Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Tüm Türkiye'ye Örnek Olabilecek Tasarım Beceri Atölyeleri

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yapmış olduğu güzel çalışmalardan birisi de Bakanımız Sn Ziya Selçuk'un defaatle üstünde durduğu ve 2023 Vizyon belgesinde öne çıkan Tasarım Beceri Atölyeleri olmuş. Özelikle Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezinin kapısından girdiğiniz andan itibaren eğitim tarihine ışık tutan eğitim materyalleri sizleri karşılıyor ki daha en baştan insan büyüleniyor. Bu şekilde bir zamanlar eğitimde kullanılan malzemeleri gördükçe insan hem eğitim tarihini öğreniyor hemde kendinizi o zamandaki eğitiminin içinde buluyorsunuz.

Sn Seyfullah Okumuş'un Aydın İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başlamasından sonra kurulan Aydın Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezini gezme fırsatı buldum . Merkezde öğrencilerin yanı sıra öğretmenlere de tasarım ve beceri atölye mantığı kavratılarak okullarında pratiken uygulama fırsatını da veriyor. Yani öğretmen arkadaşlar bu merkezde uygulamalı hizmetiçi eğitimler alarak sahip oldukları bilgileri kendi okullarında uygulayarak Aydındaki tüm okullarda Tasarım Beceri Atölyelerinin kurulmasına da katkı sağlamış oluyorlar . Yani kısacası bu merkez sayesinde ; Aydın'da bakanlığımızın eğitim 2023 vizyonu kapsamında ,özellikle tüm seviyelerde ki okullarda tasarım beceri atölyelerinin kurulması ,öğrencilerin bu ortamlardan yarar sağlamaları, günlük yaşam becerilerini geliştirmeleri, özgüven kazanmaları, problem çözme becerilerini geliştirmeleri, gibi birçok olumlu beceri deneyimlerine fırsat kılmalarına alan yaratmış.Aydın Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezinin en önemli işlevselliği ise tabi ki asıl kurulma amacı olan öğrencilerin eğitimlerine farklı bir boyut kazandıraracak şekilde eğitimler vererek 21. yy anlayışına uygun tüm boyutlarıyla becerilerini geliştiriyor olması olarak vurgulayabilirim.

Aydın il milli eğitim müdürlüğü bilim akademisi ve tasarım beceri atölyeleri merkezinde 6 adet atölye mevcuttur.Bu Atölyeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1)AHŞAP ATÖLYESİ
Her yaş grubu öğrencinin öğretmenleri ile birlikte önceden planlanmış zamanlarda hazırlamak istedikleri projelerini yaptıkları, birçok ahşap aletlerinin (torna,kıl testere,vb)olduğu atölye.

2)EL SANATLARI ATÖLYESİ
Her yaş grubu öğrencinin öğretmenleri ile birlikte çömlek tornaları, kil hamurları ve mozaik taşları ile ürünler çıkardıkları ve toprağa dokunarak rehabilite oldukları atölye.

3)ROBOTİK-KODLAMA ATÖLYESİ
Her yaş grubuna göre bir çok robot setini içinde bulunduran atölyede kodlama eğitimlerini de öğrenci yaş grubu ve seviyelerine göre alabiliyorlar. Bu sene ayrıca düzenleyecekleri robot yarışmaları neticesinde ise ilde bu anlamda başarılı ve ilgili öğrenciler ile bir araya gelip birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ülkemizi ve ilimizi temsil etmek istiyorlar.

4)3-D YAZICI VE TASARIM ATÖLYESİ
Atölyede 3-d yazıcılar ile bir çok akıllı makinenin prototipini basıyorlar ve makineye ait çizimlerinin nasıl yapıldığını ? tasarlama sürecini, öğretmen ve öğrenciler ile paylaşılıyor. Daha sonra projelendirdikleri ürün veya ürünleri yapmak için gruplar oluşturarak çalışmaları sürdürüyorlar.

5)GREEN-BOX ATÖLYESİ
Bu atölye aslında çok ayrı bir önem taşıyor. Çünkü günümüz öğrencileri özellikle 10 yaş ve üstünde youtube izleme alışkanlığı oluşmuş durumda. Bu öğrencilerin izleme alışkanlığı edindikleri, özendikleri bu platformun nasıl işlediğini ,videoların nasıl çekildiğini, montajın ne olduğunu, green-box denen atölyede neler yapabilecekleri öğrencilere uygulamalı olaraj anlatılıp onlardan artık izleyen değil izleten tarafa geçmeleri isteniyor ve bu doğrultuda eğitimler ile destekliyorlar . Ayrıca bu seneden itibaren green-box atölyede İl genelinde eğitimde iyi örnekler sergileyen , projeleri ile ilde değer katan öğretmen, idareci ,öğrenci fark etmeksizin ,atölyeye davet edip ,başarılarını videolar ile destekleyip hem il hem ülke genelinde başarılarının yaygınlaşmasını sağlayacaklar.

Bu sene atölyelerine bir yenisini daha eklemeyi hedefliyolar. Bu anlamda okullardan topladıkları eski ders filmlerini ve eski film makinelerini, eğitim materyallerini hem bir müze hem eğitim alanı olarak bir veya birkaç atölyede uygulamayı planlıyor ki bunu da ayrıca çok değerli buldum.

Kısacası Aydın Tasarım Beceri Atölyeleri Merkezi tüm Türkiye'ye Örnek Olabilecek şekilde kurulmuş ve işliyor .Bu vesileyle başta Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş olmak üzere BİLİM AKADEMİSİ VE TASARIM BECERİ ATÖLYELERİ MERKEZİ KOORDİNATÖRLERİ UMUT IŞIK ve BEKİR TUTAR'a teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 13 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan

Sedat Değer

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber