Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bir çocuk ya da genç muayene için başvurduğunda mümkün olduğu kadar farklı kaynaktan (aile, çocuk, öğretmen, rehberlik servisi, hatta önceki öğretmeni) bilgi almaya çalışırız.
Gebelik döneminden bize başvurulan döneme kadar olan süreçte karşılaşılan güçlükler, bozukluğa ait belirtilerin seyri, ailenin çözüm çabaları ile ilgili ayrıntılı veri toplarız. Çocuk ve gençle yapılan psikiyatrik görüşmede dikkat eksikliği, hareketlilik ve dürtüsellik belirtileri hakkında fikir edinmek için oyun oynama, okuma, yazma, matematiksel problem çözme gibi etkinlikler yaptırırız, gözlem yaparız. DEHB belirtilerinin bedensel (tiroid hastalığı, kansızlık gibi) ya da başka bir ruhsal bozukluğa (depresyon, kaygı, madde kullanımı gibi ) bağlı olup olmadığının değerlendiririz. Bedensel bir hastalıktan şüphelendiğimizde gerekli tıbbi tetkikleri isteyebilir ya da ilgili uzman hekime yönlendiririz. DEHB tanısı koymak için yapılması gereken bedensel bir tetkik (kan testi, EEG gibi) yoktur.
DEHB tanısı koyarken aile üyelerinin, çocuk ya da gencin, öğretmenlerinin doldurması gereken form ve ölçekler veririz. Bu form ve ölçekler aracılığıyla farklı kişilerin çocukla ilgili gözlem ve düşüncelerine ulaşmış oluruz. Ayrıca takiplerde aynı form ve ölçekleri tekrar doldurtarak DEHB belirtilerindeki değişimi ve tedaviye yanıtı değerlendiririz. Tanı, tedavi ve takipte katkısı olacaksa psikolojik testler (zeka testi, dikkat testi gibi) uygulayabiliriz. DEHB tanısı koymak için mutlaka psikolojik bir test yaptırmaya gerek yoktur.
Sonuç olarak; DEHB olup olmadığına aile ve okuldan alınan bilgileri, psikiyatrik muayenedeki gözlemimizi, uygulanan psikolojik test sonuçlarını, DEHB ile ilgili form ve ölçeklerden elde ettiğimiz verileri birlikte değerlendirerek tanı koyarız.
Kaynak: Ali Korkmaz, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, DEHB,