Dershaneden Dönüşen Özel Okullara Tanınan Sürenin Dolmasından Dolayı, Öğrenciler Açıkta Kaldı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, meclis gündemine öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri taşıdı. 

Dershaneden dönüşen özel okullara tanınan sürenin sonunda taahhüdünü yerine getirmeyen ve fiziki şartları taşımayan okulların kapanması ile öğrenciler açıkta kaldı. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU bunu meclise taşıdı.


 
Manisa Akhisar ilçesinde, kapatılan özel bir okulun 11 ve 12. sınıfına geçen 80 öğrencisinin ilçede bulunan anadolu ve meslek liselerine kayıt yaptıramayacakları, bu nedenle açık liseye kayıtlarının yaptırılması istendi.

Velilerin ve bizzat benim İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yaptığımız tüm girişimler ne yazık ki sonuçsuz kaldı.

Dönüşümünü tamamlamayan okulların kapatılacağı daha önceden belli iken, Bakanlığın gerekli tedbirleri almayarak öğrencilerin açık liseye kaydolmak zorunda bırakılması eğitim hakkının gaspıdır.

Bunu öngörmemek, tedbir almamak, öğrencileri mağdur etmek Bakanlığın büyük bir zafiyetidir.

Kendisi de eğitimci olan sayın Bakan bu soruna acilen çözüm bulmalıdır.

Manisa’nın en büyük ilçesinde böyle bir skandalın yaşanması okula gitmek isteyen öğrencilere siz evde oturun açık liseye kayıt yaptırın demek kabul edilemez.  Öğrencilere ve velilere liselere giriş sistemi değişti başınızın çaresine bakın denemez.

Yapboz tahtasına dönen ve altıncı defa değiştirilen liselere geçiş sınav sistemlerinin mağdurları maalesef yine öğrenciler olmuştur.  Eğitimin bu içler acısı halden acilen kurtarılması gerekmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla, Sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla

          Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU

                  Manisa Milletvekili

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 2014’te yapılan değişiklikle dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul açmak amacıyla başvuran kurucuların, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının bitimine kadar okul binalarını standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin noter onaylı dönüşüm taahhüdünde bulunması şartı getirilmişti.

Bu sürenin sonunda dershaneden dönüşen temel liselerden, taahhüdünü yerine getirmeyen ve fiziki altyapısını tamamlamayanlar kapatıldı.

Bu durumdan en çok mağdur olanlar ise, yine öğrenciler oldu.

Manisa Akhisar ilçesinde, kapatılan özel bir okulun 11 ve 12. sınıfına geçen 80 öğrencisinin ilçede bulunan anadolu ve meslek liselerine kayıt yaptıramayacakları, bu nedenle açık liseye kayıtlarının yaptırılması istendi.

Velilerin İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Buna gerekçe olarak kaldırılan TEOG sınavına giren öğrencilerin, yeni sisteme göre devlet okullarına yerleştirilemeyeceği gösterilmiştir. Sınava girdikleri yıl almış oldukları TEOG puanlarına göre Anadolu liselerine de yerleştirilmeleri yapılmamıştır.

Liselere Geçiş Sınavına giren 10. sınıfa geçen aynı okulun öğrencileri devlet okullarına yerleştirilirken 11 ve 12. sınıfa geçen öğrenciler bu haktan yararlanmaları engellenmiştir. Aynı gerekçeyle Türkiye’nin her yerinde onbinlerce öğrencinin bu yüzden mağdur edildiğinden bahsedilmektedir.

Geçen yıl değişen sınav sistemi ile öğrencinin en yakındaki okulda okumasını esas alan sistem maalesef açıkta kalan özel okul öğrencileri için uygulanmamıştır.

Dönüşümünü tamamlamayan okulların kapatılacağı daha önceden belli iken, Bakanlığınızın gerekli tedbirleri almayarak öğrencilerin açık liseye kaydolmak zorunda bırakılması eğitim hakkının gaspı olarak değerlendirilmektedir.

AKP iktidarları döneminde yapboz tahtasına dönen ve altıncı defa değiştirilen liselere geçiş sınav sistemlerinin mağdurları maalesef yine öğrenciler olmuştur.

Bunlara göre;

    İlgili mevzuat gereğinde dönüşüm programına alınan ve mevcut binalarında veya farklı binalarda okul açmak amacıyla başvuran kurucuların, 2018-2019’un bitimine kadar okul binalarını standartlara uygun hale getireceğine veya standartlara uygun başka bir binaya nakil yapacağına ilişkin noter onaylı dönüşüm taahhüdünde bulunduğu halde bu taahhüdünü yerine getirmeyen okul sayısı nedir?
    Ülke genelinde kapatılan bu özel okullarda sınıflara göre kayıtlı öğrenci sayısı nedir?
    11 ve 12. sınıfa geçen öğrencilerden açık liseye kayıt yaptıran toplam öğrenci sayısı nedir?
    Bu okulların kapatılacağı önceden belli iken öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirler neden alınmamıştır?
    Sınava girdikleri yıl aldıkları TEOG puanına göre anadolu liseleri veya meslek liselerine yerleştirilmeleri neden yapılmamıştır?
    Bu öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için ne yapacaksınız?
Kaynak: egitimajansi.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber