Bilişimle Üretim Eğitimi Çalıştayı Ankara'da başladı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

  Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bilişimle Üretim Eğitimi ve Bilişim Teknolojileri (BT) İl Koordinatörleri Çalıştayı, 24 Haziran 2019 tarihinde Ankara'da başladı.Beş gün sürecek çalıştayın açılışını Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha DENEMEÇ gerçekleştirdi. Çalıştaya; YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ, Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Asaf Murat KARAPINAR, Prof. Dr. Selçuk ÖZDEMİR, Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüklerinin Daire Başkanları, MEB Uzmanları, 81 ilden BT İl Koordinatörleri ve FATİH eğitmenleri katıldı.

 
Çalıştayın açılışında konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Reha DENEMEÇ bakanlığın, eğitim teknolojilerinin sunduğu imkânlar eşliğinde, öğrenme ve öğretme ortamlarına dijital dönüşümün fırsatlarını sunmak için ciddi atılımlar yaptığına dikkat çekti. Bilişimle Üretim Uygulamasıyla, dijital becerileri geliştirecek içerik zenginleştirme ve öğretmen eğitimlerine odaklanıldığını belirten DENEMEÇ, şunları ifade etti: "Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzün yanı sıra, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü işbirliğinde ve Vakıfbank'ın katkılarıyla 2018-2019 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Ankara, İstanbul ve Siirt illerinde toplam 15 okulda gerçekleştirilen Bilişimle Üretim uygulamamız, hayli başarılı sonuçlar vermiştir. Pilotlamada, öğrencilere bilişimle üretim ve algoritmik düşünme becerileri kazandırmak amacıyla üç boyutlu tasarım ve akıllı cihaz tasarımı etkinlikleri yürütülmüştür. Bunlara ek olarak öğrencilere problem çözme ve eleştirel düşünme becerisi kazandırmak,  üretkenliklerini artırmak, takım çalışmasına katılmak gibi hayata hazırlayan beceriler önemsenmiş ve desteklenmiştir. Bu süreçte eğitim yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, yüz yüze ve uzaktan hizmet içi eğitim faaliyetlerine alınarak bilgi ve birikimleri daha dinamik bir niteliğe büründürülmüştür.

Bu pilot uygulamanın geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli bilimsel katkılar sunan Prof. Dr. Selçuk O?ZDEMI?R ve ekibine teşekkür eden DENEMEÇ, bilişimin fırsatlarıyla birlikte tehditleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, özellikle küçük yaştaki öğrencileri ilgilendiren birtakım tehditler ve uygun olmayan içeriklerle nasıl mücadele edilebileceği konusunda söyleşiler yapılmasının fayda sağlayacağının altını çizdi ve öğretmenlerin, öğrencilere ulaşma konusunda yetkin kişiler olduğuna değindi.

FATİH Projesi'yle bugüne kadar dijital dönüşüm konusunda birçok çalışma yapıldığını söyleyen DENEMEÇ, 2023 Eğitim Vizyonu ile de insanı merkeze alan bir yaklaşımla eğitimde teknolojik dönüşümün devam ettiğini belirtti.

YEĞİTEK Genel Müdürü Anıl YILMAZ da, çalıştaya katılan BT İl Koordinatörleri ve FATİH eğitmenlerine, "Sizler, bizim sahadaki elimiz ayağımızsınız. Çalıştaydaki iş birliğinizden ötürü hepinize şimdiden teşekkür ediyor, çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"Pilot uygulama, Eylül ayından itibaren 81 ilde, 150 ilk ve ortaokulda yapılacak"

Ardından Bilişimle Üretim Projesi'ni anlatan YEĞİTEK Eğitim Teknolojileri ve Teknik Destek Hizmetleri Daire Başkanı Asaf Murat KARAPINAR, 2023 Eğitim Vizyonu belgesindeki "Öğrencilerimizle birlikte, kendilerine bilişimle üretim becerileri kazandırmaya yönelik olarak, kodlama ve 3D tasarım etkinlikleri yürütülecektir." hedefi doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyerek pilot uygulama hakkında şunları ifade etti: "Pilot uygulamamız, 3 ilde 15 okulda, 27 öğretmen ve 2662 öğrencinin katılımı küçük ölçekte gerçekleştirilmiştir. Kısa bir sürede yoğun bir tempoda geçen süreç yakından takip edilmiş ve değerlendirilmiştir. Olumlu ve olumsuz tüm sonuçlar değerlendirilmiş ve orta ölçekli pilotun planlama çalışmaları başlatılmıştır. Orta ölçek pilotun ilkokullarda 3 ve 4. sınıflarda, ortaokullarda ise geçen yıldan pilot uygulamaya dâhil olan 15 okulda 5,6 ve 7. sınıflarda, yeni dâhil edilecek ortaokullarda sadece 5. sınıflarda uygulanması planlanmaktadır. Pilot uygulamanın, Eylül ayından itibaren 81 ilde, 150 ilk ve ortaokulda yapılması için çalışıyoruz."

Millî Eğitim Uzmanı Gizem TOPAÇ da, bilişimle üretim pilot uygulama süreci hakkında ayrıntılı bilgileri aktardığı sunumunda, bilişimle üretim kültürünün okullara yaygınlaştırılması ile dijital içerikleri etkin kullanma ve geliştirme kültürü edinmiş lider öğretmenlerin yetiştirilmesinin gerekliliğine değindi. Ayrıca, planlanan orta ölçekli pilot uygulamada bilişimle üretim eğitim içeriklerinin ve öğrenme yönetim sisteminin EBA'dan sunulacağını belirtti.

120 katılımcıya bilişimle üretim faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturma eğitimi verilecek

Prof. Dr. Selçuk ÖZDEMİR de, Bilişim Garajı uygulamasının yanı sıra Sanat Garajının da planlandığı bilgisini vererek, "Çocukları dönemin araçlarıyla eğitelim. Yıkıcı olan, teknoloji değil; eğitim sistemlerinin teknolojinin getirdiği dönüşüme ayak uyduramamasıdır." dedi. ÖZDEMİR öğretmenlerin, toplumu keskin virajlardan kurtarma gücüne sahip olduğuna da vurgu yaptı.

2023 Eğitim Vizyonu hedefleri ışığında 28 Haziran'a kadar devam edecek olan Bilişimle Üretim Eğitimi ve BT İl Koordinatörleri Çalıştayı'nda, 81 ilden katılan BT İl Koordinatörleri ve FATİH eğitmenlerinden oluşan 120 katılımcıya bilişimle üretim faaliyetleri hakkında farkındalık oluşturma eğitimi verilecek ve çalıştayın son iki gününde de BT İl Koordinatörleriyle bundan sonra yapılacak ortak çalışmalar konusunda istişarelerde bulunulacak. 
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber