Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilir

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

 Böylece çarpım tablosunda yanlış metod uygulandığı için, işlemler de yanlış yapma olasılığı çok oluyor ve çarpma, toplama, bölme, çıkarma gibi matematiğin dört temel işlemi sıkıcı bir hâl alıyordu.
Çocukların matematiği sevmeme nedenlerinden biri dört ana işlemin mantığını bilmediklerinden kaynaklanmaktadır. Bu işlemleri sevdirebilmenin elbetteki bazı yolları mevcuttur. Ancak aile bireyi olarak sizlerin de uygulaması gerekenler mevcuttur.
Çarpım Tablosu Öğretilirken Çocuğa Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

Matematiğin ana kuralı olarak çarpma işleminin mutlaka bilinmesi gerektiği vurgulanmalıdır.
Toplama işlemindeki gibi sayıları toplamayı zevkli hâle getirmek için örneğin 2 ile 2'nin toplamının 2 tane çikolatanın toplamı olduğu gibi metodlar belirlenmelidir.
Yapılan işlemlerin sonucunda çocuğun araba, bebek gibi oyuncaklarla bağdaştırarak göstermesi söylenmelidir.
Çocuğun her öğrendiği işlemi tekrar etmesini sağlamak için ortamlar oluşturun.
Çarpım tablosunun kolayca öğrenebilmesi için çeşitli aktivitelerle pekiştirmesini sağlayınız.Çarpma ile toplamanın yakın ilgisini belirtmek, çarpma öğretiminde ilk temel kural olarak bilinmelidir. Çocukların hatırlamakta zorluk çektikleri çarpmaları bulabilmeleri için, hatırladıkları toplamalardan yada çarpanlardan yararlanmalıdırlar. Bu durumu zevkli hâle getirmek için her bir çarpma işlemi için bir hayvan figürüyle yada sevilen çizgi film karakterinin çizimiyle hatırlama işlemi oluşturulabilir. Özellikle çarpım işleminde 2 ile çarpılan sayılarda, sonucun alt alta iki defa yazılarak toplandığında aynı olduğu bilinmelidir.

Örneğin;

3+3=6

3*2=6

9+9+9=27

9*3=27

Bu şekilde yapıldığında sayılar farklı rakamlı olsa da sonuca kolayca ulaşılabilir.

Örnekteki gibi sayının 2 ile çarpılmasında çıkan sonucun, 3 ile 3'ün toplandığında aynı sonuç olduğu bilinmelidir. Bu metot öğretildiğinde çocuklarda kendi kendine diğer sayıların 2'li ve 3'lü çarpanlarını rahatlıkla hesaplayabilmektedir.

Matematiksel işlemin mantığını çarpanlarda yer değiştirme söz konusu olsa da sonucun asla değişmeyeceği de çarpım tablosu öğretiminde belirtilmesi gereken kurallardandır.

Örneğin;

5+3=8

3+5=8

Bu metodun öğretilmesi çocuğun diğer çarpım işlemlerini de rahatlıkla ezberlemesine sebep olmaktadır. Çünkü çarpım tablosundaki işlemler birbirinin tekrarı niteliğindedir

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber