ABD'de Birçok Okul, Okula Başlama Saatini İleri Alıyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

ABD'de 45 eyaletteki okullar öğrencilerin sabah erkenden kalkıp okula gitmelerinin önüne geçmek adına okul saatlerini ileriye alıyor. Bu sayede öğrencilerin sabah erken kalkma derdine son veriliyor. 

Bu uygulama öğrencilerin okula ve derslere daha iyi adapte olmaları için uygulanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde 45 eyaletteki okul, ergenlerin biyolojik saatleriyle ilgili araştırma sonuçlarına uyarak okul başlama saatlerini ileriye aldı.

Yöneticiler kısa vadede çeşitli sorunlarla karşılaşsalar da bu uygulamanın uzun vadede öğrencilere, ebeveynlere ve öğretmenlere önemli katkıları olacağını düşünüyorlar.

Solebury’s Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak çalışan Rick Tony, uykuyla ilgili bilimsel çalışmaların bilincinde olan bir öğretmen. Bu yatılı ve gündüzlü okulda aynı zamanda müdür olarak da çalışan Tony, 2017-2017 eğitim yılında okulun başlama saatini haftanın dört günü sabah 8.00’den yarım saat ileri alarak 8.30’a çekme sorumluluğunu üstlendi. Çarşamba günleriyse ilk zil, sabah saat 9.00’dan önce çalmıyordu.

Tony, bugün bir yılı geride bırakan bu uygulamayla birlikte öğrencilerin artık daha az stresli olduklarını ve derslerinde daha iyi performans gösterdiklerini söylüyor. Okul çapında yapılan bir anket de öğrencilerin ve öğretmenlerin bu uygulamayı yüksek oranda desteklediklerini gösterdi. 8.30 başlama saati sayesinde daha telaşsız sabahlar yaşadıklarını dile getiren ebeveynlerden de benzer geribildirimler geldi.

Daha fazla uyku = Daha fazla başarı

Amerika’nın 45 eyalatinde pek çok okul, Solebury’s Lisesi’ne benzer bir uygulamayı hayata geçirdi. Tüm bu uygulamalar, Amerikan Tabipler Birliği ve Amerikan Pediatri Akademisi gibi kuruluşların iyi uygulama önerileriyle uyum gösteriyor.

Bu yeni eğilim, okul taşımacılığının yeniden düzenlenmesi gibi çeşitli engelleri aşmanın imkansız olduğunu düşünen okul yöneticilerinin tutumunu da değiştirmeyi başardı. Tony bu tür kaygıları gayet iyi anladığını ancak kısa vadeli sorunlarla uğraşmaya değdiğini çünkü bu uygulamanın öğrencilere uzun vadeli kazanımlar getirdiğini söylüyor. “Böyle bir değişim getirerek neler kaybedeceğinize değil, neler kazanacağınıza bakmalısınız.”

Geçtiğimiz ay sonuçları açıklanan bir araştırmaya göre okul başlama saatlerinin 8.30’a alınmasıyla birlikte, 10 yıl içinde lise mezuniyet oranlarında artış ve obezite oranları ve uykusuzluğa bağlı araba kazaları gibi sağlık sorunlarındaysa azalma olabilir. Tüm bunların Birleşmiş Devletler ekonomisine 10 yıllık katkısı ise 83 milyar dolar civarında.

“Sabahlar çok daha stressiz”

New York’ta bölge okul müfettişi olarak görev yapan Lisa Brady, son birkaç yıl içinde bu faydaları ilk elden gözlemlediğini dile getiriyor. Brady, öğrencilerin ve ebeveynlerin sabahları kazandıkları ekstra zamanın avantajlarını benzer bir şekilde dile getirdiklerini söylüyor.

Brady, 2015-2016 okul yılının sonunda yayınlanan bir anketin sonuçlarını şöyle anlatıyor: “Hem ebeveynler hem de çocuklar adına çok net bir sonuç çıktı ortaya: Sabahlar her iki taraf için de çok daha stressiz artık.”

Çocukların çoğu, kahvaltı etmek ve okula hazırlanmak için çok daha fazla zamanları olduğunu bildirirken, ebeveynler çocuklarını yataktan sürükleyerek çıkarmak ve acele etmeleri için onlara bağırmak zorunda kalmadıklarını dile getirdi. Çocuklar okula vardıklarında kendilerini daha ayık hissediyorlardı. Ayrıca yeni ders programı onlara ekstradan 45 dakika kazandırsa da akşamları yine aynı saatte uyuduklarını dile getirdiler.

2016-2017 okul yılında Seattle’daki ortaokul ve liselerin yüzde 85’i, okula başlama saatlerini ilkokullarınkiyle değiştirdi. Bugün büyük çocuklar saat 8.45’de okula başlarken, daha küçük çocukların okula başlama saati 7.55. Bir ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi, yeni saat uygulamasından sonra artık kendini, aşırı acele etmek ya da ne kadar uyuduğu hakkında kaygılanmak ya da okula ne zaman varacağı ya da okula geç kalıp kalmayacağı hakkında endişe etmek zorunda hissetmediğini söylüyor.

Ancak okula başlama zillerini erteleyen okullar çeşitli zorluklarla da karşılaştı. Tony, okul servis saatlerini yönetmenin hala zor olduğunu dile getiriyor (Neyse ki okula yakın oturan ve çocuklarını okula arabayla getiren velilerin sayısı fazla). Brady ise bazı ailelerin sabahları çok zorlandığını, çünkü eskiden kendi iş saatlerinin çocukların okul saatinden sonra geldiğini, şimdiyse bu saatlerin çakıştığını anlatıyor.

Her iki eğitimci de problemlerin üstesinden gelmek için çözümü okulu daha erken saatten itibaren açık tutmakta buldu. Böylece çocuklar kahvaltı edebilecek, ödevlerini bitirebilecek ya da sadece bahçede takılabileceklerdi.

Brady spor dersleri ve okul sonrası kulüpler konusunda da zorluklar yaşandığını söylüyor. Daha önce spor takımları okul dışındaki maçlara gitme konusunda hiç sorun yaşamazken, bugün takımların bir yerlere gitmek için çok daha az zamanları oluyor ve saat açısından çok daha kötü bir trafik yaşamak zorunda kalıyorlar.

Öğrencilerse eve vardıklarında kendilerine verilen ödevleri yapmak için çok daha az zamanları olduğunu söylüyor. Solebury Lisesi bu problemin üstesinden gelmek için ders sayısını azaltıyor. Yani altı tane 50 dakikalık ders yapmak yerine, öğrenciler dört tane 80 dakikalık derse giriyor. Dersler aynı saatte bitiyor ancak öğrenciler çok daha fazla şey yapmış oluyor ve çok daha az ödevleri oluyor.

“Sizi böyle bir şey yapmaktan alıkoyacak engelleri görmek çok kolay,” diyor Brady. “Kazanımları görmekse bazen zorlaşıyor. Belki bazı kazanımlarımızın farkına bile varamıyoruz.”

Çocuklara duyulan empati eksikliği

Okula başlama saatlerinin geçe alınması giderek popülerleşen bir uygulama olsa da hala çok yaygın değil. Brady’e göre bunun sebebi, ergenlik ve ergenlik öncesi çağındaki çocuklara duyduğumuz empati eksikliği. “Bundan yıllar önce okula gitmek için kar altında kilometrelerce yol yürümek zorunda kalmamızı anlayabiliyorum. Ama artık ergen beyni hakkında çok daha fazla şey biliyoruz. Doğal uyku ritimlerinin yetişkinlerinkinden daha farklı olduğunu da biliyoruz.”

Tüm iyi taraflarına rağmen Solebury Lisesi 8.30 başlama saatinden tam olarak memnun değil. Okul yöneticileri hala Çarşamba günleri 9.00’da okula başlama saatinin, haftanın diğer dört günü için de uygulanabilir olup olmadığını sorguluyor. Tony okulu ziyaret eden bir psikoloğa ekstra bir yarım saatin herhangi bir fark yaratıp yaratmayacağını sorduğunu söylüyor. Psikoloğun cevabıysa çok net oluyor:

“Yapabileceğiniz her şey sizin için büyük bir kazanım olacaktır.”

Kaynak: http://amp.weforum.org/agenda/2017/09/us-schools-are-pushing-their-start-times-back-and-it-looks-like-its-working

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber