Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ben üniversite yıllarında matematik, kimya ve canlılar bilimi derslerinden kalmış biriyim. Acaba sadece bu bilgilere bakılarak benim öğretmenliğim hakkında yorum yapılabilir miydi? Büyük oranda sınav odaklı bir eğitimle öğretmenleri yetiştirmek ne kadar doğru?
Öğretmen eğitimi bambaşka olmalı. Eğitimin kalitesi öğretmenin donanımı ile doğru orantılıdır. Finlandiya’da eğitim sisteminin başarılı olmasının temel unsuru donanımlı ve nitelikli öğretmen yetiştirebilmeleridir. Bilgili, donanımlı, özgür düşünen ve öğrencileri üretime teşvik eden nitelikli öğretmenler yetiştirip Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde çalışmalarını teşvik edebiliriz. Ancak bu şekilde Antalya, İstanbul veya İzmir’de kolejde eğitim alan çocukla Diyarbakır’ın küçük bir köy okulunda eğitim alan bir çocuk eşit olabilir.
Köy okullarında veya kırsal kesimlerde birçok eğitime aç geleceğin bilim insanları (Aziz SANCAR’ları) var. İyi öğretmenlerin rehber olduğu/yetiştirdiği bu çocuklar bilgiyi işler, inşa eder, üretime katkı sağlar, yeteneklerini keşfeder en önemlisi farklı durumlarla karşılaştığında bocalamayıp uyum sağlar, çözüm üretir, ülkeyi kalkındırır. Türkiye halkı olarak kenetlenip mücadele ettiğimiz zaman önümüze çıkan bütün engelleri aşıp başarıya ulaşacağımızı biliyoruz. Geçmişte bunun birçok örneğini gördük, yaşadık. Geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımız için “önce eğitim” demenin tam zamanı.
Nitelikli eğitim için nitelikli öğretmen eğitimi önkoşuldur.
Öğretmen eğitimlerine eğitim fakültelerinin fiziki yapısından başlanılabilir mesela. Her üniversitenin kampüsünde 4-5 katlı eğitim fakültelerinin yerine 4-5 müstakil eğitim okulları/enstitüleri yapılabilir. Bu yapılar yetiştireceğimiz çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenip öğretmen eğitimleri burada verilebilir. Böylelikle öğretmenler sudan çıkmış balığa dönmezler..Ve daha bir sürü şey..
#otizm
Haberin kaynağı: Hasan Kartal