8.sınıfa başlayan oğlum üzerinden buradaki lise eğitiminin nasıl olduğuna dair size biraz bilgi vermek istiyorum.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bilirsiniz Kanada eyalet sistemi ile yönetiliyor. Yani eskilerin " adem-i merkeziyetçi" dedikleri sistem. Her bir eyaletin kendi hükümeti var ancak bir de tüm hükümetlerin bağlı olduğu bir federal hükümet var. O yüzden eğitim politikaları da eyaletten eyalete ufak tefek farklılıklar arzedebiliyor. Içinde bulunduğumuz British Columbia eyaletinde ilkokuldan hemen sonra lise başlıyor. Ilkokul 7.sınıfta bitiyor ve öğrenci 8.sınıftan sonra lise öğrencisi oluyor. 12.sınıf ise lisenin son yılı.

Oğlum eğitim kalitesi noktasında dünyaca bilinen Harvard, Yale gibi üniversitelere öğrenci gönderen bir devlet lisesinde okuyor. Bu lisenin 10.sınıftan itibaren öğrencilerine " Bilim Akademisi" adı altında sunduğu bir programı var. Özellikle matematik ve fen dalında daha başarılı olan öğrenciler bu programı tercih ediyorlar. Büyük oğlum da bu programdaydı. 12.sınıfın fen derslerini bu programda olduğu için bir üniversiteden almıştı. Öğrencileri daha lise bitmeden üniversite ortamına kabul etmeleri , onları universiteye hazırlamak için harika bir yöntem. Ayrıca 12. sınıfta bu programdaki öğrenciler alt sınıfların labaratuar derslerini vermekten sorumlu tutuluyorlar.

8.sınıfın ilk dönemimde sadece 5 ders görüyorlar :

Sanat

Spor

Temel fen bilimleri

Sosyal bilimler

Yabancı dil : Fransızca

Ikinci dönemde ayrıca bu listeye matematik ekleniyor.

Derslerin içeriği ağır bir müfredata boğulmamış , öğrencinin " öğrenmeyi sevmesini" amaçlayan konu başlıkları ile çekici hale getirilmiştir.Ergenlik çağlarının ilk dönemlerinde olan gençlerin , kendilerini tanımalarını kolaylaştıracak , belli kavramların içsellesmesini sağlayacak tartışma ortamları sunan bir yapıya sahiptir. Gençler okul dışında yapmak istedikleri her şeye de vakit bulabilir.

Ilk birbuçuk ay sanat dersinde sadece çizim ve tuval dersleri verildi. Ikıncı kısımda da tiyatro çalışmaları yapılacak.

Geçen gün oğlum kendisini nelerin tanımladığına dair bir " değerlendirme " yazısı kaleme aldı. Böyle bir yazı, kendisini karşısına almasına ve daha iyi tanımasına yardımcı oldu. Hedeflerini daha da netleştirdi, geliştirmesi gereken alanların neler olduğunu daha iyi görmüş oldu.

Dün öğretmeni " sizi bütünüyle tanımlayan bir kelimeyi kolunuza yazın lütfen" demiş. Berzan da " creative "(yaratıcı) yazmış. ( Bu kelimenin sadece Allah için kullanılması gerektiğini düşünen arkadaşlar için ezberlerini bozacağını umduğum değerli hocam Cuma Özusan'ın konuya dair kaleme aldığı ilgili yazısını okumanız için yorum kısmına ekleyeceğim.) Berzan ilkokuldan beri çizgi roman tarzında "kitapçıklar" yazar ve resimde de oldukça yeteneklidir. Kitaplarla arası iyi olduğu kadar bilgisayar oyunu oynamayı da sever. Okul ortamı onun ADHD*si için elzem bir özelliğe sahiptir

Kanada'da ev okulu ya da okulsuzluk yasaldır. Bu yöntemi tercih edenlerin sebepleri ciddi anlamda farklılık arzeder. Belki başka bir yazı da bunları da ayrıca konuşuruz.

*ADHD : Dikkat eksikliğine bağlı olan hiperaktivite bozukluğu.

Not: Sevgili psikolog dostlarım Ferda ve Kübra , Türkiye 'de Berzan gibi rahatsızlığı olan çocuklara direkt beyinlerine az da olsa elektrik şoku vererek tedavi etme vak'alari yaygınlaşmış sanırım. Çocuklarin gelişmekte olan beyinlerine bu tarz müdahaleler ne kadar doğrudur, müdehale edilmeli midir, ne dersiniz? Vaktiniz olursa eğer bizi bu konuda aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Zira bu tarz yöntemler burada sadece klinik vak'alarda uygulanır..Şimdiden teşekkürler..
Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 19 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokol gereğince "Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi" kapsamında 81 ilde yetenek taraması yapılacak. Projenin ikinci uygulama aşaması Eylül 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Proje kapsamında tüm ilkokulların 3. sınıf öğrencileri test uygulamasına alınacak. Proje kapsamında beden eğitimi öğretmenleri görev yapacak. Söz konusu öğretmenler, göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılacak ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenecek. Kaynak: Memurlar.net

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber