Çocukların Yazı Yazmayı Öğrenmelerini Desteklemenin Yolları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

El yazısı eğitimi, küçük çocukların kas hafızası, gücü ve el becerisi geliştirmesine yardımcı olan egzersizlerden yararlanır.Okul temelli bir uğraşı terapisti ve değerlendiricisi olarak aldığım en yaygın yönlendirmelerden biri, öğrencilerin el yazısı becerilerindeki zorlukları ile ilgili. Bu yönlendirmeler salgın sırasında en azından üç katına çıktı çünkü çocuklar daha çok bilgisayar kullanıyor ve el yazısı pratiğine, kalemden kağıda görevlere ve işlevsel el yazısı çıktısına yol açan karmaşık temel becerilere dayanan diğer ilgili faaliyetlere daha az maruz kalıyorlar.

Yazma, gelişimsel ve tüm vücudu kapsayan bir süreçtir. Görsel-motor, bilişsel-algısal , oküler motor (istemli göz hareketinin kontrolü), propriyoseptif (kendi kendine hareket ve vücut konumlandırma hissi) ve vestibüler (denge) ve hatta sosyal dahil olmak üzere vücudun tüm sistemlerini içerir. ve duygusal beceriler ve öz denetim. Bunların hepsinin görünüşte basit olan yazma görevinde birlikte çalışması gerekir, bu nedenle birçok çocuğun bir meydan okuma yazmayı öğrenmesi şaşırtıcı değildir.

Bir eğitimci, terapist veya bakıcıysanız, işlevsel el yazısının okunaklılığını etkileyebilecek temel beceriler de dahil olmak üzere bir çocuğun neden el yazısıyla mücadele edebileceğini anlamak önemlidir. Kaba motor beceriler, ince motor beceriler, dikkat, duyusal işleme ve görsel motor becerilerin hepsi bir rol oynar.

Zamanla, somut ve rutin stratejiler, el yazısının fizyolojik ve bilişsel mekaniğiyle bağlantılı temel bileşen becerileri üzerine inşa edilebilir.

EL YAZISI STRATEJİLERİNE GİRİŞ
Çocuk sakin ve kontrollü olduğunda terapötik el yazısı stratejilerini uygulamaya koyduğunuzdan ve süreç üzerinde mümkün olduğunca fazla kontrole sahip olduklarından emin olun. Örneğin, onlara el yazısı sürecinin hangi kısımlarının zor olduğunu sorun ve el yazısını geliştirmek için kullanacakları özel malzemeleri veya araçları seçmelerini sağlayın. Her stratejiyi onlara talimat verirken açıkladığınızdan emin olun.

Ayrıca, bir çocuk el yazısıyla mücadele ettiğinde, bunun genellikle el yazısını etkileyen temel beceri bileşeni zorluklarının bir kombinasyonundan kaynaklandığını unutmayın (örneğin, aşağıda listelenen diğerlerinin yanı sıra duyusal işlem ve ince motor), bu nedenle bir çocuğa ihtiyaç duyabilirler. ilerleme sağlamak için stratejilerin kombinasyonu.

Bir I-casus fasulye torbası , manyetik buzdolabı harfleri, boncuklar ve hatta küçük oyuncaklar gibi küçük nesnelerle dolu bir kalem kutusu da dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden oluşturulabilir.

Çocuğa, bir I-casus fasulye torbasında bir görme kelimesi (örneğin,) için harfleri aradıklarında, gözlerini ve beyinlerini güçlendirdiklerini söyleyin. Sonra kelimeyi yazarak takip ettiklerinde, gözlerini güçlendiriyorlar ve aynı anda el yazıları üzerinde çalışıyorlar.

İNCE MOTOR: 'MOTOR ALET KUTUSU'
Motor alet kutusu, ele alındığında çocukların ellerinin küçük kaslarında güç kazanmalarına yardımcı olabilecek farklı eğlenceli öğelerden (örn. Lego parçaları, macun, Play-Doh ve boyama kitapları) oluşan bir kutudur.

Bir çocuk motor alet kutusundaki eşyalarla meşgul olmaya başladığında, onlara bunu yapmanın ellerinin “içsel” (iç) kaslarını - yazmak için önemli olan kasları - güçlendirmeye yardımcı olduğunu açıklayın.

Bir çocuk yazmaya başlamadan önce, özellikle odaklanma konusunda sorunları varsa, yapılması gereken basit bir tüm vücut egzersizidir. Mesleki terapistlerin çapraz orta hat girdisi dedikleri şeyin etrafında merkezlenmiştir , bu da beynin iki tarafının bağlanmasına izin verdiği anlamına gelir. Touch Toe Cross ayrıca vestibüler giriş sağlar, yani denge sistemini çalıştırır ve vücut ile başın boşlukta sabit kalmasına yardımcı olur çünkü baş kalp seviyesinin altına iner - sakinleştirici bir vücut duruşu.

Çocuğa bedenini hissederken odaklanmış ve sakin olmanın fikirlerini kağıda aktarabilmek için çok önemli olduğunu anlatmaya çalışın. Aşağıdakileri yapmalarını söyleyin:

1. Bacakları omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayağa kalkın.

2. Kollarını açın.

3. Sağ kollarını çaprazlayın ve sol ayaklarına dokunmak için orta bölümlerine ulaşın.

4. Diğer tarafta tekrar edin.

DUYUSAL İŞLEME: 'DUYUSAL KUTU YAZMA'
Bir duyusal bin bir küvet, kase, veya pirinç, ay kum, erişte, ya da çocuk onlara yardımcı kendi parmaklarıyla içinde “yazma”, yazdıklarının hatırlamak ki kuru fasulye tepsisi dolu. Bir duyusal çöp kutusu, kas belleğindeki harf ve sayı şekillerini güçlendiren önemli bir dokunsal özellik ekler.

Çocuğun kullanmak istediği materyali seçmesini veya farklı günlerde farklı şeyler denemesini sağlayın. Çöp kutusuna parmaklarıyla harf, sayı veya kelime yazma alıştırması yapabilirler. Bu aktivite aynı zamanda çocuklara duyusal bir mola verir; her zaman yazarak ellerinin sıkılmasının bir sahne değişikliği olduğunu onlara söyleyin.

Çoğu zaman, vücutları kıpır kıpır hissediyorsa veya zihinleri bunalmışsa, duyusal çöp kutusu uygulamasının harika bir strateji olduğunu duymaktan hoşlanırlar.

KABA MOTOR: '8'İ İZLEYİN'
Basit bir şekil 8 veya sonsuzluk işareti, bir çocuğun ellerine rehberlik etmeye ve kaba motor becerileri geliştirmeye yardımcı olabilir.

Çocuğa yan tarafında yatan bir “8” çizmesini ve onu çizmiş gibi yapmasını söyleyin. Nasıl göründüğünü resmetmelerini isteyin ve tam önlerinde olduğunu hayal edin. Sağ ellerini tutmalarını ve tüm kolu ve omzunu kullanarak hayal ettikleri 8'i dikkatlice izlemelerini söyleyin ve ardından sol elleriyle tekrarlayın. Daha sonra, bir yumruk diğerinin üzerine gelecek şekilde iki ellerini bir arada tutabilir ve iki eliyle 8'in üzerinden geçebilirler. 

Kaynak: https://www.edutopia.org/article/5-ways-support-children-learning-write

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak