Çocuğunuzun Öğretmeni Aslında Yaz Tatilinde Bunları Yapmanızı İster

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Lise İngilizce öğretmeni olarak yedi yıl geçmesine rağmen, öğrenciler ve öğretmenlerin gelecek okul yılı için gevşeyip yeniden şarj edildikleri zaman okul zamanın hala özel hissediyorlar. Bununla birlikte, bu sıcak ve muazzam aylarda, bilgisayarda oyun oynamak TV şovları dışında hiçbir şey yapma arzusuna ve dışarıda oynamaya rağmen, felsefi beklentiler ezici olabilir.
 

Yaz ödevleri vermekten hep nefret ettim. Sıklıkla bahsedilen ve “reklamı yapılan” yaz aylarındaki öğrenme kaybını dikkate alırsak, çoğu okulun neden bu değerli haftalarda çocuklara ödev verdiklerini anlayabiliyorum. Ancak ben herkesin bir tatile ihtiyacı olduğuna gönülden inanıyorum. Öğrencilerden oldukça anlamsız ve sayfalar dolusu ödevler yapmalarını beklemek, genç beyinler için ağır bir yüke ve gerçek bir eziyete dönüşebilir. Üstelik bu ödevlerin çoğu, öğretmenler tarafından değil, performans baskısı yaşayan okulların yöneticileri tarafından zorunlu kılınır. Bu yüzden uzun bir okul molasında ödevin değerli olduğunu düşünsem de, öğrencilerin tatilde başarılı olmalarının tek yolunun bu olmadığına inanıyorum.

Yaz ödevleri ve hedefleri hakkında çok sayıda öğretmenle konuştuktan sonra bu yaz tatilinde çocuğunuzun öğretmeninin yapmanızı istediği şeyleri şöyle özetleyebilirim:

Derinlemesine düşünün. Nitelikli bir eğitimin temel taşlarından biri de düşünme becerisidir. Aldığı maaşı hak edebilmesi için her öğretmen, nelerin işe yaradığını ve nelerin geliştirilmesi gerektiğini belirlemek adına dersler, üniteler ve projeler üzerine düşünme becerisine sahip olmalıdır. Bu, daha iyi bir sınıfın ve daha iyi bir öğretmenin ortaya çıkmasına neden olur. Çocuklar zeki ve yetenekli olsalar da bunu doğal bir şekilde yapamazlar. Örneğin bir sorun yaşadıklarında eylemlerini düzgün bir şekilde tarif etme konusunda isteksizlerdir. Çocuklarınıza bir konuda nasıl başarılı olduklarını ve kendilerini nasıl geliştirebileceklerini sorarak, bir sonraki okul yılı için üstü kapalı hedefler yaratabilirsiniz. Başarıları ya da başarısızlıkları üzerine düşünmek çocukların kendi kendilerini müdafaa etmelerini de teşvik eder, çünkü kendi eğitim süreçlerinin bir parçası haline gelirler.

Okuyun. Yaz ödevi olarak verilen zorunlu okuma listelerinden bahsetmiyorum. Eski bir edebiyat öğretmeni olarak dil konusunda kendine güvenen başarılı bir öğrenci ile geri kalmaya ve okuldan nefret etmeye başlayan bir öğrenci arasındaki en büyük farkın okuma isteği olduğunu söyleyebilirim. Lise öğrencilerimin bütün bir yazı çizgi roman, dergi ya da vampirli berbat gençlik kitapları okuyarak geçirmelerini umursamam. Benim için önemli olan kelimelerin içinde gizli olan bir hikayeyle bağ kurabileceklerini keşfetmiş olmalarıdır. Pek çok okumayı sevdirme yöntemi, öğrencilerden okuduklarıyla kendi hayatları ya da diğer okudukları şeyler arasında bağ kurmayı istemeyi temel alır. Öğrenciler okumanın eğlenceli olduğuna ikna olurlarsa, zorunlu ödevlere ilgi duymaları çok daha kolay olur.

Rahatlayın. Söylemesi kolay ama yapması zor bir şey olduğunun farkındayım. Çünkü pek çok ebeveyn çocuklarının evde kalmalarını sağlamak için uzun süreli izinler alamıyor. Ama eğer bu sizin için mümkünse, yaz aylarında hiçbir şey yapmayarak geçirecek zaman yaratmanız hem sizin hem de çocuğunuz için çok önemli. Bırakın çocuklar geç uyansınlar, komşu çocuklarla oyun oynasınlar, canları çekiyorsa öğlen yine uyusunlar, sinemaya gitsinler ve belki de çok fazla dondurma yesinler. Eğitim yılı boyunca çocuklardan beklediklerimiz şaşırtıcı derecede fazla. Kendinizi öğrenmeye adamak çok enerji isteyen ve çok çalışmayı gerektiren bir şey. Bu yüzden çocukların dinlenmek ve zihinlerini boşaltmak için mutlaka boş zamana ihtiyacı var.

Kültür-sanat etkinliğine katılın. Çocuklarınızı mutlaka bütün pahalı kültür sanat faaliyetlerine götürmeniz gerektiğini söylemiyorum, ama seçilmiş birkaç etkinlik güzel bir yaz tatili yaşamanızı sağlayabilir. Beldiyelerin uygun fiyatlı etkinlikleri, ücretsiz etkinler ya da mahallenizdeki bir gönüllü etkinlik bile çocukların ilgi duyabilecekleri, bağ kurabilecekleri bir kültür etkinliğine maruz kalmalarını sağlayabilir.

Bir şeyler yaratın. Her yaz kendime işle ilgili olmayan bir proje ödevi vererek tembelliğime meydan okurum. Bu “gelişmeye açık zihniyet” sayesinde kısa hikayeler yazmaya, ekmek pişirmeye, çizim çalışmaları yapmaya ve dikiş dikmenin temellerini öğrenmeye büyük bir tutku duymaya başladım. Çocuklar olağanüstü meraklı ve görev odaklı varlıklardır ki bu bazen moral bozucu olabilir. Çocuğunuzu yeni bir görevi, beceriyi, sanat ya da bilim projesini ya da birşeyler inşa etmeyi deneme konusunda yüreklendirin. Tamamen farklı bir şeyi öğrenerek aynı zamanda sebat etmeyi ve problem çözmeyi de öğreneceklerdir. Ve bu iki şey de, her okulun en önemli yönüdür.

Gelecek okul yılı konusunda heyecan duymalarını sağlayın. Oğlumun Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nı öğreneceği sene, onu savaşın yaşandığı bölgelere götürmek gibi bir planım var. Bazılarımız için bu tür seyahatler masraflı olabilir, o zaman siz de çocuğunuzu bir sonraki yıl öğrenecekleri konular hakkında heyecanlandırmak için başka şeyler yapabilirsiniz. Kütüphaneye gidip konuyla ilgili kitaplara birlikte bakabilir ya da bir müzede konuya yönelik bir sergi yakalamaya çalışabilirsiniz. Tüm bunlar gelecekte öğreneceği şeyleri çok daha etkili yapacaktır.

Dışarı Çıkın. Bu makaleyi yazmak için çok sayıda öğretmene anket yaptım ve “dışarı çıkmak” neredeyse herkesin ilk cevabı oldu. Öğrenciler okulda dışarı çıkmayı ne çok talep eder bir düşünün. İşte bu yüzden bisiklete binin, mahalledeki havuza gidin, ormanda yürüyüşe çıkın ya da kaldırıma tebeşirle resimler çizin… Çocukların açık havada ne yaptıkları gerçekten çok önemli değil, önemli olan birkaç hafta sonra dışarıda olmayı hayal ettikleri sınıflarına geri dönecek olmaları.

Kaynak: https://www.popsugar.com/moms/What-Kids-Should-Do-During-Summer-43737638

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak