COVOD_19'UN EĞİTİM SİSTEMİNE ETKİLERİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dünyayı etkisi altına alan Covid_19 Salgını Aralık 2019'da Çin'in bir eyaletinde başlayıp, diğer ülkelere yayılıp, her ülkede binlerce ölüme neden oldu.
İlk belirtileri domuz gribi sanılan, zatürre, grip gibi algılanan, hızlı bulaşma şekli, hazırlıksız yakalanan insanlık büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır.

Hastalığın aşısı olmayıp, klinik durumu henüz netlik kazanmadı. Yaş seviyesine göre etkileri farklı, sosyal yaşam ve etnik düzlemi olumsuz etkileyen, hala binlerce insanın ölümüne neden olmaya devam ediyor.

Salgın başladığında Milli Eğitim Bakanlığımız, ilgili birimleri, İl Milli Égitimler, İlçe Teşkilatları, Okul yönetimleri, Eğitimciler gerekli tedbirleri almada büyük başarı sağladılar.
Eğitim alanında kayıpları önlemede hızlı karar, ilk etki dalgasından korunma çerçevesinde okullar kapatıldı.
Türkiye tarihinde ilk defa yüz yüze eğitim, öğretmenlerin iş gücü durdurulup, uzaktan eğitim modülüne geçildi.
Televizyon üzerinden uzaktan eğitim desteği devreye girdi.
EBATV kuruldu.

Salgının yaş gurupları ve yayılışı dikkate alındığında konunun sadece tıbbi boyutu ile sınırlı kalınmadı. Eğitimin aktivite düzeyinin etkilenmesi, öğrencilerin davranışlarının kısıtlanması, etkinlik faaliyetlerine ara verilmesi, planlama biz ruhu ile uygulamaya başlandı.

Sosyal ve fiziksel mesafe kuralları çerçevesinde, fiziki çalışma sistemi değişip, uzaktan eğitim verme sistemine odaklanan eğitimcilerin süreci kolay değildi.

Amaca uygun eğitim programları, koçluk, ihtiyaç giderme, psikososyal destek, vefa destek ekipleri oluşturulup, öğretmenler öğrenci ve vatandaşımızın hizmetine gönüllü koştular.

65 yaş üstü, cenaze, hastane hizmetleri, ilaç temini, gıda yardımı ulaşımı ile acil destek vermede eğitim kurumlarının ve personelinin önemi kanıtlandı.

Açık ve uzaktan eğitimle büyük kayıplar önleyen Milli Eğitim Bakanlığı nitel araştırma, uygulama yöntemlerinde hızlı davrandı.
Salgının pedegojik yansımaları " Öğretmen_ Ögrenci_Veli " düzeyinde incelendiğinde niceliğin yanında niteliğin önemini arttırdı.

Salgın sırasında alt yapı, eğitim, erişim, güvenlik, içerik, tasarım, uygulama, kalite, mevzuat, pedegojinin online verilmesi esnasında öğretmen camiası deryalar oluşturdular.
İl ve İlçe Milli Eğitim birimleri oluşturdukları uzaktan eğitim platformlarıyla sürecin eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı başardılar.
Okulların kapatılması, karantina günleri, dijital ortamda yaşama, hazırlıksız yakalanan, kaygı, kayıp, uyum süreci toplumumuzda uzun vadeli tartışmalara neden oldu.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu süreçte diğer illere örnek olacak performans sergiledi.
Öğretmen Atölyeleri Platformu oluşturup, Yalnız Değilsin Ekipleri ile ailelerin sosyo ekonomik durumları, eğitim seviyesi, akademik başarı, endişeli yaklaşım, internete erişim, teknolojiyi yapı ile ilgilenerek takdire şayan başarıları aşikar oldu.
Valiliklerin, kaymakamlıkların çatısı altında oluşan Vefa Destek Merkezlerinde öğretmenleri ile vatandaşlara hizmet verdi.
Kısıtlı aile desteği, imkan farklılıkları, çalışma ortamları çerçevesinde dijital beceri seviyesini arttırmak için online konferans, seminer, canlı yayınla hergün eğitimler düzenledi.
Psikososyal destek hizmetleri başarı ile sürdürüldü.

Halk Eğitim merkezleri, Meslek Liseleri toplumun ihtiyaç duyduğu dezenfektan, maske, eldiven, siperlik, önlük, tulum, yüz koruyucuları üreterek ihtiyaç duyulan malzemeleri ürettiler.
Meslek Lisesi Atölyelerinde hava filtrasyon, maske makinası, video, laringoskop, solunum cihazları üretildi.

Toplumun özellikleri göz önünde tutulduğunda uzaktan desteklenen eğitim yöntemleri ile eşit etki gerçekleşmesi mümkün değildir.
Bu etkiyi azaltmak adına teknoloji ihtiyacı olan öğrencilerin, maddi imkanı olmayan ailelerin, çalışmak zorunda olan çocukların tespiti çalışmaları titizlikle yürütüldü.

MEB ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Covid19 sürecinde tüm birimleriyle başarılı senkronize olup, aktif dinamik yapı, çalışkan ekibi, üretken ailesiyle başarılı oldu.
Okul yöneticilerine uzaktan teknoloji liderliği eğitimi verilirken, öğretmenlere, öğrencilere eba kullanımı, sosyal medya, koordineli zümre birliktelikleri, işbirliği, iyi örneklerin yaygınlaştırılmasında ki emekler birer deryadır.

Liderlerimiz ve ekipleri can taşıyıp, telafi programları, destekleme, yetiştirme eğitimleri ile sahalarda aktif görevine devam ettiler.
İnşaatı devam eden okulların eğitim öğretime yetişmesi, okulların temizliği, hijyen, can güvenliği oluşturma, iş statüsünü korumak kolay bir vazife değildir.

Sosyal panik oluşturan, eğitim camiasını haksızca eleştirenler bilmelidir ki; öncelik hayatta kalma, güvenlik oluşturma, kayıpları aza indirme vazifesi tek başına bir olay değildir.
Biz ruhu, güven, sahip çıkma ve başarı yakalanır.
Bu başarıyı elde eden Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, Ankara İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Turan Akpınar, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Okul Yönetimleri, Eğitim Camiasını kutluyoruz.
Türkiye'mizin geleceği genç neslimizi, evlatlarımızın hayatta kalması sizlerin aldığı tedbirlerle oluştu.

Müteşekkiriz güzel insanlar...
Bizler sizlerin makamlarına saygı duyup, bir Bakan ya da Müdür değil, yanımızda hissettiğimiz Ziya Öğretmen, Turan Öğretmen, babacan gibi amirlerimizi hissediyor, yalnız olmadığımızı biliyoruz.
Bu umutla ilerliyor, mücadelede varız.
Sizlerde bilin ki öğrencilerimiz için her yerde, her koşulda eğitim vermeye, milletimiz için her göreve hazırız.

Sultan Özateş
Şehit Doğukan Tazegül Anadolu Lisesi
Görsel Sanatlar Öğretmeni

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak