Ders çalışma sırasında konsantre olamamak ve dikkati yeterince toplayamamak çok sayıda öğrencinin en önemli sorunu.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ders çalışma sırasında konsantre olamamak ve dikkati yeterince toplayamamak çok sayıda öğrencinin en önemli sorunu. Şüphesiz konsantrasyonu artırmak için önerilen çeşitli teknikler var. Ancak Virginia Politeknik Üniversitesi ve Eyalet Üniversitesi öğretim üyeleri bu konu için, öğrencilerin öncelikle iki önemli konuyu tekrar gözden geçirmelerini öneriyorlar. Bu temel tavsiyeler sizin için aşağıda sıralanmıştır;

1. Kendinize sadece ders çalışmak için uygun bir ortam oluşturun!

A. Kendiniz için ders çalışabileceğiniz bir yer (veya yerler) bulun. Bu yer örneğin kampüsteki veya okuldaki bir kütüphane, boş bir sınıf, öğrenci merkezinde sessiz bir köşe, veya evinizde kendi yatak odanız vb. bir yer olabilir.

B. Kendiniz için sadece çalışma amaçlı kullanacağınız özel bir yer hazırlayın. Bu özel yerde olduğunuzda, içinizde çalışma isteğinizi harekete geçirecek bir alışkanlık oluşturmalısınız. Dolayısıyla bu özel yeri arkadaşlarınızla sohbet etmek, müzik dinlemek, mektup yazmak veya boş hayaller kurmak için kullanmayın.

C. Ders çalışmak için seçtiğiniz yerin aşağıda belirtilen özellikleri size sunduğundan emin olun;

Aydınlık olmalı,
Havalandırması bulunmalı,
Rahat bir sandalye olmalı (ama çok da rahat olmamalı),
Ders çalışma materyalleri için yeterince geniş bir masa mevcut olmalı.
D. Ders çalışmak için seçtiğiniz yerde aşağıda belirtilen özellikler kesinlikle olmamalı;

İştirak etmek istediğiniz bir başka faaliyet görüş alanınız içinde olmamalı,
Yakında telefon bulunmamalı,
Yakınınızda duyabileceğiniz yüksek sesli bir yayın olmamalı,
Televizyon olmamalı,
Yanınızda çok konuşan veya konuşmayı seven bir arkadaşınız bulunmamalı,
Yakında içi harika yiyecek alternatifleriyle dolu bir buzdolabı bulunmamalı.
KONSANTRASYON PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ...

Ders çalışırken konsantre olamıyor ve dikkatinizi toplayamıyorsanız, çocuğunuz, ya da siz hiperaktif bir yapıya sahipseniz, hızlı öğrenme ve konsantrasyon sağlayan frekans ve müzikler içeren “Bio-Ritmik Largo ve Konsantrasyon” seti sizin için çözüm olabilir.

2. Çalışmalarınızı küçük ve kısa vadeli hedeflere bölünüz.

A. Kendiniz için amaçsız ve “Cumartesi gününü tamamen ders çalışmaya ayırdım!” gibi geniş ve belirsiz hedefler koymayın. Bu tip hedefler sizi başarısız kılmaktan ve cesaretinizi kırmaktan başka bir işe yaramazlar.

B. Belli bir zaman dilimini ders çalışmak için ayırın ve bu zaman diliminde kendiniz için ulaşabileceğiniz hedefler koyun. Örneğin, “Matematikten 10 tane problem çözeceğim, hazırlamam gereken İngilizce projenin taslağını hazırlayacağım ve fizik dersinden 7. konuyu tekrar edeceğim” gibi belirli hedefler koyabilirsiniz.

C. Hedefinizi ders çalışmak için oturduğunuzda, ders çalışmaya başlamadan tespit etmelisiniz. Ancak seçtiğiniz hedef ulaşılabilir olmalı. Zamanınız artarsa seçtiğiniz hedeften daha fazlasını yapmanızda bir sakınca yok. Çok kolay gibi görünse de koyulan hedefe ulaşılması mümkün olmalı.

(Kaynak: www.ucc.vt.edu) 
-3 YAŞ ZEKA OYUNLARI
ANA SAYFA / BLOG / 2-3 Yaş Zeka Oyunları
Son Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2017
2-3 yaş zeka oyunları için önerilerde bulunmadan önce hatırlatmamız gereken birkaç konu var. Oyun oynamak, her yaşta çocuk için önemli bir gelişim aracıdır. Sürekli enerji sarf etme ihtiyacı duyan çocuklar hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini oyun ve oyuncaklar ile sağlamaktadır.

2-3 yaşındaki çocuklar için uyku düzeni ve dengeli beslenme ne kadar önemliyse zeka geliştirici oyunlar da aynı öneme sahiptir. Bu yazıda hem oyunlardan, hem oyuncaklardan, hem de oyuna konu olan nesnelerden bahsedeceğiz. Bu sayfanın çıktısını alıp ailenizle paylaşmanızı öneriyoruz.

2-3 yaş zeka oyunları
ZİHİNSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYİCİ 2 YAŞ ZEKA OYUNLARI

2 yaşındaki çocuklar sıkça gördüğü eşyalar (ev eşyaları, oyuncaklar) sorulduğunda parmağı ile işaret edebilir. Bir eşyayı masa örtüsünün altına sakladığınızda kaybolmadığını bilir, bulmasını istediğinizde örtüyü kaldırması gerektiğini akıl eder. Çeşitli zaman kavramlarını idrak etmeye başlar. Örnek: “Şimdi süt içmiyoruz, yemek yiyoruz. Sonra süt içeceğiz” dediğinizde sütü işaret etmekten vazgeçebilir. 2 (iki) yaşındaki çocuklarda dikkat gelişimi henüz çok kısa bir süre ile sınırlıdır. Aşağıda belirtilen 2 yaş zeka oyunları zihinsel gelişim evrelerini desteklemektedir.

Bul-Tak:

Birbirinden farklı renk ve farklı geometrik şekillerdeki nesneleri uygun boşluklardan geçirerek kovanın içine atmayı gerektiren bir oyuncaktır. Daha küçük yaşlarda oynanması da mümkündür ancak fiziksel olarak birbirine yakın nesnelerin çokça olduğu (5-10 adet) renkli bul-tak kovaları 2 yaş çocuklar için uygundur. Bu oyuncak sayesinde çocuğunuzun mantık yürütme yeteneğini, görsel zeka ve ilişkilendirme becerilerini geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda oyun materyallerini kağıt üzerine koyup taslaklar çizebilirsiniz. Çizdiğiniz taslağa uygun gelen parçaları yerleştirmesini istediğinizde düz zemin ile boşluk arasındaki farkı (yükseklik, derinlik kavramlarını) anlamlandırma konusunda desteklemiş olursunuz. Bul-tak, özellikle 2 yaş çocuklar için oldukça faydalı bir oyuncaktır.

bul-tak
Set Oyuncaklar:

Mutfak eşyaları veya el aletleri içeren setler alabilirsiniz. Birlikte sofra kurarak kişi sayısına göre bardak, tabak, çatal, kaşık koymak sayı kavramlarını geliştirir. El aletleriyle çeşitli görevler yapmak ve benzeri oyunlar ile hem kelime hazneleri gelişir, hem de gruplara ayırmayı öğrenirler. Oyun esnasında öneri-komutlarınıza uyma eğilimleri artar. Bu sayede yönlendirmeleri takip etmeyi de öğrenirler. Çocuklar bu tip oyuncaklarla oynarken, tamirci, doktor, anne gibi çeşitli roller üstlenir. Bu da hayal gücü gelişiminde önemli bir artıdır. 2 yaş zeka oyunları arasında çeşitli evcilik oyunları da önemli rol oynar.

mutfak seti oyuncak
Resim Kırpma-Seslendirme:

Dergi veya kullanmadığınız kitaplardan çeşitli nesneleri keserek gruplandırabilirsiniz. Hayvanları, arabaları, insanları birbirinden ayrı kategorize ederek muhakeme yeteneği gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Canlıların veya cansızların ayrılması, birbirine benzeyen nesnelerin aynı grupta olması gerektiğini düşünür ve kategorize etme olgusu gelişir. Keserek yan yana getirdiğiniz görselleri seslendirebilirsiniz. Mesela kedi ve köpek sesini taklit edip çocuğunuzdan tekrar etmesini isteyebilirsiniz. Sesleri ayırt etme ve seslere karşı duyarlılığı gelişecektir. Resim kırpma ve seslendirme oyununu oynarken, kestiğiniz şekilleri bir defterin sayfalarına yapıştırmayı unutmayın. Bu sayede bir sonraki oyun için hazırlık yapmış olursunuz. Örneğin, çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde şekilleri boyamasını isteyebilirsiniz.

resim kırpma seslendirme
ZİHİNSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYİCİ 3 YAŞ ZEKA OYUNLARI

3 yaşındaki çocuklar kendilerine uygun küçük sorumluluklar almayı öğrenebilir. Oldukça meraklıdırlar ve çok fazla soru sorarlar. Ezber yetenekleri fark edilir bir şekilde gelişmiştir. Kısa şiirleri ezberleyip seslendirebilirler. 3-4 dakika boyunca bir işe odaklanabilecek dikkat düzeylerine ulaşmışlardır. Aşağıda belirtilen oyunlar ve oyuncaklar 3 yaşındaki çocuklar için uygundur.

Eşleştirme Kartları:

Akıllı kartlar olarak da bilinen ve piyasada çeşitleri bulunan eşleştirme kartları ile hafıza gelişimi, mukayese etme yeteneği gibi çeşitli zihinsel gelişim süreçlerine olumlu katkıda bulunmak mümkün. Örnek: Her görselden 2 adet olacak şekilde toplam 8 adet kartı –ön yüzü görünmeyecek şekilde- masanın üzerine dizip birbiri ile aynı olanları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. Açtığı bir görselin hemen ardından aynısını bulamadığında son 2 denemesini tekrar kapatmanız gerekmektedir. Bir sonraki denemesinde başarılı olmak isteyen çocuk, açılan kartlardaki şekilleri aklında tutmaya başlayacaktır. Bu da hafıza gelişimi için sıklıkla kullanılan oyun yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte diğer eşleri elinizde olan kartları çocuğunuza verebilir, sırasıyla tarif ettiğiniz kendi elindeki kartlar arasından tahmin ederek tarifinize uygun yanıtı size vermesini isteyebilirsiniz. Eşleştirme kartlarını bu şekilde kullandığınızda çocuğunuza tahminde bulunma ve mukayese yapma fırsatı sunmuş olursunuz.

eşleştirme kartları
Denge Oyuncakları:

Yetişkinler için 3 tekerlekli bisiklet denge sağlamayı öğrenmek adına anlamsız görülebilir ancak 3 yaşındaki çocuklar için en önemli araçlardan biridir. Bir tarafa fazla eğildiğinde veya hareket halinde direksiyonu fazla çevirdiğinde dengesi bozulan çocuk bu zorluklarla baş etmeyi öğrenir. Dolayısıyla konsantrasyon ve denge yetenekleri gelişir. Koltuğa veya kapıya çarptıklarında sarsılacakları için dikkatli olmaları gerektiğini deneyim edinirler. Bu yönüyle de dikkat gelişimi sağlar. Sadece 3 tekerlekli bisikletler değil; taşıma araçlarının hepsi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de dikkat gerektirir, gelişim sağlar. Çocuğunuza park alanı göstererek veya belirli çizgiler belirleyerek aracını park etmesini isteyin. Araç park etmek geometri ve matematiksel zeka gelişimini destekler. Hatta Londra ünivetsitesinde araç park etmek için matematiksel formül bile geliştirilmiştir.

denge oyuncakları
Geçmeli Bloklar:

Birbirine geçmeli, 3 boyutlu, renkli bloklar için jenerikleşen isimle ifade etmek gerekirse Legolar, farklı yaş gruplarına hitap ettiği gibi 3 (üç) yaşındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Küçük parçaları birleştirip büyük sonuca ulaşmaya çalışan çocuklar problem çözme ve analitik düşünme becerilerini geliştirir. Legolar ile oynayan çocuklarınıza eşlik edip akıl edemediği yapıtlar tasarlayarak vizyonlarını genişletebilirsiniz. Kendilerinin birleştirerek oluşturduğu anlamsız yapılar için de onları tebrik etmeyi unutmayın.

geçmeli bloklar lego
Eğer, 4 yaş ve üzeri çocuklarınız varsa onlar için teknolojik ve bilimsel zeka oyunlarını da kullanabilirsiniz. BURADAN İNCELE
2-3 YAŞ ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA GELİŞTİRİCİ FAALİYETLER
Yukarıda bahsettiğimiz 2-3 yaş zeka oyunları çeşitli faaliyetlerle desteklenebilir. Boyama kitabı, hikaye kitabı okuma, okunanı anlattırma, resim çizme, karşılıklı taklit etme oyunu gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi için önemlidir. Parkta oynama, evcilik gibi hareketli oyunlar da zeka gelişimi ile birlikte fiziksel olarak da sağlıklı gelişime aracılık eder. Özellikle evcilik oyunu hem 2 yaşındaki çocuklar için, hem de 3 yaşındaki çocuklar için ruhsal huzur kaynağıdır. Evcilik oyunlarında çeşitli karakterlere bürünmek, o karakterin gerektirdiği şekilde davranmak bir yandan zeka gelişimi sağlarken diğer yandan çocuğun ruhsal anlamda deşarj olmasını; iç dünyasını yansıtmasını sağlar.
ZEKA GELİŞTİREN OYUNLAR
1- Yap-Boz Oyunu/Oyuncağı:

