Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Artan bir araştırma grubu, okuldaki çocukların dışarıda geçirdiği zaman miktarını arttırmada sayısız fayda olduğunu göstermektedir. Akademik puanlarını, zihinsel sağlıklarını ve fiziksel sağlıklarını iyileştirir.
Avrupa’daki okulların liderliğinde, dünyadaki pek çok okul öğrencilerin teneffüs sürelerini uzatmanın önemini dikkate almaya başladı artık. Araştırmacılar şimdi de dersleri açık havada yapmanın faydalarını araştırıyor.
Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, günlük derslerden sadece birini açık havada yapmanın, öğretmenlerin öğrencilerin dikkatlerini “yönlendirmek” zorunda kalmalarını yarı yarıya düşürdüğünü ortaya çıkardı.
Çalışma, ağırlıklı olarak dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu bir “mıknatıs” okulda (Amerika’da başarılı çocukların gittiği devlet okulu) iki farklı üçüncü sınıf üzerinde yapıldı.
Araştırmacılar, öğrencilerin, 40 dakikalık bir açık hava sınıfı dersinden sonra yapılan sınıf içi dersinde, üst üste yapılan iki sınıf içi dersine oranla çok daha iyi odaklanabildiklerini ortaya çıkardılar.
Bir öğretmenin öğrencilerini “yönlendirme” miktarı – bir öğrenciye oturmasını, arkadaşlarıyla konuşmayı bırakmasını ya da derse odaklanmasını kaç kez söylediğini gösteren sayı – açık havada yapılan dersten sonra neredeyse yarıya (yüzde 54) indi.
Her ne kadar öğretmenlerden biri, açık hava dersine giderken ve gelirken geçen yürüme süresinin 10 dakikalık bir kayıp olmasından endişe etse de, çalışmanın sonunda buna kesinlikle değdiğini dile getirdi.
Açık havada yapılan dersten sonra öğretmenler ortalama her 6,5 dakikada bir, bir öğrencinin dikkatini yeniden yönlendirmek zorunda kaldı. Normal bir günde bu oran her 3,5 dakikada bir olarak ölçüldü.
“Yönledirme oranını” yarıya düşürmek, öğretmenin hiç kesintisiz iki katı daha uzun ders verebileceği anlamına geliyordu.
Açık havada – özellikle doğada – ders yapmanın, teneffüsle gelen faydalara benzer olduğunu dile getiriyor araştırmacılar.
Dr. Frances (Ming) Kuo’nun araştırmasına göre yeşil alanlar agresyonu ve DEHB’yi (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) azaltırken akademik başarıyı artırıyor.
“Dikkat yenilenmesi teorisi”ne göre doğal ortamlar “zihin kaslarımızı” yatıştırıyor ve sakinleştiriyor. Zihnimiz dinlenme fırsatı bulduktan sonra dikkatimizi yöneltme gücümüz tazeleniyor.
“Bir okulun bahçesinin yeşillendirilmesine yapılacak küçük bir yatırım, öğretmenlerin derslerinin daha verimli geçmesini sağladığı gibi zamanla öğrencilerin akademik başarılarının artmasına ve öğretmenlerin daha az tükenmişlik sendromu yaşamasına sebep olabilir,” diyor Dr. Kuo.
Kuo ve meslektaşları, öğrencilerin günde en az iki dersi açık havada yapmaktan büyük fayda göreceklerini ileri sürüyor.
Kaynak: https://returntonow.net/2018/01/20/outdoor-lessons-double-students-attention-span-study-finds/