Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
1.sınıflarda , 5 ders saati olmalıdır. ( 6 ders saati, küçücük çocuklarımızı yormakta, sıkmakta , derse olan ilgilerini azaltmakta ve motivasyonlarını düşürmektedir.)
Özellikle ilk dönem için öğretmenlere , alan ile ilgili eğitim alan bir yardımcı olmalıdır. ( Üniversitelerimizin sınıf öğretmenliği bölümü öğrencileri , 1.sınıf sürecini uygulamalı olarak görmeleri, yaşamaları ve kendilerini geliştirebilmeleri için 1.sınıflarda staja alınabilir.
Sınıf mevcutları yirmi beşten fazla olmamalıdır. ( 25 öğrenciden fazla olduğu durumlarda , öğretmenin öğrencilere ulaşabilme , takip edebilme, söz hakkı verebilme , ilgilenebilme oranı , az mevcutlu sınıflara göre ciddi oranda azalmaktadır. Öğrenci ve öğretmen başarısı ve gelişimi ile motivasyonu düşmektedir.)
Okuma yazma , anlama , anlatma süreci tüm yıla dağıtılmalıdır. ( İlk dönemde okuma yazma sürecini tamamlayarak, 2.dönemin başından itibaren okuma yazmayı yeni öğrenmiş, yavaş yavaş okuyan öğrencilerle 2.sınıf öğrencileriymiş gibi yoğun bir tempoyla, uzun metinlerle ve düzeylerinin üzerindeki etkinlik örnekleriyle dersleri işlemek , hem öğrenciyi yormakta hem de derslerden soğutmaktadır.)
1.sınıf kitapları, aynı kaynak kitaplar gibi fasiküller halinde hazırlanmalı , öğrenci çantalarının yükü azaltılmalıdır . ( Çok eski zamanlarda olduğu gibi ünite dergileri şeklinde , bir derginin içine Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi dersleri birlikte hazırlanarak da kullanılabilir.Her dönem için 2 dergi olmak üzere, toplamda 4 dergi şeklinde olabilir.)
1.sınıf sıraları minderli olmalıdır. ( Sıralar , 6 ders boyunca oturmak için çok sert ve rahatsızlık vericidir.)
1.sınıf öğretmenleri , yaptıkları etkinliklere ve çalışmalara göre , ihtiyaç duymaları hâlinde eşofman takımı gibi spor kıyafetlerle okula gelebilmelidir. ( 1.sınıf öğretmenleri en fazla hareket eden , en fazla enerji tüketen öğretmenler olarak , en rahat kıyafetlere ihtiyaç duymaktadırlar .)
1. sınıf öğretmenlerine en azından ilk dönem için nöbet tutturulmamalı, eğer şartlar uygun değilse tek nöbet görevi verilmelidir. ( Haftada 2 gün nöbet tutan öğretmen , hiç dinlenemeden hem derslerini işleyip hem nöbet görevini yerine getirdiğinde çok yorulmakta, performansı düşmektedir.)
1.sınıf öğretmenlerine en azından ilk dönem için, mümkün olduğunca az görev verilmelidir.( Yapılan kurul toplantısında bu durum karara bağlanarak , görev dağılımı yapılırken kolaylık sağlanabilir.)
1.sınıf öğretmenlerinin en yoğun ve yorgun olduğu birinci döneme, öğretmenin yükünü iki katına çıkarıp, performansını yarı yarıya düşüren ve tüm gününü kaplayan bir, iki haftalık seminerler konulmamalı ; bunlar ikinci döneme alınmalıdır.(En basitinden aynı soruya defalarca cevap verip, altı ders boyunca ayakta nefes ve yürek tüketen öğretmenin kendisi de tükenmektedir. Öğretmen , durmadan çalışabilen bir makine değildir.Dinlenebilmeli ve diğer güne hazırlık yapabilmek için enerji toplayabilmelidir.Ayrıca öğretmenin de kendisine ait bir ailesi , yerine getirmesi gereken sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır.)
ÖĞRETMEN OLMAK ÖZEL, SINIF ÖĞRETMENİ OLMAK DAHA ÖZEL, 1.SINIF ÖĞRETMENİ OLMAK EN ÖZELİDİR.
Nilsun Yaylacı Özbilen
Sınıf Öğretmeni