Zeka geliştirme oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyuncaklar yap-bozlardır. Çocuğun bir robot hayal ederek parçaları birleştirmeye başlaması hayal gücünü; örnek görsele bakarak bir ev maketini yapmaya çalışması ise analitik düşünme becerisini geliştirir. Hatalı inşaya neden olan parçalar tespit edilip, doğru gözlem ve deneyim ile doğru parçaların yerlerine oturtulması yapboz oyununu zeka ve beceri oyunları arasında vazgeçilmez kılmıştır. Bildiğiniz gibi farklı boyut ve özelliklerdeki parçalardan bütüne varmaya çalışmak için analitik düşünmek gerekir.

yap-boz oyunu
2- Bil Bakalım Kim Oyunu:

Çocuk zeka gelişim oyunları arasında çok eskiye dayanan popüler oyunlardan biridir. Çeşitli karakterlerin olduğu kartlar arasından rakibindeki karakteri tahmin etmeye çalışan taraf saç rengi, göz rengi, güzlüklü mü-güzlüksüz mü? gibi sorular sorar. Bu oyunda başarıyı sağlayan en önemli faktörler doğru soruyu sormak ve karakterleri hafızada tutmaktır. Bil bakalım kim oyunu, zeka açıcı oyunlar kategorisinde değerlendirilebilir. Mantık ve hafıza gelişimi açısından oldukça etkili ve çocukların eğlenerek oynadığı bir oyundur. Çocuğunuz kardeşi veya arkadaşı olmayabilir. Bu oyun anne babaların da kolaylıkla eşlik edebileceği çocuk zeka gelişim oyunları arasındadır.

bil bakalım kim
3- Jenga Oyunu:

Çocuklar için zekayı geliştiren oyunlar bazen yetişkinler için de oldukça eğlenceli olabiliyor. Bu oyunlardan biri de Jenga. 54 adet dikdörtgen prizmanın üst üste dizilmesiyle başlayan oyunda tek tek çekilen prizmalar kuleyi yıkmadan en tepeye yerleştiriliyor. Çekme veya koyma sırasında kulenin devrilmesine sebep olan oyuncu ise yanmış (oyunu kaybetmiş) oluyor. Zeka ve beceri oyunları arasında stratejik düşünmeyi gerektiren bir oyun. Bununla birlikte fiziksel beceri ve dikkat gerektirdiği de kesin. Çocukların bu tip oyunları tercih etmesi bol bol beyin jimnastiği yapmalarını sağlıyor.

jenga oyunu
4- Bilgisayar ile Zeka Geliştirici Oyunlar:

Malum, çocuklar teknolojiyi seviyor ve uzmanların da dediği gibi “yasaklamak yerine kontrollü kullanımını sağlamak oldukça doğru bir hamle olacaktır”. MentalUP zeka geliştirici oyunlar, pedagojik ürün sertifikasına sahiptir ve çocuk gelişim uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Diğer oyunlar gibi tek bir özelliğinden bahsedemeyiz çünkü MentalUP, sözel zeka, görsel zeka, sayısal zeka gelişiminden tutun dikkat, hafıza, analitik düşünme becerilerine kadar birçok konuda zeka geliştirici oyunlar sunmaktadır. Aynı zamanda çocukların bilgisayar, telefon, tablet başında geçirmek istedikleri süreyi en verimli değerlendirebildikleri TÜBİTAK destekli bir platformdur. 7 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

MentalUP Zeka Geliştirici Oyunlar: Şimdi Deneyin bilgisayar ile zeka geliştirici oyunlar
5- Amiral Battı Oyunu:

10x10 kareden oluşan ve rakibin gemilerini batırmaya yönelik bir oyundur. Dikkat ederseniz, kağıt üzerinde oynanan zeka geliştirici oyunlar genellikle strateji gerektirir. Bu oyun, strateji ile birlikte tahmin yeteneği ve sayısal zeka da gerektiriyor. Kağıt üzerinde zeka geliştirici matematik oyunları arasında en eğlenceli oyunlardan biri olarak efsaneleşmiştir.

amiral battı nasıl oynanır
6- Solo Test:

Zeka geliştirici oyunlar arasında efsaneleşen bir oyundur. Stand üzerine dizilen 32 piyon ile oynanır. Merkezdeki delik boş bırakılır ve bu sayede oyun başlar. Bir piyon bulunduğu konumdan diğer bir piyonun üstünden atlamak şartıyla ileri-geri, sağa-sola hareket eder. Üzerinden atlanılan piyon ise oyundan atılır. Son piyon oyundan atılana kadar devam edilmesi gerekir ancak geriye tek bir piyon kalacak şekilde oyunu oynamak pek de kolay değildir. Birkaç adım sonrasını hesaplamayı gerektirdiği için zeka geliştiren oyunlar arasında vazgeçilmezlerden biri olmuştur. Tıpkı bir strateji oyunu olan satranç gibi. Çocuğunuz için zeka geliştirme oyunları araştırıyorsanız piyasada 1 TL’ye dahi bulabileceğiniz solo testini listeye alabilirsiniz.

solo test oyunu
7- Ebeveyn Kontrolünde Oynanan Çeşitli Oyunlar:

Zeka oyunları nelerdir sorusuna cevap vermek üzere bahsettiğimiz oyunların birçoğunu sık sık duyuyor olmalısınız. Bilişsel gelişim oyunları bunlarla sınırlı değil. Kurallarını kendinizin koyduğu zeka geliştirici oyunlar da mevcut. Örneğin, çocuğunuzdan bir nesneyi tarif etmesini isteyebilirsiniz. İsimleri ters telaffuz (Muzaffer > reffazum) etmesini isteyebilirsiniz. Bu oyun için Ali isminden başlamak en doğru tercih olur ☺. Üzerine düşündükçe bilişsel gelişim ile ilgili oyunlar çoğaltılabilir. 2’şer 2’şer 20'ye kadar sayıp sonrasında 20’den geriye doğru saymasını isteyebilirsiniz.

anne baba ile oynanan oyunlar
8- Soru-Cevap/Bilmece:

Zeka geliştirici matematik oyunları oynamak da zeka geliştirici oyunlar adına etkili bir yöntem olabilir. Örnek: Beş tane misketim var, 2 tanesini sana verirsem kaç misketim kalır? Bakkaldan 20 tane şeker aldım. 3’ünü ben yedim, 5 tane sana, 5 tane de kardeşine verdim. Geriye kaç şekerim kaldı. 20-3-5-5=7 gibi. Tabi bu işlem yapılırken parmaklarını kullanmamasını rica ederseniz zeka gelişimi açısından daha sağlıklı olur.

soru cevap bilmece oyunu
9- Puzzle:

Zeka geliştiren oyunlar arasında hatırı sayılır öneme sahip bir diğer oyun da puzzle'dır. Bir tablonun parçalara ayrılıp birleştirilmesini öngörür. 20-30-50-100 ve daha fazla parçacıktan oluşan puzzle'lar mevcuttur. Okul öncesi zeka oyunları gibi çocuğunuzun yaşına, zeka potansiyeline uygun büyüklükte olanlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.

puzzle oyunu
10- BOM Oyunu:

Unutmayın, zeka çok yönlü bir kavramdır. Zeka geliştiren oyunlar oynanırken her oyunun farklı zihinsel gelişim kalemi olduğunu düşünebilirsiniz. Yine dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir oyundan bahsedecek olursak: Bom oyunu 2-3-4-5 hatta daha fazla kişiyle oynanabilir. Zeka geliştirici oyunlar arasında en basit kurallara sahip oyunlardan biridir. Oyuncular bir çember oluşturur ve 1, 2, 3, 4, BOM şeklinde sağ baştan sayılır. 5. Rakamın denk geldiği kişi 5 demek yerine BOM! Der ve eliyle işaret ettiği kişi 6’dan devam eder. 7,8,9,BOM! Bu şekilde her bom diyen bir başkasını işaret ederse 5’in katlarına denk gelen kişi sürekli değişmiş olur. 5’in katlarında BOM demek yerine 5-10-15 gibi rakamları kullanan oyundan elenir.

bom oyunu
Zeka geliştirici oyunlar ile çocukların zihinsel gelişim süreçlerini desteklemek ne derece faydalı olur? Çocuğunun zihinsel gelişimi için doğru yönlendirmeler yapmak isteyen ailelerin en çok merak ettiği soru bu!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak