.org/article/8-tips-talking-your-child-s-teacher-about-dyslexia