Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İş ilanlarının yayınlanma ve işverenin kabul etme durumuna göre lise, önlisans ve lisans mezunu tüm Çocuk Gelişimciler özel kurumlarda formasyon gibi herhangi bir belge sunmadan öğretmenlik ya da öğretmen yardımcılığı yapabiliyor.
Çocuk Gelişimi Eğitimi
Mesleki ve Teknik Liselerin Çocuk Gelişimi alanından mezun olanlar genellikle üniversite seçimlerinde ek puan da alabildikleri Önlisans Çocuk Gelişimi Bölümünü tercih ederler.
Çocuk gelişimi ne kadar maaş alır 2021?
2021 Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmeni Maaşları Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmeni maaşı ortalama aylık 3.560 - TL'dir. En düşük maaşı 2.826 -TL, En yüksek ise 5.300 - TL'dir.4
Çocuk Gelişimi Önlisans ve Lisans arasındaki farklar nedir?
Üniversitelerde Çocuk Gelişimi bölümü 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans programı olarak eğitim verilmektedir. Önlisans çocuk gelişimi bölümü mezunları meslek elemanı olurlar ve yardımcı personeldirler.
- Önlisans mezunları hastaneye atanamazlar.
- Hastaneye,çocuk gelişimi lisans bölümü mezunları atanır.
- Önlisans mezunu “çocuk gelişimi meslek elemanı” ünvanını alır; lisans mezunu ise “çocuk gelişimci” ünvanını alır.
- Yüksel lisans yaparlar ise, çocuk gelişimi uzmanı ünvanlarını alırlar.
Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği arasındaki fark nedir?
Okul öncesi bölümüne sözel puanla girilir; Çocuk Gelişimi bölümüne ise eşit ağırlık puanı ile girilir. Okul öncesi 0-6 yaş çocuklar üzerine eğitim alırlar ve öğretmen olarak çalışırlar. Çocuk gelişimi mezunları ise 0-18 yaş aralığındaki çocuklar üzerine eğitim alır ve sağlık alanında eğitim alırlar. Çocuk gelişimcisi olarak çalışırlar.
Ancak üzülerek belirtiyorumki lise ve önlisans mezunları öğretmen olarak işe alınıp sigorta girişleri yapılacaksa bu genelde yardımcı eleman gibi gösterilerek yapılıyor. Tabiki bunu sizi söylemiyorlar. (Teferruatlı bir konudur sadece şunu belirtiyim SSK girişlerinde belirli kodlar var onunla alakalı bir durum yani, SSK giriş işlemleriyle ilgili hakkını hukukunu araştıran biriyseniz bahsettiğim mevzuyu ALO 170’i de arayıp sorgulatabilirsiniz)
Lisans Çocuk Gelişimi mezunları da özel kurumlarda formasyonsuz öğretmenlik yapabilir. Ancak devlete atanıp anaokulu öğretmeni olmak isteyenlerin formasyon alması gerekiyor. Bu arada formasyon sadece lisans mezunları için istenir. Yani önlisans mezunları sağdan soldan yanlış bilgi duyup, bunun için strese girmenize gerek yok çünkü size formasyon verilmiyor. Ancak 2020 Haziran ayı itibariyle artık formasyon vermenin ,almanın kaldırıldığı netleşti. Devlet atandıktan sonra öğretmenleri yüksek lisans eğitimine tabi tutacak ama nasıl, ne şekilde olacağı hala bilinmiyor. Eskiden lisans mezunları formasyon aldıklarında sadece liselerde Çocuk Gelişimi branş dersine girebiliyordu. 2018 Ağustos ayında yapılan düzenleme ile MEB Ağustos 2018 Tebliğler dergisinde yayınlanan bilgiye göre devlete atanıp, artık Anaokulu ya da okulöncesi öğretmenliği yapabilmenin de önü açıldı. (Tabiki yine öncelik Okul öncesi mezunlarının sonrasında kalan kadrolara Çocuk Gelişimi lisans mezunlarından yerleştirme olacağı şeklinde diye bir durumda söz konusu imiş. Net bilgiler yine muallakta.)
Ücretli öğretmenlik mevzusuna değinecek olursak; bunun için aslında Çocuk Gelişimi mezunu olmayıp sadece 2 ya da 4 yıllık üniversiteden herhangi bir bölüm bitiren bile başvurabiliyor. Duymuşsunuzdur belki yıllardır köyleri pek tercih eden yok diye örneğin nice İşletme mezunları ücretli sınıf öğretmenliği yaptı. Ücretli öğretmenlik, biraz şans işi yani. Başvurunuzu yaparsanız, şartları sizden üstün olan yoksa önlisans mezunu olarakta öğretmenlik yapma şansınız olabilir. Başvurularda gördüğüm kadarıyla artık lise mezunu ücretli öğretmen alımı yapılmıyor, sistem en az önlisans mezuniyeti istiyor. Şayet çevrenizde varsa da o da şans işidir.
Ücretli öğretmenliğin maaşlarına gelirsek; saat bazlı ücret verilir. Saat ücreti değişiyor en son bildiğime göre 1 ders saati 12-14 TL arası miktardı sanırım ama şimdi artık asgari ücrette arttığı için değişiklik olması ve şartların iyileştirilmesi bekleniyor. Yani buna göre haftalık kaç saat derse giriyorsanız ona göre bir maaş alırsınız. Özetle toplam girdiğiniz ders saatini belirttiğim saat ücretiyle çarpıp ay sonunda alacağınız maaşı bulabilirsiniz.
Özellerdeki maaş durumlarında normalde lise ya da önlisans mezunu Çocuk Gelişimciler maksimum asgari ücret karşılığı çalıştırılıyor. Belki bazı yerlerde öğretmen maaşına yakın maaş alanlarını duymuş olabilirsiniz ama onlar genelde yıllardır çalışıyor olabilirler veya işvereni tanıdıktır falan. Yeni mezun olupta öyle çok iyi paralar kazanırım ümidi olanlar için gerçekleri belirtmekte fayda var. Çünkü günümüzde Çocuk Gelişimi mezunu sayısı giderek arttığı için sen olmazsan diğeri kabul eder mantığı ile çoğu işveren 1000 TL altı ücretlere bile çalıştırılabiliyor.
Lisans Çocuk Gelişimi mezunları ise özellerde öğretmenlik yapmak isterse başlangıç yine asgari ücret civarı olabiliyor. Kuruma ve yetkinliklerinize göre asgari ücretin 200-300 TL üzeriyle de başlayanlar olabiliyor. Devlete atanan lise ya da önlisans mezunu Çocuk Gelişimci maaşlarına şu anda en düşük memur maaşı 2900-3500 arası dersek bu civarlarda olur diye biliyorum. Devlet memuru maaşları yıllara göre artış olunca farklılık gösterebilir tabi. Lisans mezunu Çocuk Gelişimi ya da Okul öncesi öğretmenliği yapmak isteyen içinde içinde ek dersi, nöbeti vs 4-5 bin arası olur diye biliyorum. Birde Lisans Çocuk Gelişimi mezunlarının bildiğiniz üzere devlet hastanelerinde ya da Aile, Sağlık Bakanlıklarına bağlı bazı kuruluşlarda da çalışma alanları bulunuyor. Örnek verecek olursam; Özel eğitime ihtiyacı olan Ailelerin istekleri dahilinde Gölge Öğretmenlik yapmak gibi.
Klinik, bakım ve danışmanlık merkezi gibi yerler açıp normal ya da engelli çocuklara gelişim sürelerinde destek olmak
Çeşitli çocuk yayınlarını ve programlarına editörlük yapmak,
Oyuncak sektöründe danışmanlık yapmak ve Rehabilitasyon merkezlerinde yine ihtiyacı olan çocuklara destek olunması gibi çeşitli görevlerde de çalışabilirler.
Devlete bağlı kurumlarda çalışanların maaşlarının çok tatmin edici olduğu söylenmiyor ama sonuçta devlet memuru oluyorsunuz ve öyle beklendiği gibi doktor maaşları kadar olmasa da 4-5 bin TL bandında bir maaş aldıklarını söyleyebiliriz. Tabi yazıyı okuyup bu mesleği yapan birisi denk gelirse güncel maaşları öğrenebiliriz.
Editörlük ve danışmanlık maaşlarıyla ilgili net bilgi paylaşamıyorum. Yine kendine ait danışmanlık merkezi açanlarda da destek oldukları çocukların ailelerinden talep ettikleri ücrete göre gelirleri değişir.
Birde son güncellemeyi ekleyim; eskiden Rehabilitasyon merkezlerinde çalışmak içinde formasyon isteniyordu ve Mart 2019 itibariyle bu zorunlulukta kaldırılmış oldu.