BABANIN ÇOCUĞUN ALTINI DEĞİŞTİRMESİNDE SAKINCA VAR MI?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

BABANIN ÇOCUĞUN ALTINI DEĞİŞTİRMESİNDE SAKINCA VAR MI?

Hayır…

Babanın çocuğun altını değiştirmesinde, eşine yardımcı olmasında hiçbir mahzur yoktur…

Burada önemli olan, çocuğun altının“ sadece bir kişi” tarafından değiştirilmesidir… Bu anne de olur, baba da…

Çocuğun altının sürekli aynı kişi tarafından değiştirmesine özen gösterilmesi kazandırılacak kişisel auralar açısından önemlidir.

Bu yüzden alt değiştirmede “sadece bir kişi” prensibine mümkün olduğunca uyulmalıdır.

Bu mümkün değilse sadece ikinci bir kişi, birinci kişinin yerini alabilir.

Her seferinde farklı farklı kişilerin çocuğun altını değiştirmesi kazanılacak özellikler açısından doğru değildir

Mecbur kalınmadıkça çocuğun altı tek kişi tarafından değiştirilmelidir. Bu işi birden çok kişinin yapması çocuğun birtakım duygusal kazanımlar edinmesine engel olabilir. Ancak gerçekten mecbur kalınan durumlarda çocuğun altını değiştirme görevi şu öncelik sırasına göre diğer kişilere devredilebilir:

1. Öncelik; anne veya baba.
Eğer çocuğun altını değiştirme işi anne tarafından üstlenildiyse ama bu iş anne tarafından geçici bir süre yerine getirilemeyecekse çocuğun en çok bir arada bulunduğu, duygusal temas bakımından ikinci en yakını olan baba bu görevi üstlenmelidir. Böylece çocuk aynı zamanda baba ile de bağ kuracaktır. Ancak her alt değiştirme esnasında baba çocuğun yanında olamayacaksa, ikinci öncelik sırasındaki kişilerden biri bu görevi üstlenmelidir. Evde sürekli baba var iken, başka bir kişinin bu görevi üstlenmesi çocukla baba arasında kurulacak bağlanma fırsatını değerlendirmemek olur.

2. Öncelik; yetişkin bir hanım.
Çocuğun her ihtiyacı olduğunda babanın alt değiştirmek üzere yanında olamaması halinde bu iş şu kişilere aktarılabilir: anneanne, baba-anne, teyze, hala…

Bu yakınların çocuğun ihtiyaç duyduğu her

anda onun altını değiştirebilecek imkânı yoksa (arada bir sunulan yardım geçerli değildir) ergenlik çağını tamamlamış kız kardeş, bakıcı, herhangi bir yetişkin yardımcı kişi...

Henüz ergenlik dönemini tamamlamamış bir kız çocuğunun kardeşinin altını değiştirmesi doğru olmaz. Ergenlik dönemini geçmiş olsa da erkek kardeş, çocuğun alt değiştirmesinde en son düşünülecek yardımcı olabilir… Eğer çocuklar kardeş büyütmeye yardım etmek istiyorlarsa, bez getirme, götürme gibi yan faaliyetlerde bulunabilirler.

3. Öncelik; çocuğun bedeninin teslim edileceği ve temizliğini yapacak kişinin kendisinin de çocuk olmaması önemlidir. Özenli davranmak, tiksinmeden temizlik yapmak, şefkatli ve sevecen olmak ancak belli bir olgunluğun getireceği farkındalığı gerektirir. Bundan dolayı oldukça zorunlu haller dışında çocuğun henüz lise çağından küçük ablası, abla olmaması halinde o çağlardaki başka kız çocukları üçüncü sırada yer alır. Aynı yaşlardaki erkek çocukları tercih edilmemelidir. Bu çağlardaki gençlerin kendi kardeşi dahi olsa bir çocuğun altını değiştirmekten hoşlanmayacağı bilinmelidir.

Pedagog Adem Güneş

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak