Anaokuluna Başlayacak Oğlunun Öğretmenine Anneden Mektup

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Beş yıl önce, en büyük oğlumun Anaokulu öğretmenine her kim olursa olsun bir mektup yazdım. Şimdi beşinci sınıftaydı ve ne kadar uzun ve garip bir yolculuk oldu. Zayıf yönleriyle çalışmaya zorlayan, güçlü yanlarından övgüyle bahseden ve başarı hissetmesi için fırsatlar veren şaşırtıcı eğitimciler oldu. Ve minnettarım.

Okulu sevip sevmemek gerçekten pamuk ipliğine bağlı olabilir. Çocukların okulu sevmeleri ve başarı hissini yaşamaları için çok erken yaşlarda böyle harika öğretmenleri olması önemlidir. Çocukların sınıftaki otorite figüründen muhtemelen hoşlanmayacakları sonraki yılları aşabilmeleri için, bu duygulara ihtiyacı vardır.

Şimdi sırada, üstü başı her zaman kirli, sürekli raflara tırmanan, elinden kılıcını düşürmeyen ve 11 yaşındaki bir oğlanın sesiyle konuşan ikinci oğlum var.

Yani mektubumu güncellemenin zamanı geldi.

Parmağımı öğrenci listesinde aşağı doğru kaydırıp oğlumun adını arayıp bulduğumda hemen yanında sizin, yani öğretmeninin ismini de bulmuş oldum.

İnsanın sadece bir isimden yola çıkarak umutlar ve hayaller beslemesi çok ilginç. Bir öğretmen olarak ben de bu duyguyu hep hatırlamalıyım ki böylece kendi çocuklarının isimlerinin yanında ismimi gören ebeveynlerin neler hissettiklerini anlayabileyim.

Zaten okulun ilk günü hemen bununla yüzleşeceksiniz. Çocuklarınızdan birinin, kapıda ayakkabısının cırt cırtlarını kapattığını gördüğünüzde bütün eğitim politikaları pencereden uçup gider. Ya da ufaklıklardan birinin sırtında okul çantası, elinde beslenme çantasıyla sizin sınıfınıza girip gözden kaybolduğunu gördüğünüzde eğitimle ilgili bütün konu başlıkları bir anda yok olur. Ebeveynlere altı saat sonra gelmelerini haber veren ilk zille birlikte standart sınavlara yönelik tüm ilginizi kaybedersiniz. Elbette öğretmenlerin zorluklar, fon bulma meseleleri ve kontrolleri dışındaki problemlerle yüzleştiklerini biliyorum ama yine de bu dileklerle dolu mektubu oğlumun öğretmenine yazıyorum.

Onu olduğu gibi görün. Çok derin düşünceler ve sorularla dolu bir sohbeti yürütebilir ama ne yazık ki sizinle ya da arkadaşlarıyla yapacağı bu sohbet için sınıftaki sessizlik zamanlarını seçebilir.
Sınırları aştığında onu affedin. Kaba şakalardan ya da basit argo kelimelerden hoşlanabilen bir izleyici topluluğunun karşısında oyun oynuyor. Bazen Karanlık Taraf’a geçebilir ama umarım Aydınlık Taraf’ın da aynı şekilde cazip olabileceğini anlamasını sağlarsınız.
Hastalanıp okula gelmediğinde içten içe rahatlasanız da sizin yanınızda güvende olsun.
Bizim size yardımcı olabilmemizin yollarını bulun. Bir ebeveynin en büyük korkusu, okulun başlamasıyla birlikte çocuğunun gün içinde ne yaptığını bilemez hale gelmektir. Keşke onun neler başarabildiğini görebilmek için duvardaki sinek olsaydım dersiniz. Aynı şekilde başarısızlıklarını da bilmek istersiniz, böylece eğer bir yaptırım söz konusuysa evde devamını getirebilirsiniz. Biz hep sizin yanınızdayız.
Bir tavuğa isim versin, kümes temizlesin. Bırakın sıranın en önüne geçsin, ya da en arkada olsun. Eğer sırasını ıslatırsa temizlemek onun işi olsun, sizin ya da hademenin değil.
Tuvaleti kullanırken pantolonunu tamamen çıkarmasın. Eğer çıkarıyorsa bilin ki biz de evde bu konuda uğraşıyoruz.
Televizyon hakkında çok konuşuyormuş gibi görünse de aslında konuştuğu kadar çok izlemediğini bilin.
Diğer çocukların ona kötü davrandığı anları yakalayın, böylece sizin onun yanınızda olduğunuzu anlayacaktır. Aynı şekilde, o başka çocuklara kötü davrandığında da hemen müdahale edin, böylece, eğer başkalarına kötü davranırsa müttefiklerinin onu savunmayacağını anlayacaktır.
Sıradayken düzgün durmadığı için ona ceza vermek istediğinizde teneffüs zamanından almayın. Ancak yemekten sonra tepsisini kaldırmıyorsa, kaldırana kadar eğlenceli her tür etkinlikten istediğiniz gibi alıkoyabilirsiniz onu.
Kahkahası, soruları, düşündükleri, rüyaları, ifadeleri, mimikleri, monologları, ritimsiz dansları, kişileştirmeleri, kurduğu bağlantılar ve merakı bizi eğlendirdiği kadar sizi de eğlendirsin.
Gülümsemeniz onun sabahını aydınlatsın, umarım onun gülümsemesi de sizin sabahınızı aydınlatır.
Elini her kaldırdığında emin olun ki sınıftaki konuşmaya bir katkıda bulunacaktır. Bunun için söz verememem ama olması için dua edeceğim.
İyi bir şey yaptığında gözünüzden kaçmasın, onu bunun için övün. Bizim için iyi bir insan olmak her şeyden daha değerli.
Onunla her sabah sıfırdan başlayın, böylece onun da sizin saygınızı kazanmak için her sabah yeni bir şansı olsun. Bunun bir öğretmen için ne kadar zor olduğunu biliyorum ama eğer çocuk sizin böyle yaptığınızı hissederse çok yol kat etmiş olursunuz.
Oğlumun yıllar için sevgiyle anacağı öğretmenlerinin ilki olun. Onun, ileride otorite figürleri ve hayal kırıklıklarıyla uğraşmak zorunda kalabileceği eğitim ve okul hayatına güzel bir başlangıç yapmasını sağlayın. Şimdilik sadece onu seven ve koruyan insanları hafızasında biriktiriyor, bu yapının temelinde siz olun.
Bu genç insanın insanlarla, öğrenmeyle ve kendisiyle ilişkisinde ona birlikte yardımcı olalım.
Oğlumuzla harika bir yıl geçirin. O bizim neşemiz, onu size emanet ediyoruz.
 

Kaynak: http://www.edutopia.org/blog/appeal-my-childs-kindergarten-teacher-heather-wolpert-gawron

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak