Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çocuklar büyüdükçe ve yeni sorumluluklar aldıkça, daha fazla aktivite ve daha fazla ev ödevi yüklerken, strese daha yatkındır. Çocuğunuzun stresle ilgili olabileceğine dair bu sekiz söyleyici işarete bir bakın.
Gece Kabusları: Uykuyla ilgili korkular, stresli veya travmatik deneyimlere verilen yaygın bir tepkidir. Çocuğunuza, tıpkı kendisininkine benzer duygular yaşayan başka çocukların hikayelerini anlatmanız kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilir. Onların duygularını anladığınızı bilmelerini sağlar.
Okul Ödevlerine Konsantre Olma ve Bitirmede Zorluk Yaşama: Akademik ve sosyal baskılar, özellikle de uyum sağlama ihtiyacı, çocuklar için stresin ana nedenlerindendir. Ders dışı etkinlikler faydalı olsa da, aşırı yoğunluk kaygıya yol açar. Çocuğunuzun önceliklerini uygun şekilde dengelemesine yardımcı olun.
Öfke Artışı: Bazı çocuklar, stres altındayken fiziksel saldırganlık (ısırma, tekme atma veya vurma) veya sözlü saldırganlık (çığlık atma veya isim takma) tepkisi verir. Ayrıca, sabır gerektiren işleri tamamlamada zorlanırlar. Eğer çocuğunuzla konuşmak işe yaramıyorsa (sohbetinizi daha anlamlı kılmak için kitapları kullanabilirsiniz) bir doktor veya terapiste danışın.
Alt Islatma: Kendini güvensiz hisseden ya da kafası çok dolu olan çocuklar, tuvaletlerinin geldiğinin işaretlerini gözden kaçırabilirler. Çocuğunuz “tuvalet kazası” yaşadığında sinirlenmemeniz önemli. Alt ıslatmaya neden olabilecek tıbbi durumların söz konusu olmadığından emin olmak için mutlaka doktora danışın.
Hiperaktif Davranış: Çocuklar yaşadıkları stresi kaldıramadıklarında negatif enerji açığa çıkar. Öfke nöbeti geçirmek, kaçmak ya da sürekli itaatsizlik, yetişkinleri bir sorun olduğu konusunda uyarmanın yollarıdır aslında. Çocuğunuzun enerjisini pozitif ve sakin bir şekilde atmasına yardımcı olun: Derin nefes egzersizleri, dinlendirici müzik dinlemek, esnemek veya yoga bu yollardan sadece bazıları.
Aile ve Arkadaşlardan Kendini Geri Çekme: Taşınmak, boşanma, yeni gelen kardeş ya da okulda zorbalık yaşamak, çocuğun kendini dışlanmış hissetmesine veya korkmasına neden olabilir. Çocuğunuza yakın ilgi ve alaka gösterin, rahat ve iyi hissetmesini sağlamak için bildiği rutinleri sürdürmeye devam edin. Okuldaki arkadaşlarıyla sorun yaşadığından şüpheleniyorsanız, çocuğunuzun öğretmeniyle konuşun.
Yeme ya da Uyku Bozukluğu: Bir çocuk baskı altındayken, yaşadığı huzursuzluk ve endişeler uyku alışkanlıklarını bozar. Yeme alışkanlıklarındaki ani değişiklik (daha az ya da daha çok yemek gibi) başka bir stres belirtisidir. Endişesinin kökenine ulaşmak (genellikle çocuk psikoloğundan ya da bir uzmandan yardım alarak) bu davranışları azaltabilir.
Küçük Sorunlara Aşırı Tepkiler: Bazen, ebeveynleri memnun etme baskısı çocukların mükemmeliyetçi olmalarına ve sürekli endişe duymalarına neden olur. Çocuğunuzun özgüvenini geliştirin, böylece kendi başına zorluklarla başa çıkabilmeyi ve sorunları çözebilmeyi başarabilir.
Kaynak: https://www.scholastic.com/parents/family-life/social-emotional-learning/social-skills-for-kids/8-warning-signs-your-child-under-too-much-stress.html?fbclid=IwAR2eW5_20hsvHFrt2v7cHS60UqZcTbIwdtKGeeYdlLR0fi23IwbnelXW3a8