Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Mezun olduktan sonra işsizlik problemi yaşayan gençler bu alana yönlendirilirse işsiz kalma gibi problem yaşamayacak
Milli Eğitim Bakanlığı ile Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) arasında protokol imzalandı.
İmzalanan protokolle 30 mesleki ve teknik eğitim veren liseye, aralarında kombi, radyatör, doğal gaz sayacı, oda termostatı ve bağlantı ekipmanlarının yer aldığı bireysel ısıtma sistemi eğitim seti kurulacak. Setlerin ulaşmasının ardından öğretmenlere teknik personeller tarafından eğitim verilecek.
Böylece 30 okulda yaklaşık 90 öğretmen ve 3 bine yakın öğrenciye doğal gaz ile çalışan bireysel ısıtma sistemleri hakkında tatbiki eğitim imkanı sunulacak. İklimlendirme sektörünün ısıtma ve soğutma alanlarında 20 bin kişiye direkt ve 200 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlanacak.
Bu alanı seçen öğrenciler, sürekli büyüyen ve gelişen bir alanda kariyer yapma fırsatına da sahip olacak. İklimlendirme ile ilgili bir bölümden mezun olan öğrenciler, sektörde bir firmanın kendi alanlarına uygun bir şekilde yönetim, mühendislik, teknik departmanlarının hepsinde çalışma imkanı bulabilecek. Özellikle teknik alanlarda, montaj, üretim, servis gibi konularda meslek okul mezunlarına ihtiyaç duyulacak.
Girişimcilere işletme kurma imkanı
Meslek lisesinden mezun olan öğrenciler teknisyen, meslek yüksekokulu mezunu olan öğrenciler tekniker ünvanı ile sektörde görev yapacak. Yeni başlayan teknik personel, 2 bin lira dolayında, 5 yıllık tesisatçı 3 bin 500 lira, boru kaynakçası 4 bin-5 bin lira seviyesinde aylık maaş ile çalışabiliyor. Ayrıca girişimcilik özelliği yüksek çalışanlar, başarılı işletmeler kurabilecek.
Böylece 30 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin tesisat teknolojisi bölümünde görev yapan 90 öğretmen, eğitim alan 3 bin öğrencinin doğal gaz yakıcı cihazlar, ısıtma tesisatı, doğal gaz tesisatı ile ilgili teorik ve uygulama eğitimlerine destek verilmesi hedefleniyor. Eğitim setlerinin, 2018-2019 eğitim öğretim dönemi ilk yarı yılı sonuna kadar okullara ulaştırılması planlanıyor.
2019-2020 eğitim yılında projenin sonuçları değerlendirilerek, tesisat teknolojisi bölümündeki ihtiyacı olan diğer okullara da yaygınlaştırılması hedefleniyor.