Çocuklarla Doğru İletişim Nasıl Kurulur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklarla Doğru İletişim Nasıl Kurulur?

Ebeveynlerin çocuklarla doğru iletişim kuramaması, çocukların kendisini yalnız hissetmesine, özgüveninin azalmasına ve sosyal ilişkilerde başarısız olmasına yol açabiliyor. Çocuğun gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisinin kurulması şarttır.

Çocuklar ebeveynlerini gözlemleyerek sürekli bilgi edinir. Doğru iletişim kuran ebeveynler, çocuklara da doğru iletişim kurmayı öğretebileceği gibi, iletişim becerileri, çocuklara hayatları boyunca avantaj sağlar.

Ebeveyni tarafından dikkate alınan, dinlenen ve anlaşılan çocuk; kendini ifade edebildiğini hissettiği gibi, birey olma bilinci ve özgüveni artar. Ancak ebeveynler çocuklarla doğru bir iletişim yöntemi bulamazsa, çocuğun güven duygusu azalabilir ve çocuk içedönük bir kişilik yapısı geliştirebilir. İçedönük karakterdeki çocuklar, sorunlarını anlatmada zorluk çektiğinden, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde daha fazla sorun yaşayabilmektedir.

Etkili İletişim Kurmanın Önemi

Ebeveynler, çocuklarla etkili iletişim kurarak, çocukların düşünce ve duygularını, sorunlarını ya da hayallerini doğru şekilde öğrenebilir. Çocuklara yol göstermek veya yaşadıkları sorunlara yardımcı olabilmek için, etkili iletişim oldukça kritik bir role sahiptir.

Ebeveynlerin çocuklarıyla etkili bir iletişim kurabilmesi, çocuğun yaşadığı sorunları anlamalarına ve çözmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte, etkili iletişim yalnızca ebeveyn ile olan etkileşimi değil, çocuğun diğer insanlarla kurduğu iletişim türünü de olumlu etkiler.

Etkili İletişim Kurma Yolları

Çocuklarla etkili bir iletişim kurabilmek adına adım atabilmek için, çocuğunuza açık davranın. Doğru iletişimi nasıl kurabileceğini anlaması için, yaşadığınız bir sorun hakkında onun fikrini almayı deneyebilirsiniz.

Kendinizi doğru şekilde ifade edin.
Hissettiğiniz duyguları belirtin.
Çocuğunuzun rahat hissetmesini sağlayın.
Onun düşüncelerini aktarmasını teşvik edin.
Neler hissettiğini anlamaya çalışın.
Doğru anladığınızdan emin olmak için, çocuğunuzdan onay almaya çalışın.
Birlikte çözüm yolları arayın.
Yaşanan sorun çocuğunuzun hatası olsa dahi affedici davranın.
Çocuğunuzla açık bir iletişim kurmak için, duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde ifade etmeniz önemlidir. Yanlış ifadelerde bulunmanız ya da aşırı tepki göstermeniz, çocuğunuzla olan iletişiminize zarar verebilir. Çocuğunuzla iletişim kurarken şu kurallara dikkat edin:

Emir vermeyin.
Tehditkar konuşmayın.
İyi bir dinleyici olmaya özen gösterin.
Anlayışlı ve affedici davranın.
Göz teması kurun ve konuşma sırasında sadece çocuğunuza odaklanın.

Duygularını ve düşüncelerini doğru anlamaya özen gösterin.
Yargılayıcı ifadelerden kaçının.

Çocuğunuzla açık bir iletişim kurmak ve aranızdaki bağları güçlendirebilmek için, etkili iletişim kurallarına dikkat edin. Hem çocuğunuzun sosyal becerileri hem de sizinle olan ilişkisi açısından oldukça önemli olan açık iletişim konusunda, çocuğunuzu ve kendinizi geliştirmeye özen gösterin.

Kaynak:cicicee

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber