Bir Ebeveynin Çocuğunun Eğitimine Dair Hayalleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Artık kendime bir eğitimci VE ebeveyn diyebilirim ve 'ebeveyn değilsiniz, bu yüzden anlamıyorsunuz' ifadesi artık geçerli değil.

Bunu söyledikten sonra yaklaşık 11 yıldır eğitim alanında çalıştım ve sistemi sınıftan bina yönetimine ve bölge idaresine kadar gördüm, bu da bana eğitimin nasıl yapıldığına dair oldukça benzersiz bir bakış açısı sunuyor
 

Bununla birlikte, yaklaşık 11 yıldır eğitim sektöründe çalışıyorum. Sınıftan başlayarak, bina yönetimi ve yerel yönetime kadar tüm sisteme hakimim. Bu da benim, eğitim ile ilgili özgün bir bakış açısına sahip olmama olanak sağlıyor.   

Oğlum, şu andan itibaren beş yıldan az bir süre içinde eğitim sistemine giriş yapmış olacak. İşte, o eğitimine başlamadan önce gerçekleşmesini umduğum on hayalim.

1) Derslere daha fazla zaman ayırmak için oyun süresini feda etmeyecek bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oyunun, en güzel araştırma yöntemi olduğu söyleniyor ve ben oğlumun bolca araştırma yapmasını istiyorum.   

2) Farklılaşma ve bireyselleştirilmiş öğrenim sözlerinin gerçekten arkasında duran bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oğlum, tıpkı diğer her çocuk gibi eşsiz. Bu yüzden ona öyle davranılmasını istiyorum. Sıklıkla, bu stratejileri iş yapma biçimimizden ziyade istisnai ‘olaylar’ olarak ele alıyoruz.  

3) En yenilikçi ve en yaratıcı eğitimcilerin peşinden giden, onları cesurca işe alan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Oğlumun, büyük düşünen ve yaratıcı eğitimcilerden eğitim almasını istiyorum. Oğlumun öğretmenlerinin derslerini ‘Ya başka türlü olsaydı?’ sorusunun üzerine kurmalarını istiyorum.  

4) Fiziki olarak, mevcut eğitim sisteminden tamamen farklı gözüken bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Çoğu okulun mimari düzeni, çocukların ihtiyaç duyduğu öğrenim deneyimleri için elverişli değil. Bu nedenle, okulların yeni yaklaşımları hesaba katarak gerektiği şekilde gözden geçirilip biçimlendirilme zamanı çoktan geldi.

5) Varolan okul ve toplum sınırlarının çok ötesine geçen, özgün öğrenme deneyimlerini yaratmaya ve tasarlamaya söz vermiş bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Dünya küçülüyor ve gelecek, küresel bağlılıkta. Oğlum, kendi toplumunun ötesini görme şansını hak ediyor.


6) Dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için çözmemiz gereken sorunları çözen bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Toplumun maruz kaldığı ciddi sıkıntıların azaldığı yok. Madem öyle, sorunları çözmek için, her gün okullara giren tüm o bilgiden ve beyin gücünden neden yararlanmayalım ki? Oğlumun, büyüdükçe kendisini de etkileyecek bu sorunlar üzerine çalışmasını istiyorum.  

7) Oğlumun öğrenimini doğanın bütünsel bir parçası olarak gören ve onu küçük farklı öğrenme birimlerine bölüştürmeyen bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Eğitim, akışkan bir süreçtir; dört duvar arasına sıkıştırılamaz ve kesinlikle soyutlanmamalı.

8) Kendine engeller koymayan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Çoğu zaman ne yapmamız gerektiğini ve neyin doğru olduğunu biliyor oluyoruz ancak hiçbir şey yapamıyoruz, çünkü kendi yarattığımız sistem bize engel oluyor. Oğlum bürokrasinin aradan çıkmasını bekleyemez.


9) Tüketimden çok üretime odaklanan bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Elbette, oğlumun temel bilgilere ihtiyacı olacak. Ancak, en nihayetinde o temel bilgilerle bir şeyler yaratması gerekecek ve bu ondan beklenecek. Oğlumun yalnızca hazır yemeği tüketmesini istemiyorum… O yemeği pişirebilmesini istiyorum.

10) Oğlumun sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılayacak kadar esnek ve uyum sağlayabilen bir eğitim sistemi hayal ediyorum. Şu anda bilmesi gereken şeyler, ileride bilmesi gereken şeyler ile bir değil ve eğitim sisteminin de bunun farkına varmasını istiyorum.

Sizin, çocuğunuzun eğitimi için hayalleriniz neler?

Kaynak: http://www.justintarte.com/2016/01/10-dreams-i-have-for-my-sons-education.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak