Bugünkü Dersimiz Mutluluk!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Eğitimde yeni arayışlar içerisindeyiz. Sürekli yeni eğitim modelleri denemeye devam ederken bu kezde eğitimde mutluluğu yakalamaya çalıştık. 

Hayatımızın her alanında yaşanan hızlı değişim, eğitimde de yeni arayışları ve farklı modelleri ortaya çıkarıyor. Geleneksel anlayıştan uzaklaşan yeni eğitim modelleri, okulu, bireyin sadece bilgi kazandığı ortam olarak konumlamıyor, bireyin yaşam becerilerini desteklemek üzerine odaklanıyor.


Hindistan'ın Chennai şehrinde kurulması planlanan okul da eğitimde yeni arayışların en çarpıcı örneklerinden biri olacak. Okulun temel amacı, öğrencilere mutluluğu öğretmek...

Lokasyonuyla, mimarisiyle de sıradan okullardan çok farklı bir anlayışla tasarlanan okulda, standart bir müfredat takip edilmeyecek. Öğrenciler, ne öğrenmek istediklerine kendileri karar verecekler.

Fast Company’de yer alan haberde okulun nasıl bir modeli benimsediği, hedefleri ve yaklaşımları detaylarıyla anlatılıyor.

Çocuklara Mutluluğu Öğretmeyi Amaçlayan Okul

Hindistan'ın Chennai şehrinde kurulacak bir okul, öğrencilere öncelikle mutlu olmayı öğreterek geleneksel okul anlayışına meydan okuyacak.

Hindistan’ın Chennai şehrinde kurulacak yeni bir okulda öğrencileri, ağaçlarla dolu bir meditasyon odasında, kavrayış yeteneği laboratuvarında ya da test mutfağında görebileceğiz. Zira bu okulda bizim bildiğimiz anlamda bir sınıf olmayacak. Okulun temel amacı öğrencilere mutlu olmayı öğretmek. Öğrenme becerileri daha sonra geliyor. Sınavlara hazırlanmak ise müfredatın bir parçası değil.

Riverbend Okulu Kurucu Ortağı Vivek Reddy “Bizler mutluluğun, duygusal zekânın, kendine güvenin ya da kişinin kendini iyi hissetmesi için ne derseniz deyin, onun önemli başarılar elde etmede temel yapı taşı olduğuna inanıyoruz” diyor.

Aslında eğitimcilik geçmişi olmayan okul kurucuları “okul” kavramına farklı bir yaklaşım getirmek hedefiyle yola çıkmışlar. Kampüsü tasarlayan ekipten Mimar Danish Kurani “Sıradan okulları düşündüğümüzde öncelik ‘bilgi kazanımı’ oluyor. Çocukların kafasına önce bilgileri, sonra da becerileri dolduruyorlar. Biz bu anlayışı yıkmaya çalışıyoruz.

Önceliği, öğrencilerin karakter ve kişiliğine vereceğiz. Mutlu çocuklar, şefkatli ve gerçek hayatta güzel işler başaracak insanlar yetiştirmek istiyoruz” diyor.

Ortaokul ve lise öğrencileri için tasarlanan kampüs, çiftliklerin ve okyanusun kenarında yer alıyor. Mimar Kurani, ilham kaynağının insanları 80 yıl boyunca gözlemleyerek güçlü ilişkileri mutlu bir yaşam sürmenin anahtarı olarak belirleyen bir Harvard araştırması olduğunu söylüyor. Köy ortamının güçlü ilişkiler kurmaya yardımcı olduğuna işaret eden başka bir araştırmayı daha göz önünde bulunduran mimarlar, kampüsü küçük bir köye benzetmeye çalışıyor.

Okulda, Antik Hint metinlerinden örnekler işlenerek öğrencilere nasıl daha mutlu bir yaşam sürecekleri de öğretilecek. Kiran Reddy “Bence Batılı bakış açısıyla yaklaştığımızda çevrenin mutluluğumuzu kontrol ettiği hissine kapılıyoruz. Bu yüzden de çevreyi kontrol etmeye çalışıyoruz. Ancak Doğu felsefesinde mutluluğu zihnimizle, bir şeyleri nasıl algıladığımızla, kontrol etmeye daha meyilli oluyoruz. Böylece mutluluğun çevreyle bağlantılı bir durum olmadığına kanaat getiriyoruz. İşte bizim çocuklara öğretmek istediğimiz şey bu” diyor.

İnşaat 2020’de tamamlanacak

Okulda standart bir müfredat takip etmektense öğrenciler, ne öğrenmek istediklerine kendileri karar verecek ve tecrübeleriyle öğrenme sürecine katılacaklar. Bir gün yoğurtlu meyveli Hint içeceği tarifiyle, meditasyonla ya da basketbolla başlayıp yazılım kodlamasıyla devam ederek, Klasik Hint Edebiyatı dersinde okunan şiirlerle sona erebilecek. Ayrıca kampüste iş birlikleri için “sohbet laboratuvarları”, dijital icatlar için laboratuvarlar, galeri ya da sunumlar için kullanılabilecek odalar, müzik, sanat ve dans stüdyoları bulunacak.

Öğretmenler öğrenciler için akıl hocası görevi görerek öğrencilere bağımsız şekilde düşünebilmeyi öğretecek.

Okulun kurucuları, birçok ailenin bu farklı okul modeline kolayca kucak açmayacağını bildiklerini söylüyor. Kampüsün içinde okulun izlediği yöntemlerin verimliliğini araştıran bir enstitü de bulunacak.

Kaynak: Fast Company

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber