Bebeğe kitap okumak ve kitap sevdirme yolları

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1. Onunla aranızda kurulan bağı güçlendirmek 
2. Büyüdükçe, kitap okuma alışkanlığı kazanmasını kolaylaştırmak. Duygusal gelişimi açısından da bebeğe kitap okumak önemlidir. Kitap okurken onunla geçireceğiniz zamanda, ona vereceğiniz direk ve yoğun ilgiden memnun kalacak, kendini güvende ve mutlu hissedecektir.

Bebeğe kitap okumak yolculuğunda muhtemelen hepimiz benzer süreçlerden geçtik. İlk aylarda ona sakin bir ses tonuyla içerisinde bol bol tekrarların olduğu, onun da dinlerken hoşnut mırıltılar çıkardığı kitapları okuduk. Ardından 1 yaş itibariyle dokunarak hissetmekten keyif alacağı kitapları eline verdik. Şimdi sıra 18 aylık ve üzeri olan bebeğinize kitap sevdirme yolunda atacağınız yeni adımlara geldi.

İşte 18 aylık itibariyle bebeğe kitap okumak keyfini katlamanın ipuçları:
Bebeğinize kitap okurken o anlamasa bile ona okuduğunuz kelimeler ile ilgili sorular sorun, onunla sohbet edin.
Okuduğunuz kitaptaki resimleri ona göstererek anlatın, resimler ile ilgili “ne renk, nerede” gibi sorular sorun, onunla sohbet edin.
Okuduğunuz kitaptaki resimlerde hayvanlar varsa seslerini taklit edin.
Kitap okumak için bebeğinizin enerjisinin bol olduğu zamanlar yerine daha sakin olduğu zamanları seçin. Örneğin birlikte dans ettikten, kitap köşesine geçebilirsiniz.
Evinizde onun erişebileceği kitaplarının olduğu bir köşe yapın, ya da kitaplarını koyduğunuz ayrı bir sepet oluşturun. Böylece kendi de uzanıp, karıştırarak, özgürce seçimini yapacaktır.
Her gece yemekten sonra veya yatmadan önce bebeğinize ‘iyi geceler’ kitabı okuyun veya ona ‘kendi ailenizden’ bir anı ya da bir masal anlatın.
Beraber okuyacağınız kitabı ona seçtirin. Kitabı, onun tutmasına ve sayfalarını çevirmesine izin verin.
Seçtiğiniz kitap kısa, bol resimli ve büyük yazılı olsun.
Kitabı okurken kelimeleri bir ritim ya da melodi ile seslendirin ve bebeğinizi kucağınızda otururken bu ritme uygun olarak onu dizinizde hafifçe zıplatın.
Bebeğinizin sırtına hafifçe vurarak kitaptaki kelimeleri yüksek sesle aynı tonda tekrarlayın. Yüksek sesle bebeğinize okuduğunuz kitaplar, onun hayal gücünü güçlendirecektir.
Bebeğinizin ‘en gözde, en sevdiği’ kitabını birlikte okuyarak keşfedin ve bu kitabı ona tekrar tekrar okuyun. Sevdiği sayfayı o sıkılana kadar çevirmeyin.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak