ÇOCUKLARIMIZA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Veli toplantılarında, imza günlerimde, söyleşilerde, sohbetlerde ebeveynlerin en çok yakındığı konu hep “Çocuğum kitap okumuyor? Ne yapabilirim? Ona nasıl okuma alışkanlığı kazandırırım?” sorusu oluyor. Aslında okuma alışkanlığı bir süreç işi sihirli formülü olmasa da az bir çaba bile kazandırılabilecek bir davranış. Bu yazımda bu formüllere değinmeye çalışacağım:

1) Kitabın yararına öncelikle kendinizi sonra da çocuğunuzu inandırın: Öncelikle çocuklarımıza şu noktaların kavratılması gerekiyor. Kitaplar sadece insanın belli bir döneminde değil hayatın her aşamasında gerekli birer araçtır. Kitaplar bize üç şey kazandırır. BİR: Kitaplar en ucuza alınmış hayat deneyimleridir. İKİ: En kısa sürede dönen yatırım kitaplardır. ÜÇ: Kitaplar renkli yolculukların ücretsiz giriş biletleridir. Kitap okuma alışkanlığını kazanırsa hayatı boyunca özgüven sahibi, kendini ifade edebilen biri olur.

2) Ödüllendirmelerinizi kitapla destekleyin. Çocuklarımıza genelde hediye alıyoruz. Bu hediyelerin kitap yoğunluklu olmasını sağlayabiliriz.

3) Kitap okumada örnek olun: En önemli nokta burası… Siz TV seyrederken, internet başındayken “Haydi çocuğum kitap oku.” Demek son derece haksızcadır. Çocuğun “Madem o kadar önemli siz neden okumuyorsunuz?” sorusu karşısında susmaktan başka bir yanıt yoktur. Bu yüzden her zaman birlikte okumak, ya da çocuğunuzun sizin de okuduğunuzu görmesi bizi “model” alan çocukların kitap okumada da bizi model almalarını sağlayacaktır.

4) Mutlaka “kitap okuma saatiniz” olsun: Yirmi dakika da olsa bir ailenin mutlaka günlük bir “okuma saati” olması gerekli. Bu saatte tüm aile bireyleri mümkünse aynı oda içerisinde tüm işlerini bırakıp kitap okumalı. Ardından herkes okuduğu bölümlerden hoşuna giden ve dikkatini çeken bölümleri paylaşmaları kitap okuma alışkanlığını “aile boyutunda” aşılayan önemli bir etken olacaktır.

5) Çocuğunuzun kitap okuma profilini belirleyin: Her kişinin beğendiği bir kitap türü vardır. O türü belirlemek ve kitap seçerken o türlere önem göstermek önemli bir konudur. Hatta kitapçıya çocuğumuzla birlikte gitmek ve onun istediği kitapları almak onu mutlu edecektir. Burada dikkat edilmesi gereken kitap seçimini çocuğumuza yaptırmaktır.

6) Kitapları belirlerken seçici olun: Piyasada binlerce çocuk kitabı var. Böyle bir ortamda iyi bir seçici olmak önem kazanıyor. Biz anne/baba olarak kitapçıya gidip kitap alıp getirip çocuğumuza verip okumasını istemekle iş bitmiyor. Aldığımız kitap etkili oldu mu? Hoşlandığı kitap mı? Onu yansıtıyor mu? Sorularını kendimize sormamız gerekiyor. Kitap okumayı sevdirirken ve alışkanlığını kazandırırken doğru kitapları seçmek son derece önemlidir. Bu yüzden doğru kitaplardan başlamak son derece elzemdir. Sürükleyici, merak uyandırıcı, bir sonraki sayfayı hep merak ettiren, heyecanlı kitaplarla başlamak kitapları sevmelerini sağlayacaktır.

7) Çoğunuzun kendi özel kütüphanesi olsun: Çocuklarınızın odasında kendilerine özgü kütüphaneleri mutlaka olsun, yeni aldığınız kitapların yerleştirmesini, düzenlemesini kendileri yapsın. Bu şunları fark etmesini sağlayacaktır. En iyi oyun arkadaşı, en iyi dost, en iyi arkadaş kitaplardır.

8)Halk kütüphanesine mutlaka üye olmasını sağlayın: Bu işlemi e-devlet üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Halk kütüphanelerinden kitap ödünç almak “sorumluluk” duygusu ile birlikte “kitap sevgisi ve alışkanlığı” da kazandıracaktır. Bu konuda İngiltere’de harika yöntemler uygulanıyor. Örneğin, bebek emzikleri ve biberonları kitap şeklinde yapılıyor. Bebekler doğar doğmaz en yakın kütüphaneye otomatik olarak kaydediliyor. Halk kütüphanelerindeki raflar çocukların boyların uygun yapılıyor ve kendi kitaplarını kendileri seçebiliyorlar.

9) Sürprizler hazırlayın: Bir çocuğu kendi adına imzalanmış bir kitap çok mutlu eder ve onu okumak için can atar. Onunla birlikte kitap fuarlarına birlikte katılmak, yazarla tanışmasını hatta yazarın imzasını bizzat kendisinin almasını sağlamak etkili olacaktır. Böyle sürprizleri arada yapın.

10) Merakta bırakarak okumasına yardımcı olun: Şimdi yazacaklarım kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında son derece yararlı bir yöntemdir. Çocuğunuzu karşınıza alın. Bir kitabın en heyecanlı bölümünü açın. Ona okumaya başlayın. Merak edilecek bir yerde okumayı kesin devam etmek isterse kitabın burada olduğunu söyleyin. Bir süre sonra çocuğunuzun o kitabı alıp okumaya başladığını göreceksiniz.

11) Sabırlı olun: Kitap okuma alışkanlığı kazanmak bir süreç işidir… Bu yüzden aceleci davranmayın. Çocuklarımızın birer kitap kurdu olması dileğiyle; bol kitaplı günler efendim…

Metin Özdamarlar
Eğitimci -Yazar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak