Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
( DGS) ÖSYM'nin gerçekleştirdiği çoktan seçmeli bir sınavdır. DGS 'de sınav soruları, 60 matematik ve 60 tane türkçe soruları olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.
DGS sınavında öğrencilere verilen toplam süre 140 dakika yani 2 saat 20 dakikadır.
DGS’ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır. ÖBP’lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır. Adayların not ortalamaları önce 100’lük sisteme çevrilir. Ardından 0,8 ile çarpılır ve ÖBP puanı elde edilir.
Örnek ÖBP Hesaplaması:
Mezuniyet notu 3.80
3.80 x 25 = 95 (4’lük sistemi 100 ‘lük sisteme dönüştürme)
95 x 0.8 = 76 ÖBP
Mezun olan adaylar da ais.osym.gov.tr sitesinden not ortalamalarını kontrol edebilir. ÖSYM; belirteceği tarihlerde, akademik not ortalamasıyla ilgili düzeltme dilekçelerini kabul eder.
DGS'de ek puan uygulaması yoktur
DGS sınavlarına girme sınırlanması bulunmamaktadır. Her yıl yapılan DGS sınavı 1 geçerli sayılmaktadır. Sınava giren kişi sayıs her sene değişkilik gösterdiğinden, katsayı hesaplaması her sene farklı olur.
DGS'nin avantajları, 4 yılık bir lisans programına en kolay yoludur. DGS sınavlarında yer alan konular LYS'ye kıyasla daha az olup, sadece Türkçe ve Matematik derslerinden sorumlu olunur.
DGS'ye katılan adaylar genelde meslek lisesi bölümü mezunlarıdır. LYS'de kazanma oranı düşükken, DGS'de başarı oranı daha yüksektir.
DGS puan hesaplaması
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.
Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.