ÇOCUKLAR NEDEN BÖYLE?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1- Çocuk yapmayı planlayan ailelere, temel bakım becerilerinden, okul öncesi aşamaya karar gerekli tüm eğitimler verilmeli.

2- Eskiden evler ve toplum ortalaması okulun gerisindeydi. Şimdi ise tv, internet, bilgisayar, tablet, cep telefonu, play station çocuklara okul dışında bol uyaranlı bir dünya kurdu. Okul çocuklar için ciddi bir uyaran iken, şimdi boğucu dört duvar, tahta sıradan ibaret kaldı.

Çözüm: Sınıf dışı etkinlik imkanları yaratılıp ve alanları yapılmalı. Okul toplumun ve evlerin önüne geçmeli. 
Öte yandan, tv kanalları başta olmak üzere, karlılığı bir kenara bırakıp tamamen çocuk psikolojisine yönelik içerikler hazırlamalı. TRT'deki "rafadan tayfa" , "kare" "ibi" gibi ekip ruhunu ön plana çıkaran çizgi filmler ayarında filmler yapılmalı. 
Bireyselciliği ön plana çıkaran, "kahraman" odaklı filmlerden ya vaz geçilmeli ya da en aza indirilmeli.

3- Veliler duyduğu her şeyi çocuklarının yararına sanıp, uygulamaya çalışıyor. Bir yandan biz bir yandan veli çocukları doğru eğitmeye çalışıyoruz. Veliler bunu yaparken bizi, biz de işin doğası gereği velinin yaptığı yanlışı "dillendirmesek bile" alt mesajla (kızartma, cips, kola zararlıdır diyerek) çocuğa ifade ediyoruz. Çocuk arada kalıp kimseyi dinlememeye başlıyor. Bir süre sonra da bizi aileye, aileyi bize şikayet eder duruma geliyor.

Çözüm: Velilerle aynı dili konuşabilmek için, veli toplantıları yerine, "veli farkındalık eğitimi" verilmeli, bunun için öğretmenlere ek zaman, ek eğitim ve ek ödenek verilmeli. Velilere de her alanda uygulamalı dersler almaları zorunlu hale getirilmeli. Süreç sonunda sertifikalandırılmalı. 
Örneğin; ilk çocuğu okula başlayacak olan veliye Eylül ayından itibaren okul başlamadan 15 gün öncesinde nelerle karşılaşacağı ve neler yapacağı ile ilgili eğitimler verilmeli. 
Bu eğitimler, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde yapılabileceği gibi okullarda da yapılabilir. Ana sınıfına Başlamadan önce de benzer eğitimler verilmeli.

4- Müfredat teorik yapısından kurtulmalı, öncelikli olarak somut ve uygulamaya dayalı konular, demokratik sınıf ortamında, yaratıcılığı geliştirecek, paylaşmayı ve iş birliğini destekleyecek şekilde organize edilmeli, öğretmen araç gereç sıkıntısı yaşamamalı, her dersin araç gereci dolabında hazır olmalı.

5- Ders sayısı ve süresi yeniden ayarlanmalı, bazı dersler için (Resim, Müzik, Beden eğit.) Süreler daha uzun olmalı. Derslere ait uygun alanlar,sınıflar olmalı.

6- Sınıf mevcutları azaltılmalı 14 öğrencide sabitlenmeli. 
Hiç bir suretle mevcut artışına izin verilmemeli, sistem otomatik olarak kapanmalı, kimsenin insafına bırakılmamalı.

7- Tüm okullar aşamalı olarak tek kata dönüştürülmeli, okul koridorları tek tarafta sınıf olacak şekilde tasarlanmalı, koridorlarda yankı ve gürültü engelleyici malzemeler kullanılmalı.

8- Gezi, müze ziyareti gibi okul dışı faaliyetler özendirilmeli, bürokratik düzenlemeler yeniden yapılandırılıp işler kolaylaştırılmalı. Bölgedeki müze vs. gibi yerler için öğretmenlere rehberlik eğitimi verilmeli, eğitimler sertifikalandırılmalı, rehberlik yapan ve gezi düzenleyen öğretmenlere, tatmin edici ödemeler yapılmalı. Her hafta en az yarım gün okul dışı faaliyet zorunlu ders haline getirilmeli,

9- Kantinler, okulda çocuğu olmayan kişilere işlettirilmemeli. 
En az 5 ortaklı sistemle ( 100 saatlik gıda ve hijyen eğitimini başarı ile tamamlayan) velilerden oluşan bir ortaklık geliştirilmeli. Kendi çocuğuna yedirmediğini başkasının çocuğuna da yedirememeli. Kantin denetimi en az orta okul mezunu, kantine ortak olmayan 4 kişilik veli (en az 60 saatlik gıda ve hijyen eğitimi verilmeli) ve görevli md. Yrd. başkanlığındaki bir komisyonca yapılmalı. 
....
İbrahim Çağlar 
Eleştirileri ve devamını sizlere bırakıyorum.

Anahtar Kelimeler:
ÇOCUKLAR NEDEN BÖYLE?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber