Çocuğunuzun Matematiksel Zihni

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Etrafımızdaki her şey matematikle daha iyi anlaşılabilir. Matematik, çocuklara kendi bağlantılarıyla dünyalarının bir çok yönünü anlama ve düşünmede yardımcı olabilir   . Gördüğümüzde - ve çocuklarımızın bu bağlantıları görmesine yardımcı olduğumuzda - onların genel öğrenmelerini ve gelişimlerini zenginleştiririz. Günlük durumlarda matematik ve okulda öğrendiği matematik arasında bağlantı kurmasına yardım ederken, çocuğunuza harika bir hediye verirsiniz.

Matematik-Dil Bağlantısı
Matematik, her yaştan insanın kelimelerin ne anlama geldiğini düşünmesini gerektirir . "Matematikten bahsettiğin zaman"  , dilinde ve düşüncesinde kesin olmalısın  . Yapmak zorunda  açıklamak  için  akıl. Bir dikdörtgen düşünün. Dört düz tarafı ve dört dik açısı vardır, ancak  çoğuDikdörtgenler dediğimiz şekiller iki uzun kenara ve iki kısa kenara sahiptir, olması gerektiği anlamına gelmez. Matematik, kelimelerin tam olarak ne anlama geldiğini tartışmak için ideal bir bağlamdır - ve bu kelimelerin farklı anlamları olabilir. Örneğin, bazen insanlar bir resim duvarda asılıyken olduğu gibi dikey veya yatay derken "düz" derler. Fakat diğer zamanlarda, düz, bir şeklin düz tarafı olarak kıvrılmadığı anlamına gelir.

Dil  ve matematiksel düşünmenin nasıl kullanılacağını öğrenmek  birçok alanda çocuklara yarar sağlar. Bir çocuk neden bir oyuncak arabanın bir rampadan aşağı inemediğini anlamazsa, yükseklik veya açı gibi matematiksel fikirleri kullanmak (rampa ne kadar eğimli?) Durumu yeni yollarla görmesine yardımcı olabilir. İki çocuk üç tekerlekli bisiklet gibi bir şeyi nasıl paylaşacaklarını anlamaya çalışırken, matematik yardımcı olabilir: Her çocuğun dönüşü için bir zamanlayıcı ayarlayın. Blokları paylaşmak, her bir kişiye blokları saymayı ya da dağıtmayı içerebilir.

Buluşsal Olarak Düşünmek
Her şeyin matematikle bir bağlantısı olabilir ve matematik her şeyle bağlantı kurar. Örneğin, atlama, yürüyen ve merdiven çıkma, saymayı pratik etmenin bir yoludur. Çocuklar şekilleri tanıdıklarında, çizdiklerinde, oynadıklarında ve birleştirdiklerinde yalnızca geometriyi öğrenmiyorlar, aynı zamanda görsel sanat, mimarlık ve bilim ile deney yapıyor olabilirler. Çocuklar bir hikayeyi takip ettiklerinde, sahnelerin ve karakterlerin zihinsel resimlerini yaparlar, "büyük daireler gibi gözler" gibi ifadeler kullanırlar ya da trol "köprünün altındadır".

Bunların hepsi kelimenin tam anlamıyla dünya görüşümüzü şekillendiren “mekansal” fikirlerdir - neredeyse tüm düşüncelerde mekansal kavramları kullanırız. Hayatlarının ilerleyen saatlerinde çocuklar iletişim ağları, moleküllerin yapısı, coğrafya vb. Hakkında düşünmek için mekansal fikirleri kullanacaklar. Fakat mekânsal düşünme, çocukların erken bilişsel gelişimi için de temeldir. Aslında, araştırmalar şekillerle çalışmanın ve şekilleri birleştirmenin aslında küçük çocukların matematik başarılarını iki ila üç yıl sonra geliştirdiğini - yazılarını ve hatta IQ puanlarını iyileştirmenin yanı sıra!

Bütün düşüncelerin matematiği içerdiği doğru olabilir mi? Evet. Her şey mantığa bağlı - aynı zamanda insan düşünce sürecinin kilit bir yönü olan bir matematik dalı. Her ne kadar mantık, küçük çocukların kullanmayı öğrenmeleri için en soyut, en az matematik alanı gibi görünmesine rağmen, araştırmacılar, küçük yaşlardan itibaren tüm çocuklarda mantık kullanımının örtülü olduğunu görmektedir. Örneğin, bir oyuncağı ulaşabileceği bir battaniyeye çeken 18 aylık bir çocuk, "araç sonu" analizinin başlangıcını gösterir. Bu erken problem çözme yeteneğinin daha açık bir örneği, 3 yaşındaki Luke tarafından gösteriliyor: Babasının başarısız bir şekilde minibüsün altına düşmüş bir yıkayıcıya bakmadığını izlerken, "Neden sadece hareket etmiyorsun? arabanız geri bulabilsin mi? " Luke, araç sonu analizini babasından daha iyi kullandı!

Küçük çocuklar, yaratıcı düşünme yeteneğini gösterir .  Çocuğunuzu, “aceleye sokmak” veya bir sorunu nasıl çözeceğini göstermek yerine matematiksel olarak kendi hızında düşünmeye teşvik etmek, yaratıcı entelektüel aktiviteye olan ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir yoldur. Sorun yaratır ve çocukları kendi yollarıyla çözmeye teşvik edersek, çocukların gayrı resmi bilgilerini daha sonra öğrenecekleri daha resmi okul içi matematiğe bağlamasına yardımcı oluruz. Çocukların Bill Cosby'nin çizgisinde gösterilen kadere acı vermemesini sağlayacağız: "Bir ve bir, iki yapar. Bu harika. İki nedir?"

Her Gün Matematiksel Bağlantılar Kurma Gün
boyunca, çocuğunuzun düşüncelerini temsil  etmesine yardımcı olarak, anlayışlarını matematiğe bağlamasına yardımcı olabilirsiniz  . Başka bir deyişle, onun sezgisel fikirler olabilir  haline  matematiksel. Küçük çocuklar fikirlerini konuşarak, okuyarak, yazarak, çizerek ve oynayarak temsil eder. Örneğin, bazı ortak hikayeler ve bunların matematiğe olan bağlantılarını düşünün. Üç Billy Goats Gruff  , başlıkta  bir numara içeriyor . Bir çocuğun hikayeyi anlayabilmesi için, sıralama (küçük, orta, büyük), yazışmalar (keçilerin boyutları ve sesleri arasında), ilişkiler (keçi büyüdükçe, tırnakları daha yüksek), desenleme (tekrarlayan) kavramları da anlamalıdır. diyalog), vb.

Çoğu hikaye, sınıflandırma ve şartlandırma gibi mantıksal fikirlere dayanır (trol beklerse, daha büyük bir keçi ona sunulacaktır). Çocuğunuzun fikirlerini okuma yoluyla bağdaştırmasına yardımcı olmak için, kitabın kendisine dikkatle bakmasını ve ardından yazarın ve çizer yazarın dikkatini çekerek kitabın anlamı hakkındaki fikirlerini tartışın. Ardından, kitabı sesli olarak (uygunsa drama ve mizah anlayışıyla) ve çocuğunuzdan soru veya yorumlar olmadan okuyun. Bu şekilde yüksek sesle okurken, çizimleri görebilmesi için oturun. İşiniz bittiğinde, hikayeyi kendi deneyimlerinden bazıları ile paylaşmasına yardımcı olun. Açık uçlu sorular sorun ve yeni kelime kelimeleri işaretleyin. Ardından, bölümlerini yeniden okuyarak ve ilgili faaliyetlerde bulunarak ilgili matematik fikirleri geliştirin.

Birçok kitapta bağlantılar açıktır. Örneğin, başlık karakteri  Very Hungry Caterpillar ,  Eric Carle'nin, gıda bir ila beş öğeleri yiyor. Diğer kitaplar için, matematik , Robert McCloskey tarafından Sal için Yaban Mersini'nde olduğu gibi, çok açık olmayabilir  . Sal yaban mersini kovasına düşürürken - "kerplink, kerplank, kerplunk" - çocuğunuza bir "kova ve yaban mersini" (bir teneke kutu ve mermerler iyi çalışır) göstererek bağlantı kurmaya yardımcı olabilirsiniz. Onu gözlerini kapatmaya ve kovaya birkaç misket düşürürken dinlemeye davet et.

Çocuğunuzun günlük etkinliklerinizde matematik bağlantıları kurmasına yardımcı olmanın diğer yolları:

Bloklar ve açık uçlu malzemeler sağlayın.  Standart ahşap bloklar ve Legolar çocukları yapılar kurmaya, şekilleri öğrenmeye ve birleştirmeye, boyutları karşılaştırmaya ve saymaya teşvik eder. Kil, kum ve su gibi daha az yapısal malzemelerle oynamak, çocukların ölçüm kavramlarının temellerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocuğunuzu, davranıp konuşması için blokları ve oyuncakları kullanmaya teşvik edin.  "Bu üç araba büyükannenin evine doğru gidiyor" gibi oyun senaryoları. Çocuğunuza, büyükannenin evine giden yolda üç arabası ve fabrikaya giden karayolu üzerinde iki arabası olup olmadığını toplam araç sayısı olup olmadığını sorabilirsiniz. Çocuklar genellikle blok binalarını da karşılaştırırlar. “Binanızın benimkinden daha uzun olduğunu nereden biliyorsunuz?” Diye sorun. Ayrıca doğal olarak simetrik tasarımlar ve binalar yaratırlar. Bu simetriyi fark edecekler ve onlarla tartışırsanız daha bilerek, daha kasıtlı olarak yapacaklardır.
Sayma hareketlerini kullanın.  Çocuğunuz hareket halindeyse, merdivenlerden yukarı çıkıyorsa, basamakları saymasına yardımcı olun ya da belirli bir sayıya tırmanmasını isteyin. Onu yedi kez tek ayak üstünde zıplaması ve sayılarla ve desenlerle çalışma imkanı sunan seksek gibi oyunlar oynamaya teşvik edin. Bir topu kaç kez zıplayabileceğinizi veya durmadan ip atlayabileceğinizi sayın. Uzun atlayışı unutma  :  "En uzağa atlayabildiğin şey nedir?" "Ne kadar uzağa atladığını nasıl hatırlayacaksın?"
Herşeyi say. Sepette kaç tane elma var? Pencerenizin dışında kaç tane ağaç görüyorsunuz? Atıştırmalık ve öğün zamanlarında gıda maddelerini sayın. Çocuğunuzu, her aile üyesi için yeterli sayıda atıştırmalık veya kap hazırlamaya davet edin, çünkü bu sayıdaki gerçek anlamı görmesine yardımcı olur. Pipetlerin bardaklara ve tabakların insanlara eşleştirilmesi bire bir yazışma kavramını geliştirir. Evinizdeki bir binadaki veya sandalyelerdeki pencerelerin sayısını sayın; çocuğunuzun ilgilendiği her şey hakkında sayılabilir.
Oyun oynayın ve bulmacaları çözün.  İplikler, zarlar veya kartlar gibi sayma içeren oyunlar oynayın. Normal bir kart destesiyle "Savaş" ı deneyin ya da Uno oynayın.  Bulmacalar, özellikle de bulmacaları şekillendirir, problem çözme becerileri, şekil tanıma ve mekansal kavramlar geliştirir.
Bir oyun mağazası kur. Gibi  Çocuğunuz bakkaliye, oyuncaklar ve benzeri satın almak ve satmak gibi yapar, o sayma, aritmetik, problem çözme ve basit para kavramları öğrenir.
Yeni yollar aç.  Çocuğunuz kumda oynarken, onu küçük arabalar için yollar yapmaya davet edin. Ardından, yaptığı yollar hakkında konuşması için onu teşvik edin. Bu yollar geometrik olarak tanımlanabilir (düz, kavisli, kapalı vb.).
Bilgisayar kullanımını teşvik edin.  Durumları “matematikselleştirmek” için akıllıca bilgisayar kullanın.
Bir şeyleri toplayın, sınıflandırın ve sıralayın.  Çocuğunuzu koleksiyonlarını sıralamaya teşvik edin - kayalar, mermer, paralar, kabukları, sakızlı ayılar veya başka şeyler. Kaç farklı yaprak şekli bulabilir? Elmaları rengine göre sıralayabilir mi - yeşil, kırmızı veya her ikisinden de?
Çevrenizdeki şekilleri bulun.  Evde ve dışarıdaki şekillere bakın (örneğin, sokak işaretleri). Binalardaki pencereler ve tuğlalar veya köprülerdeki üçgenler gibi nesnelerin içindeki şekillere bakın. Sandviçleri farklı şekillerde kesin ve onları yemeden önce, çocukları olabildiğince çok şekil vermeleri için düzenlemeye davet edin.
Çocuğunuzdan parmaklarını kullanarak numaraları göstermesini isteyin.  "Kaç yaşındasınız? Kaç tane evcil hayvanınız var? Kaç tane kurabiye yediniz?" Sayılarını farklı şekillerde göstermesini isteyin - dördü bir yandan üç parmak diğer yandan bir parmak olabilir.
Her şeyi ölç.  Çeşitli boyutlarda ve şekillerde boş kavanozlar toplayın ve çocuğunuzun bir kavanozdan diğerine su dökerek ne kadar tuttuğunu keşfetmesine ve karşılaştırmasına izin verin. Çocuğunuzun boyunu işaretlemek için bir büyüme tablosu kullanın - kendinizinkini de işaretleyin. Yatak odasından banyoya kaç adım atmanız gerektiğini sayın.
Temizleme sırasında sınıflandırın.  Oyuncakları, kitapları veya sanat malzemelerini bırakmanın zamanı geldiğinde, çocuğunuzu bir şeyler sınıflandırmaya teşvik edin. Aynı şekle sahip tüm blokları aynı kutuya koyun. Bu, "yanında", "içinde" veya "üstünde" gibi, mekansal kelimeleri kullanmak için de iyi bir zamandır.
Çocuklar etkileyici problem çözücülerdir. "Akıl yürütme oyununun" kurallarını öğrenmeye başlıyorlar. Problem ortaya koyma ve problem çözme yoluyla çocuğunuz yaratıcılığını ifade etmeyi öğrenir.  Matematik, dil ve yaratıcılık arasında bağlantı kuracak  - düşünmeyi öğrenmenin  özü  .

https://www.scholastic.com/parents/family-life/creativity-and-critical-thinking/learning-skills-for-kids/your-childs-mathematical-mind.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak