Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez uygulanan ara tatil Cuma günü başladı. Kütahya, tatilde hem eğlenip hem de öğrenmek isteyen öğrenciler için birbirinden farklı imkanlar sunuyor.
KURULUŞUN VE KURTULUŞUN GURURUNU YAŞAYIN
Domaniç’te “Osman Gazi’nin Beşiği” olarak kullanılan “Mızık Çamı”nı görebilir, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi “Hayme Ana”nın kabrini ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı kurtuluşun şehri Kütahya’da zaferin ve kurtuluşun onuru zafere giden yolda on binlerce şehidimizin kanıyla sulanmış Dumlupınar ve Altıntaş ilçelerinde yaşanır.
TARİHİN İZLERİNİ SÜRÜN
Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Dumlupınar’da Dumlupınar Şehitliği ile Kurtuluş Savaşı sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün karargâh olarak kullandığı, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden Halide Edip Adıvar’ın da konakladığı ve günümüzde müze olarak hizmet veren Atatürk Karargah Evi’ni ziyaret edip tarihin izlerini sürebilirsiniz.
ZAFER ANITI’NI İNCELEYİN
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli noktalarından biri de Kütahya’nın Altıntaş ilçesi. Türk Kurtuluş Savaşı Şehitlerine atfedilen ve temeli Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı" ile Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliğini ziyaret edip, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutan Meydan Muharebesini sevk ve idare ettiği alanı inceleyebilirsiniz.
3 Eylül 1922 tarihinde Cevizderesinde Rauf Yüzbaşı komutasında Yunan askerine ağır kayıplar verdiren şehitler ve gaziler anısına yaptırılan Emet Cevizdere Şehitliği, Tavşanlı Derbent Şehitliği, Oyuktepe Şehitleri Anıtı, Gediz Abidesi ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan bütün anıtları inceleyip bilgiler edinebilirsiniz.
MÜZELERİ ZİYARET EDİN
Kütahya’yı tanımanın en keyifli yollarından biri de müze ziyaretleri.
Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşamış, birbirinden önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya’da sizi geçmişe götürecek, önemli eserlerin sergilendiği çok sayıda müze var.
Türkiye’deki ilk ve tek Çini Müzesi, Lajos Kossuth Müzesi, Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Jeoloji Müzesi, Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi, Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Müzesi, Sıtkı Olçar Çini Müzesi, Simav Belediyesi Kent Müzesi, Tavşanlı Belediye Müzesi’ni ziyaret edip geçmişin en keyifli, bilgi dolu yolculuğuna çıkabilirsiniz.
ANA TANRIÇA KİBELE, KRAL MİDAS VE DOĞA TANRISI PAN’LA FRİGYA’YI GEZİN
Adaletli Kral Gordios ile Ana Tanrıça Kibele’nin oğlu, zenginliğin sembolü, eşek kulakları ve dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle ünlenen Kral Midas ve çocukları için dünyada ilk kez oyuncak üreten, mozaiği keşfedip mimaride kullanan, çengelli iğneyi (fibula) Anadolu’ya kazandıran halkın vatanı Frigya’yı da görmeniz gereken yerler arasına eklemelisiniz.
İLKLERİN KENTİ AİZANOİ SİZİ BEKLİYOR
UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tarihi M.Ö. 3000'li yıllara dayanan Aizanoi Antik Kenti Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, il merkezine sadece 50 km. uzaklıkta.
Dünyanın ilk borsası, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ve dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksiyle Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olan Aizano’yi de mutlaka görmelisiniz.
TERMAL SULARDA TATİLİN KEYFİNİ ÇIKARIN
Frigya, Roma, Selçuklu ve Osmanlılar’dan günümüze ulaşan, dünyaca ünlü Kütahyalı Seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övgüyle söz ettiği, yüksek termal değerlere sahip, sağlık turizmi açısından son derece önemli olan Kütahya’nın termal sularında tatilin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.
ORMANLARDA NEFES ALIN
Kütahya orman varlığı açısından Türkiye’nin en zengin illerinden biri. Bu zenginliğin hem tadını çıkarın hem de kıymetini bilin. Ara tatilinizde ormanlarda doğayla iç içe vakit geçirip bir fidanı da toprakla buluşturabilirsiniz.
Tatil boyunca ailenizle birlikte yapabileceğiniz etkinliklerin tamamına “http://aratatil.meb.gov.tr/” adresinden ulaşabilirsiniz.