ÇOCUĞUNUZU EV ÖDEVLERİ KONUSUNDA MOTİVE EDEBİLİRSİNİZ!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ev ödevlerinin faydalarını anlatın. 
Ev ödevleri, çocukların okul dışındaki saatlerde de düşünmelerini ve üretmelerini sağlar. Konuların tekrar edilerek bilginin pekiştirilmesine yardımcı olarak okuldaki eğitimi destekler. Öğrencilerin akademik başarısı üzerinde olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, ev ödevlerini düzenli olarak yapan çocukların; kendi kendine disiplin kurma, verimli zaman yönetimi ve sorumluluklarını sahiplenme gibi beceriler kazandıklarını gösteriyor.

Ev ödevlerinin, sorumlulukları olduğunu öğretin.
Ev ödevleri ve öğrenme işi çocukların sorumluluğudur. Bunu onlara öğretin ve ödevlerini kendi başlarına yapmaları için onları teşvik edin. Çocuklar, ancak kendi kendilerine düşünerek ve hatalarından ders alarak öğrenebilir.

Rehberlik edin ve çabasını övün. 
Ebeveynlerin bir rehber olarak ev ödevleri sürecinde aktif rol almaları gerekir. Ev ödevlerinde rehber olmak demek; yol göstererek çözümü kendi başlarına bulmalarına yardımcı olmak, anlamadıkları konularda öğretici bir etkinlik planlamak veya kendinizi yeterli görmüyorsanız öğretmenlerine başvurmalarını sağlamak, ödevlerini tamamladıklarında kontrol etmek demektir. Araştırmalar, bu konuda ilgi ve destek gören çocukların daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Çocuklar; dikkat ve motivasyon eksikliği, zaman yönetimini bilmemek vb. sebeplerle ödevlerini yapmakta zorlanabilir. Ev ödevini sizinle birlikte yapmak isteyebilirler. Çocuğunuz bu konuda zorlanıyorsa, ödeve başlamadan önce onunla en az 10-15 dakika birlikte vakit geçirin ve ardından her ikinizin de işlerinize odaklanması gerektiğini söyleyerek ödevini kendi başına yapması için onu teşvik edin. Tek başına çalışmayı başardığında onunla gurur duyduğunuzu söyleyin ve çabasını övün. Unutmayın, ev ödevindeki eksiklikleri sizin tamamlamanızın veya ödevi tamamen sizin yapmanızın, çocuğunuzun öğrenme sürecine hiçbir katkısı olmayacaktır.

Öğretmenlerini tanıyın.
Çocuğunuzun öğretmenleriyle tanışmak için veli toplantılarına mutlaka katılın ve gerektiğinde onlarla özel olarak görüşün. Bu görüşmelerde, ödevlerin nicelik-nitelik açısından çocukların yaşına uygun olup olmadığını sorabilir ve okulun ev ödevleri ile ilgili politikasını öğrenebilirsiniz.

Okuldan gelince mola vermesine izin verin.
Çocuklarınızı okuldan gelir gelmez ev ödevlerini yapmaları için zorlamayın. Ödev öncesinde performanslarını artıracak iyi bir mola tüm çocukların hakkı. Sağlıklı atıştırmalıklarla beslenmesi, biraz dinlenmesi ve dilediği gibi zaman geçirmesi için bir süre belirleyin.

Ev ödevi için bir rutin belirleyin.
Çocuklarınızı belirli zaman aralıklarında çalışmaya teşvik ederek zaman yönetimini öğretebilirsiniz. Eve geldikten sonra sırasıyla mola, ödev, akşam yemeği, oyun ve uyku saatlerini belirleyici bir rutin içinde hareket etmelerini sağlayın. Elbette zaman zaman bu rutin dışına çıkarak, sürpriz planlarla onları ödüllendirmeyi de unutmayın.

Renkli bir çalışma alanı kurun!
Çocukların işi ödev yapmak ise, verimli ve ilham verici bir çalışma alanı onların en büyük hakkı. Bu alanın dikkat dağıtıcı olmamasına özen gösterin. Televizyon gürültüsünden uzak ve onların ödevlerine odaklanmasını sağlayacak bir ortam yaratın. Renkli kırtasiye malzemeleri, duvara asılmış bir dünya haritası, ergonomik bir çalışma masası ve sandalyesi, yeterli aydınlatma ile onları çalışmaya motive edebilirsiniz.

Teknolojiyi doğru şekilde kullanmaya teşvik edin.
Çocuklarınızın teknolojiyi, araştırma ve ödevleri tamamlama amacıyla kullanmaları son derece doğaldır. Ödev saatlerinde tablet ve bilgisayar kullanımlarının amacın dışına çıkmaması gerektiğini onlara öğretin. Çocuklarınızın zorlandığı konularda; eğer onu destekleyecek bilginiz yeterli değilse, internetten öğretici videolar bulmalarına yardımcı olabilir ve birlikte izleyebilirsiniz.

Uygun ortam sağlayın. 
Biz ebeveynlerin de boş zamana ihtiyacı var. Ancak ödev saatlerinde, TV izlemek gibi gürültülü, dikkat dağıtıcı veya özendirici aktivitelerden uzak durabilirsiniz. Biraz kitap okuyabilir veya evle ilgili sorumluluklarınıza yönelebilirsiniz.

Ev ödevleriyle ilgili sorunlar devam ederse... 
Öncelikle çocuğunuzu can kulağıyla dinleyin. Ardından öğretmeni ile görüşerek, ödevlerin zorluk derecesi ve çocuğunuzun performansı hakkında ortak bir değerlendirme yapın. Birlikte yeni bir yaklaşım geliştirin. Çocuğunuza karşı, suçlayıcı ve cezalandırıcı bir tavır sergilemeyin. Çaba göstererek başarabileceğine inanması için her zaman motive edici olun.

KidZania’dan sevgilerimizle,

KidZania Anneleri Facebook Sayfasından Alıntıdır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak