5. SINIFLARDA İNGİLİZCE AĞIRLIKLI EĞİTİM

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

5. SINIFLARDA İNGİLİZCE AĞIRLIKLI EĞİTİM

Bilindiği üzere bu sene 5. sınıflara yönelik ingilizce ağırlıklı eğitim uygulaması tüm okullarda öğretmen ve velilerle istişare edildikten sonra okulun şartları da dikkate alınarak isteğe bağlı olarak okul yönetiminin kararına bırakılmıştır. 
Bu sistemin uygulanması durumunda başta ders saatlerinin branşlara dağılımı olmak üzere okul öğrenci mevcudu, şube sayısı, sınıf mevcutları vb konularda değişiklik olacağı için çok yönlü olarak değerlendirmeyi gerekmektedir. 

Özetle sistemin uygulanması durumunda 5. Sınıflarda İngilizce 15 saat, Türkçe 6 saat, matematik 4 saat, fen 3 saat, sosyal 3 saat, din kültürü 2 saat ve 2 saat seçmeli olmak üzere toplam 35 saat olarak uygulanacaktır. 

Bu nedenle sistemin artıları olduğu gibi öğretmenler açısından bazı eksileri de bulunmaktadır. 

SİSTEMİN ARTILARI:

1. Ülke genelinde yabancı dil öğretimi konusundaki başarısızlığa çözüm olarak düşünülen bu uygulama ile İngilizcenin öğretilmesi konusunda ciddi bir adım atılmış olacak, öğrencilerin İngilizce başarısı artacak ve 5. Sınıfta verilen altyapı ile sonraki eğitim dönemlerinde de öğrencilerin İngilizceyi kavrama ve öğrenmesi kolaylaşacaktır. 

2. Özel okulların uyguladığı bir sistem olması nedeniyle özel okullarla devlet okulları arasındaki fark azalmış olacaktır. 

3. Velilerin yaklaşımının olumlu olacağı öngörüldüğünden okula karşı veli algısının da olumlu yönde değişeceği öngörülmektedir. 

4. Özel kitap alınması kesinlikle yasaklanmış olup, devletin vermiş olduğu kitapların, DynEd ve eba’nın etkin kullanımı sağlanmış olacaktır. 

SİSTEMİN EKSİLERİ:

1. Özellikle branşlara ders dağılımında ciddi değişiklik olacağı için norm ve ekders konusunda ciddi değişikliği içinde barındırmaktadır. Nitekim norm dağılımları 21 saat üzerinden yapıldığı için her öğretmene düşen ortalama ders sayısı da normalde 21 saattir. Bu sistemin uygulanması ile bazı branşlarda norm kadroda değişiklik olacağı gibi bazı branşların ekders sayısında ciddi azalma olacaktır. 

2. Örneğin İngilizce branşında 4 şube üzerinden 4 dört öğretmene sadece zorunlu derslerle 27 saat, sekizinci sınıflara seçmeli ders verilmesi durumunda ise her öğretmene 29 saat ders düşmektedir. Buna karşılık beden, müzik, bilişim ve görsel sanatlarda hiç ders olmadığı için beden 8 saat, bilişim 8 saat, müzik 4 saat ve görsel sanatlar 4 saat azalacaktır. Yine matematik 4 saat, fen 4 saat olmak üzere azalma olacaktır. Buna ilaveten 5. Sınıflara genellikle sanat ve spor derslerinden seçmeli ders verildiği dikkate alındığında bu derslerin sayısı burada yazılanlardan daha fazla azalacaktır. 

3. Bu durumda yalnızca 5 ve 6. Sınıflarda okutulan bilişim normu bir çok okulda düşecek, diğer bazı branşların ise norma esas ders saatlerinde azalma olacaktır. 

4. Müzik ve görsel sanatlar genellikle maaş karşılığını dolduramayacağı için zorunlu olarak başka okullarda görevlendirilecektir. 

Belirtilen artılar ve eksiler bir bütün olarak değerlendirilerek, öğretmenlerin ve velilerin görüşleri doğrultusun okul idaresi tarafından bir karar verilecektir. 

Cafer GÜZEL
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber