Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu yıl Liselere Giriş Sınavı'na giren tüm öğrencilerin yakındığı konu buydu. Her sene matematik soruları neden zorluyor? Bence bu soruları hazırlayan matematikçiler çok gaddar! Bu kadar da olmaz ki canım! Nedir bu yavrularımızın sizlerden çektikleri! Basit basit sorsanıza çocuklarımızı üzmeseniz!
Evet bu sınavlar aslında yavrularımızın seviyelerinin belirlendiği sınavlar olmayıp aynı zamanda biz eğitimcilerin ve yapmış olduğumuz eğitim ve sisteminin seviyesinin göstergesidir. LGS sınavı geleceğimizin teminatı olan yavrularımızın için "iyi bir lise- iyi bir üniversite - iyi bir gelecek!" olarak görülmektedir. Durum böyle olunca milyonlarca ailenin ve yakınlarının bu sınava odaklanmasına neden olmaktadır.
Eğitimimizin orta kısmında 4 yıl vermiş olduğumuz matematik öğretiminin bir önemli yanı şudur:
Yavrularımızın ilk okulda somut düşünme ve nesnel olgular üzerine eğitimleri bina edilmektedir. Lakin orta okul öğretimine gelince artık yavrularımızın somut düşünceden soyut düşünceye geçebilmesine yönelik eğitim politikaları ve uygulamalarının hayata geçirildiğidir. Yavrularımızın matematikte somut düşünme yeteneklerini bu dönemde geliştirmede başarılı olmadığımız gerçeği LGS sınav sonuçlarıdır. Orta öğretimde matematikte başarısız olan yavrularımız lise öğretimine gelince matematik fırtınasından kaçıp sosyal limanına sıgınmaktadırlar. Durum böyle olunca da orta öğretim matematik eğitimindeki başarısızlığımızın faturasını malesef milletçe hepimiz çekmekteyiz. Netice olarak zaman emek ve milli kaynaklarımızın kaybına şahit olmaktayız.
Yapılması gereken orta öğretimde yavrularımızın soyut düşüncelerini geliştirecek somuttan soyuta - soyuttan somuta geçerek üretken olması sağlayacak, mantık ve muhakeme gücünü geliştirecek matematiksel düşünce yapısını oluşturup hayatına yön verirken daha rasyonel ve akılcı kararlar almasına yardım edecek eğitim metotlarını hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Acilen yetkililerle, konunun uzmanları ve iç dış paydaşlarla bilimsel toplantılar, kongreler ve unutulan Milli Eğitim Şuraları düzenleyip matematik eğitimindeki başarısızlığımızın nedenleri masaya yatırılıp çözüm önerilerinin sunulması sağlanmalıdır. Başarılı mutlu nesiller yetiştirmek üzere. . .
Saygılarımla
Doç. Dr. Şevket CİVELEK