Başka Bir Eğitim Mümkünmüş Dedirten "WALDORF OKULLARI"

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bildiğimiz klasik eğitimlerden farklı bir eğitim. Çocukların ilk 7 yılını hayatın bütününü belirlediğinden yola çıkan waldorf pedagojisi. Çocuğu birey olarak görüp yaratıcılığını, öğrenme yeteneğini, düş gücünü, iradesini ve, iyimserliğini destekleyen, bütüncül bir eğitim tasarımını savunuyor. Öncelikle okulda bilgisayar,  zararlı plastik oyuncaklar, sağliksiz yemekler vs. gibi her okulda görmeye alışık olduğumuz cocuk gelisimine zararli oğeler yok. oyuncaklar tahta, pamuk, yun gibi dogal maddelerden yapilmis. cocuklar sanatla, oyunla, hareket ederek ve oynayarak matematik, tarih, bioloji akliniza ne gelirse oğreniyorlar. Buradaki amaç çocukların doğal yollardan öğrenmeleri. Zararlı materyaller tercih edilmiyor

İşte bu okulları tercih eden dünyanın en zenginleri
Teknolojinin kalbinin attığı yer Silikon Vadisi’nde E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi teknoloji devlerinin çocuklarını Waldorf yaklaşımıyla teknolojiden arındırılmış bir okula göndermeyi tercih etmelerinin bir sebebi olsa gerek değil mi? Bu okul, Waldorf School of the Peninsula.

Tüm dünyada, 600’ü Avrupa’da, 150’si Amerika’da ve 100’ü dünyanın geri kalan bölgelerinde olmak üzere 850 Waldorf Okulu bulunuyor. Ayrıca yine dünyada 1200 Waldorf Anaokulu bulunuyor. Bu okullar 32’den fazla ülkede hemen hemen 120 bin çocuğa eğitim-öğretim sağlıyor. Waldorf öğretmenleri yetiştirmek üzere tüm dünyada 50’nin üzerinde “Öğretmen Enstitüsü” var.

100 yıllık bir eğitim sistemi

Rudolf Steiner tarafından geliştirilen Waldorf Yaklaşımı ilk olarak 1919 yılında Almanya’da ortaya çıkmıştır. Erken çocukluk dönemi eğitim programlarından birisi olan bu yaklaşım, çocuk ruhunun düşünme, hissetme ve istekli olma yapısının gelişmesini sağlayarak, yaşam hakkında bilgi sahibi olma ve sağlıklı ve yapıcı bir yolla yaşamda aktif rol almasına yardımcı olmayı amaçlar. Waldorf Eğitim Motodunda temel ilke öğrencilerin kendi görgülerini ve dünyadaki yerlerini anlamaya yönelik bir anlayış biçimi geliştirmelerini sağlamaktır. Bir içeriği çocuğa zorla öğretmek yerine, çocuğun uyandırılmış ve geliştirilmiş yeteneklere ulaşmasını amaçlamaktadır.

Kalp,akıl ve yetenek felsefesi

Waldorf eğitiminde temel ilke öğrencilerin kendilerini ortaya koymasıdır. Bu eğitim sistemine göre insanlar belirli bir milletin üyesi değil, dünya vatandaşıdır. Bu nedenle çocukların tüm yönleriyle eğitilmesini amaçlayan Waldorf Eğitiminde bütün çocuklar için “Kalp,akıl ve yetenek” felsefesi benimsenmektedir.

İkinci ve üçüncü sınıfa kadar okuma öğretilmiyor

Waldorf Okullarında anasınıfında akademik içerik yer almamakta, eğitimin devamındaki ilk yıllarda da akademik bilginin yeri çok az olmaktadır. Birinci ve ikinci sınıfta harfler tanıtılsa da, ikinci ve üçüncü sınıfa kadar okuma öğretilmemektedir. Bunun yerine sanat, müzik, bahçe işleri ve yabancı diller ( genellikle başlangıç sınıflarında iki tane olmak üzere) gibi konulara yer verilmektedir.

Plastik de yok, elektronik araçlar da!

Waldorf okullarınının sınıflarında plastikten yapılma hiç bir malzeme kullanılmamakla birlikte çocukların elektronik araçlar kullanmaları da istenmemektedir. Çocuklar tahta bloklar, ipek, yün, taşlar, çam kozalakları gibi doğal materyallere etkinliklerini gerçekleştirmektedir. Oyuncakların basit ve doğal olması çocuğun hayal gücünü daha aktif hale getirmekte ve böylece yaratıcı akıl için daha iyi bir zemin hazırlanmış olmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber